Είναι έλληνες, οι βλάχοι,που ήρθαν σε επαφή με άλλες φυλές και "ανακάτεψαν" τη γλώσσα τους;
Είναι πρόγονοι των σημερινών Ρουμάνων;
Είναι ένα μείγμα των ρωμαϊκών λεγεώνων που φύλαγαν τα σύνορα στον Δούναβη με ντόπιους πληθυσμούς;
Είναι κατευθείαν απόγονοι των Δωριέων που για αρκετό διάστημα απομονώθηκαν στην Πίνδο;

Έχουν διατυπωθεί οι παραπάνω και ακόμα περισσότερες απόψεις για την καταγωγή και την φυλετική ταξινόμηση των βλάχων.
Θα παραθέσουμε εδώ ένα απόσπασμα που δείχνει πολύ καλά, κατά τη γνώμη μας, την δυσκολία να καταλήξει κάποιος σε μια άποψη.
Αναφέρεται στην ηγεμονία της Βλαχίας, της Μολδαβίας και της Τρανσυλβανίