Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

SYSPEIRWSHΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

                                                                                                                    

13 ημέρες μετά την ψήφιση της περιβόητης τροπολογίας η οποία  μεταφέρει την εποπτεία του εργοστασίου και των ΣΜΑ στο ΦΟΣΔΑ, αφαιρώντας την από την περιφέρεια, ούτε ο πρωθυπουργός που έλειπε στην Ισπανία για την σύνοδο του ΝΑΤΟ και με την επιστροφή του θα έλυνε το ζήτημα της «πραξικοπιματικής τροπολογίας» κατά τον κ. Καχριμάνη, παρενέβη, αλλά ούτε και ο ΦΟΣΔΑ που χαιρέτησε πρώτος την τροπολογία και δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την νέα αρμοδιότητα έχει καταθέσει αίτηση στην αποκεντρωμένη διοίκηση για να πάρει τον έλεγχο της διαχείρισης των απορριμμάτων  με προϋπόθεση βέβαια να «αποδείξει την επάρκεια του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση» σύμφωναμε την τροπολογία.

Η ΛΑΣΥ θυμίζουμε ότι τοποθετήθηκε αμέσως μετά την ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας λέγοντας ότι : «αυτή η τροπολογία δεν θα λύσει το κύριο πρόβλημα, δηλαδή την δράση των επιχειρηματικών ομίλων στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η επιχειρηματική δράση αυτή είναι που γεννά την τεράστια οικονομική  επιβάρυνση  των Ηπειρωτών για να διασφαλιστούνε ληστρικά κέρδη προς όφελος της ΤΕΡΝΑ και όσων άλλων επιχειρηματιών εμπλέκονται στην αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων.  Η τροπολογία δεν θα λύσει το πρόβλημα των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και της διασύνδεσης της τοπικής διοίκησης  με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που προκάλεσαν το σήριαλ των πολιτικών διενέξεων στην Ήπειρο.».

Επίσης καλέσαμε τον Ηπειρωτικό λαό «να μην αποπροσανατολιστεί από τον καυγά που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ΝΔ, διότι αντιπαλότητες  στη ΝΔ καμία σχέση δεν έχουν με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.  Όλοι μαζί Κυβέρνηση, Βουλευτές, Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι συμφωνούν με την επιχειρηματική δράση στη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών που έχουν σαν αποτέλεσμα ο λαός να πληρώνει τα σκουπίδια του για χρυσόΌλοι μαζί προσπαθούν να κρύψουν ότι το μόνο που λύνει η τροπολογία είναι ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα επικρατήσουν στην Ήπειρο ενισχύοντας το πολιτικό προσωπικό που θα εξυπηρετήσει τον έναν όμιλο εναντίον του άλλου.»

Οι εξελίξεις 13 ημέρες μετά την δημοσίευση σε ΦΕΚ της τροπολογίας επιβεβαιώνουν την πολιτική μας εκτίμηση. Η πρόσφατη παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ και προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα, σε γραμμή υπεράσπισης του στρατοπέδου Καχριμάνη με αναφορά σε «θεραπεία»  της τροπολογίας δηλ. αλλαγή του ψηφισθέντος νόμου, με πρόταση για κυρίαρχο ρόλο του Δήμου Ιωαννιτών και η αναφορά του για μη επάρκεια του ΦΟΣΔΑ σε προσωπικό και υπηρεσίες για την υλοποίηση του νόμου, την ίδια στιγμή που είναι ευθύνη της κυβέρνησης η στελέχωση του ΦΟΣΔΑ, παρέμβαση που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την υπεράσπιση της τροπολογίας από τον έτερο βουλευτή της ΝΔ κ. Καλογιάννη, δείχνει ότι μετά την ψήφιση της τροπολογίας η ενδονεοδημακράτικη, ενδοκυβερνητική κόντρα οξύνεται.

Ενδοκυβερνητική κόντρα που επιβεβαιώθηκε και από την επίσκεψη του ΓΓ διαχείρισης αποβλήτων κ.Γραφάκου μετά από πρόσκληση της ΠΕΔ και του ΦΟΣΔΑ, με αποκλεισμό του περιφερειάρχη και των δημάρχων του στρατοπέδου Καχριμάνη όπως ο κ.Πλιάκος, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση για το αποτέλεσμα της συνάντησης, αλλά με διαρροές για προσπάθεια νουθεσίας του ΦΟΣΔΑ, για το πώς να κινηθεί για την διεκδίκηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Γιατί όμως αυτή η όξυνση?

Οι τελευταίες επιστολές μεταξύ περιφέρειας και του ΙΦΣ, τις οποίες για την εξυπηρέτηση του καυγά της με τον ΙΦΣ μας γνωστοποιεί πλέον η περιφερειακή αρχή, δείχνουν ότι η όξυνση στις σχέσεις περιφερειακής αρχής και ΙΦΣ φτάνουν στο σημείο να αμφισβητούν την «οικονομική ισορροπία του έργου» αλλά και να βγάζουν στη φόρα τα «άπλυτα» του ΙΦΣ ως προς την οικονομική διαχείριση των τεράστιων κερδών που αποκομίζει χωρίς να ενημερώνει και να αποδίδει όσα πρέπει στους Ηπειρώτες.

Οι εκτιμήσεις της περιφέρειας ότι ο ΙΦΣ προσπαθεί μέσω των «παράνομων ενεργειών του» να δημιουργήσει το έδαφος για αύξηση του ποσού που λαμβάνει για το gatefree δηλ. την τιμή ανα τόνο σκουπιδιών, δείχνει ότι η ληστρική σύμβαση που υπέγραψε η περιφέρεια με τον ΙΦΣ μπορεί να γίνει ακόμη πιο ληστρική. Αυτή η εξέλιξη προστίθεται την δήλωση του κ. Γραφάκου ότι το πρόστιμο των 3,3 εκατομ ευρώ στην περιφέρεια, εν τέλει θα καταλογιστεί τους Ηπειρώτες ακόμα και αν αρχικά το ελληνικό δημόσιο ως εγγυητής καταβάλει το ποσό, είτε το εργοστάσιο μείνει στην περιφέρεια είτε περάσει στον ΦΟΣΔΑ.

Η εταιρία ENACT η οποία ανέλαβε την προμήθεια του εξοπλισμού των ΣΜΑ, μετέφερε το υπόλειμμα όσο ο ΦΌΣΔΑ είχε την ευθύνη μέχρι τον Νοέμβρη του 2021 και η οποία αποκλείστηκε από την περιφερειακή αρχή από το έργο μέσω των απευθείας αναθέσεων που έκανε η περιφέρεια στην εταιρία του αστικού κτελ, προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κέρδισε.

Δεν χρειάζεται κανένα δαιμόνιο μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί, ταυτίζονται με τις κόντρες μεταξύ περιφέρειας και δημάρχων, μεταξύ δημάρχων διαφορετικών στρατοπέδων και μεταξύ κυβερνητικών βουλευτών. 

Από όλο αυτό τον καυγά όμως λείπει οποιαδήποτε αναφορά στην οικονομική ανακούφιση των Ηπειρωτών, λείπει οποιαδήποτε αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, λείπει οποιαδήποτε αναφορά στην προστασία των εργαζομένων σε όλη την αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων, από την αποκομιδή μέχρι και το εργοστάσιο.

Αντίστοιχος καυγάς δεν έχει γίνει ποτέ για τροπολογίες που βλάπτουν την ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Καμία πολιτική ξιφομαχία δεν έγινε για τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο της ΝΔ για επέλαση των ΑΠΕ προς όφελος  των ομίλων της «πράσινης ενέργειας» και στην Ήπειρο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, καμία ξιφομαχία για τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη που κατήργησε το κατεκτημένο με αίμα 8 ωρο και επέβαλλε το 10ωρο, καμία ξιφομαχία για την πρόσφατη ψήφιση από ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ της μονιμοποίησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια προς όφελος των ομίλων, οι οποίοι συμμετέχουν στο φαγοπότι από το «ξεκοκκάλισμα» του εισοδήματος των Ηπειρωτών.

Καμία πολιτική ξιφομαχία μεταξύ βουλευτών, περιφερειάρχη και δημάρχων δεν έγινε  για τις συνθήκες υγειινής και ασφάλειας στα εργοστάσια της Ηπείρου. Συνθήκες που οδήγησαν ο 29χρονος εργάτης Χρήστος Ζορμπάς να χάσει τη ζωή του το εργοστάσιο της «ΗΠΕΙΡΟΣ» στην ΆΡΤΑ, ως αποτέλεσμα εργοδοτικού εγκλήματος στηριγμένο στους δεκάδες φιλοεργοδοτικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ, όπως αποφάνθηκε και το δικαστήριο. Γιατί σε αυτούς αλλά και σε εκατοντάδες άλλους αντιλαϊκούς νόμους, δεν είδε κανείς Ηπειρώτης αντίστοιχο πολιτικό καυγά; Μα γιατί αυτοί οι νόμοι δεν αφορούσαν επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς, αλλά την χειροτέρευση ζωή του λαού,  ο οποίος κατά την πολιτική τους αντίληψη με λίγα ψίχουλα εξαγοράζεται, οπότε γιατί να ασχοληθεί κάποιος από αυτούς ;

Μάλιστα κάποιοι από αυτούς, όπως ο κ. περιφερειεάρχης προσπαθεί εμφανιστεί ως πολέμιος των ιδιωτικών συμφερόντων της ΤΕΡΝΑ για το «συμφέρον των Ηπειρωτών». Είναι αστείο με βάση και το πολιτικό παρόν και το πολιτικό παρελθόν της περιφερειακής αρχής. Ο κ .Καχριμάνης όχι μόνο απέκρυπτε οτιδήποτε αφορούσε την λειτουργία και τα κέρδη του εργοστασίου της ΜΕΑ από το περιφερειακό συμβούλιο και τους Ηπειρώτες, αλλά έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την ΛΑΣΥ για διαπλοκή με το εργοστάσιο όταν πέρυσι τον Μάρτιο η ΛΑΣΥ έφερες στο φως το ποσό των 3,3 εκατομμυρίων που διεκδικούσε μέσω επιδιαιτησίας η ΤΕΡΝΑ από την περιφέρεια και τελικά το κέρδισε. Όσο δεν κινδύνευε ο ρόλος της περιφερειακής αρχής στην διαχείριση των απορριμάτων,  όπως τώρα με την τροπολογία, προστάτευε με απόλυτο τρόπο τον ΙΦΣ αλλά και την ληστρική για τον λαό ΣΔΙΤ, μη τυχόν και κανείς αμφισβητήσει τις στρατηγικές επιλογές των κυβερνήσεων.

Όσο δεν είχαν ξεσπάσει «οι μεγάλες κόντρες»,  η Περιφέρεια όχι απλά υπέγραψε τη ληστρική σύμβαση ΣΔΙΤ, όχι μόνο (μέχρι τις αρχές του χρόνου) κινούσε γη και ύδωρ για να πληρώνει το εργοστάσιο την ίδια στιγμή που πχ σταματούσαν έργα σαν το Σχολείο Αναπήρων Παιδιών επειδή δεν υπήρχαν χρήματα, αλλά εκμεταλλευόταν την φτώχεια των Δήμων για παιχνίδια ελέγχου και  εξουσίας.

Ολο αυτό τον καιρό υπήρχαν καταγγελίες για περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούσε το εργοστάσιο και η Περιφέρεια ούτε άκουγε ούτε έβλεπε. Ολο αυτό τον καιρό υπήρχαν καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο και η Περιφέρεια δεν άκουγε και δεν έβλεπε τίποτα.

Ολο αυτό τον καιρό η Περιφέρεια δεν ήξερε τι πουλούσε το εργοστάσιο ώστε να γίνει απομείωση στα χρήματα που πρέπει να πληρώνουν οι Δήμοι.

Ολο αυτό τον καιρό, οι ΣΜΑ χορτάριαζαν χωρίς να παραδίδονται. Όλο αυτό τον καιρό η μεταφορά του υπολείμματος από το εργοστάσιο στο ΧΥΤΑ γινόταν από το ΦΟΔΣΑ με απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες

Και φτάνουμε στην ημερομηνία που ο ΦΟΔΣΑ αποφασίζει να κάνει διεθνή διαγωνισμό για να δώσει  σε ιδιώτες τη λειτουργία των ΣΜΑ και τη μεταφορά του υπολείμματος .

Εμείς δεν μπορούμε να πούμε αν ήταν ή δεν ήταν φωτογραφικός διαγωνισμός του ΦΟΔΣΑ. Μπορούμε όμως σίγουρα να πούμε ότι η εταιρία που αναλαμβάνει αυτή την εποχή τη μεταφορά υπολείμματος από την Περιφέρεια, δεν θα μπορούσε να πάρει μέρος στο διαγωνισμό του ΦΟΔΣΑ για δεκάδες λόγους.

