... Στον χώρο των Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκε μία σημαντική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των εργατικών οργανώσεων Ιωαννίνων, σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο, υπό την παρουσία 350 υποδηματεργατών, αρτεργατών και εργατών οδοποιίας. Ακολούθησε συζήτηση για την ανεργία, λήφθηκαν μέτρα για κινητοποιήσεις και εκλέχθηκε προσωρινή Εκτελεστική Επιτροπή.
Την ίδια περίοδο, μάλιστα, επρόκειτο να διεξαχθεί διάλεξη με θέμα « Η ζωή και το έργο του Λένιν, και Λούξεμπουργκ», αλλά ματαιώθηκε κατόπιν αποφάσεως των Αρχών, γεγονός για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν τα εργατικά σωματεία της πόλης.
Παράλληλα οι Αρχές αποφάσισαν την απαγόρευση του επαναστατικού Τύπου στα Ιωάννινα και πραγματοποίησαν επιδρομές σε σπίτια κομμουνιστών. Μάλιστα, ο Γενικός Διοικητής Ιωαννίνων, Μόδης, αρνήθηκε να συζητήσει με τα μέλη της Επιτροπής, με την πρόφαση ότι δεν υπήρχε εργατική τάξη στα Ιωάννινα παρά μόνο «τεμπέληδες».
Το καθεστώς καταπίεσης της ελεύθερης βούλησης και διακίνησης ιδεών, έκανε την εμφάνισή του και λίγους μήνες αργότερα.

Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, επειδή κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.
Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005.(60 χρόνια μετά!!!)
Με το συγκεκριμένο ψήφισμα καλούνται τα κράτη - μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας.

Ο ΔΣΕ ξεκινά μεγάλη σύνθετη επιχείρηση με τελικό σκοπό τον ορεινό όγκο της Μουργκάνας


Το Αρχηγείο Ηπείρου του ΔΣΕ ξεκινά, 25/11/1947, μεγάλη σύνθετη επιχείρηση με τελικό σκοπό τον ορεινό όγκο της Μουργκάνας. Περπατώντας έως και 18 ώρες συνεχόμενα, υπό καταρρακτώδη βροχή, οι μονάδες του ΔΣΕ πέτυχαν τον πλήρη αιφνιδιασμό του εχθρού, καταφέρνοντας μια σειρά νίκες.

16 Αυγούστου 1936: Το κάψιμο των βιβλίων από τον φασίστα Μεταξά, «πατέρα» των Χρυσαυγιτών
Μία από τις πρώτες ενέργειες της δικτατορίας, δώδεκα ημέρες μετά την κατάλυση της δημοκρατίας, ήταν να προχωρήσει στο κάψιμο βιβλίων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Σε μίμηση του παραδείγματος αντίστοιχων ενεργειών του ναζιστικού καθεστώτος, χιλιάδες βιβλία με προοδευτικό και δημοκρατικό περιεχόμενο, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ρίχτηκαν στην πυρά σ’ εκείνες τις μεσαιωνικού χαρακτήρα «τελετές».

diktatoria Metaxa10