Από εκείνη την ώρα:

-   η περιφέρεια ανακάλυψε ότι είναι δική της αρμοδιότητα η μεταφορά του υπολείμματος και σταμάτησε το διεθνή διαγωνισμό του ΦΟΔΣΑ

-   Και ενώ ανακάλυψε ότι για 25 χρόνια θα μεταφέρει το υπόλειμμα δεν προκήρυξε ποτέ ούτε μια μόνιμη θέση εργασίας, αντίθετα ξεκίνησε να κάνει απευθείας αναθέσεις σε άλλο ιδιώτη αποκλείοντας εκ προοιμίου τον ιδιώτη που προτιμούσε ο ΦΟΔΣΑ και προκαλώντας προσφυγές στην Αποκεντρωμένη οι οποίες δικαίωσαν τον εργολάβο

-   η περιφέρεια επίσης ανακάλυψε την έκθεση τεκμηρίωσης ΥΓΟΣ στην οποία αναφέρεται ότι δεν μπορούν να δοθούν οι ΣΜΑ σε ιδιώτες και εκεί κάπου ξεκίνησε να γίνεται και φιλεργατική (όταν πρόκειται για προσλήψεις που πρέπει να κάνουν άλλοι)

-   η περιφέρεια ανακάλυψε ότι έχει την ευθύνη του εργοστασίου και ότι οφείλει να κάνει ελέγχους για τα ανακυκλώσιμα υλικά που ανακτά από τα σκουπίδια, και το ρεύμα που πουλά  το εργοστάσιο. Δεν ανακάλυψε ποτέ όμως με ποιο τρόπο γίνονται οι έλεγχοι, με αποτέλεσμα να ζητά στοιχεία τα οποία το εργοστάσιο λέει ότι τα έχει δώσει και να καταλήγουν σε μια ακόμη πιθανή επιδιαιτησία, στα δικαστήρια.

-   Η περιφέρεια ανακάλυψε ότι έχει ευθύνη για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

Εμείς δεν ξέρουμε τι ακριβώς ψάχνει να ανακαλύψει στο εργοστάσιο που δεν το έχει μάθει τόσο καιρό που της έρχονται καταγγελίες. Όπως για παράδειγμα  καταγγελίες έρχονται και για δεκάδες μονάδες μέσα στην ΒΙΠΕ, για τον αγωγό που έριχνε απευθείας βιομηχανικά λύματα στον Καλαμά, για τον κάμπο της Λαψίστας που δεν στέκεσαι από τη βρώμα κοκ. Για όλους αυτούς δηλαδή που μονότονα λέει ότι δεν έχει προσωπικό να ελέγξει τις καταγγελίες.

-   Η περιφέρεια ανακάλυψε ότι έχει ευθύνη μέχρι και για τα εργατικά θέματα που φώναζε τόσο καιρό το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων και το εργατικό κέντρο Ιωαννίνων 

Ομοίως δεν γνωρίζουμε τι ψάχνει να βρει η Περιφέρεια που δεν το έχει καταγγείλει το εργατικό κέντρο Ιωαννίνων. Όπως καταγγελίες έχει κάνει σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις βιομηχανικών μονάδων της Ηπείρου που υπάγονται στην οδηγία sevesoIII , δηλαδή στους χώρους που ενέχουν κινδύνους για ατυχήματα μεγάλης κλίμακας. Και η περιφέρεια μονότονα και εκεί απαντά πως δεν έχει προσωπικό για να τα ελέγξει

Πάει πολύ να μας λέει λοιπόν ο Περιφερειάρχης ότι τα έβαλε με τα μεγάλα συμφέροντα και τον φάγανε τα συμφέροντα. ΈΛΕΟΣ!

Αν η κυβέρνηση επέλεξε στην παρούσα φάση να δώσει την εποπτεία του εργοστασίου στο ΦΟΔΣΑ αυτό απλά σημαίνει ότι στο ΦΟΔΣΑ θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όχι ότι η Περιφέρεια έγινε αντιμονοπωλιακή!

Όσον αφορά το άλλο στρατόπεδο δηλ. τον ΦΟΣΔΑ και τους δημάρχους.

Η τροπολογία δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ύπηρχε παλιότερο έγγραφο της Γ. Γραμματείας  Διαχείρισης Αποβλήτων που έλεγε ότι αν ο ΦΟΔΣΑ θέλει να ξεμπλέξει τις αρμοδιότητες με την Περιφέρεια, τότε μπορεί να διαλύσει την προγραμματική με την οποία έδωσε το εργοστάσιο (και μια σειρά αρμοδιότητες) στην Περιφέρεια.

Γιατί ο ΦΟΔΣΑ, ενώ μπορούσε,  δεν προχώρησε να διαλύσει την προγραμματική  σύμβαση με την Περιφέρεια και χρειάστηκε η Κυβέρνηση να τον διευκολύνει ακόμα περισσότερο με την τροπολογία που λέει ότι με μια αίτηση στην Αποκεντρωμένη περνάει το εργοστάσιο στην εποπτεία του ΦΟΔΣΑ;

Δεν είναι κανένας Δήμαρχος «δειλός». Αντίθετα το να επιτρέπεις να μην σου παραδίνουν 3 χρόνια τώρα τους ΣΜΑ και να χρεώνεις το Δήμο σου με επιπλέον ανταποδοτικά θέλει  πολιτικό θράσος για να αντιμετωπίσεις την αντιπολίτευση ή όποιον καταλαβαίνει και φωνάζει.

Δεν προχώρησαν τόσο καιρό να πάρουν την εποπτεία του εργοστασίου, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα έρχοταν σε κόντρα με την Περιφέρεια η οποία εγκρίνει ή ΔΕΝ εγκρίνει έργα τα οποία οι Δήμοι δεν έχουν τα χρήματα και το προσωπικό για να τα κάνουν.  Αντί δηλαδή να διεκδικούν πόρους απ το κράτος, να απαιτούν έργα από τα υπουργεία και την περιφέρεια, παζαρεύουν για πράγματα που δικαιούνται.

Είναι δήμαρχοι που χτίσανε την πολιτική τους καριέρα υπερασπιζόμενοι την πολιτική κατεύθυνση των κυβερνήσεων που κατάντησαν τους Δήμους «ζήτουλες και επαίτες» για να περισσεύει ζεστό χρήμα, ώστε μέσα από τα διάφορα χρηματοοικονομικά εργαλεία να επιδοτούνται και να φοροαπαλλάσσονται οι όμιλοι που κάνουν χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο, με κρατική στήριξη  τις μεγάλες επενδύσεις στη χώρα .

Αυτός είναι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης. Γι αυτό λέμε ότι αυτό το σύστημα έχει σαπίσει και ζέχνει.

Η υπεράσπιση αυτού του σάπιου συστήματος που έχει διαρκώς το λαό χαμένο, είναι που οδήγησε και την αντιιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ριζόπουλου στο περιφερειακό συμβούλιο, να χαιρετήσουν την κυβερνητική τροπολογία διότι «αποκαθίσταται η νομιμότητα». Κουβέντα δεν βγάλανε ότι με την τροπολογία αυτή τίποτα, μα τίποτα δεν αλλάζει για την τσέπη των Ηπειρωτών. Πανηγυρίσανε όλοι τους για την νίκη της ΤΕΡΝΑ η οποία ως μεγάλος οικονομικός παίκτης μπορεί να παρεμβαίνει και να αλλάζει τους πολιτικούς-αυτοδιοικητικούς συνομιλητές της, για να εξυπηρετήσει καλύτερα την απρόσκοπτη κερδοφορία της.

Καλούμε το λαό της Ηπείρου να μην αποπροσανατολιστεί και να μην εμπλακεί στους καυγάδες μεταξύ περιφέρειας, δημάρχων και βουλευτών. Όλοι τους συμμετέχουν στον καυγά για συμφέροντα ξένα και εχθρικά από αυτά του λαού. Καλούμε τους Ηπειρώτες και με βάση τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν από την υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών, να μην μπούνε κάτω από ξένη σημαία είτε του ενός είτε του άλλου στρατοπέδου.

Ο λαός δεν πρέπει να μπερδευτεί Κανένας τίμιος εργάτης που κινδυνεύει τη ζωή τους στις βιομηχανίες της Ηπείρου  δεν μπορεί να ταυτιστεί με αυτούς  που επιτρέπουν να μπαίνει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Κανένας μικρός αυτοαπασχολούμενος που βλέπει να τον κλείνουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν πρέπει να ταυτιστεί με αυτούς που φέρνουν την πραγματικότητα κάθε φορά στα μέτρα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για να του κλείσουν την επιχείρηση

Καλούμε το λαό της Ηπείρου, μεγάλο τμήμα του οποίου έδωσε το περίφημο 57% στην περιφερειακή αρχή και μεγάλα ποσοστά στην αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και στον κ. Ριζόπουλο, δηλ. στην αντιπολίτευση της «αποκατάστασης της νομιμότητας» να βγάλει συμπεράσματα για το πως όλοι τους, όταν μιλάνε για το καλό του τόπου εννοούνε μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους με τους οποίους οι καθένας στοιχίζεται και αφήνουν το λαό απροστάτευτο, φορτώνοντας του  τα βάρη της ανάπτυξης προς όφελος μόνο και πάντα των μεγάλων ομίλων, για τους οποίους πάντα υπάρχουν αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας.

Καλούμε τους Ηπειρώτες να τολμήσουν την αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Διότι η ενίσχυση του ΚΚΕ στην Περιφέρεια, στους Δήμους, στη Βουλή, στα σωματεία, αποτελεί για το λαό την μοναδική ΑΣΠΙΔΑ για το σήμερα και την πραγματική ΕΛΠΙΔΑ για το αύριο.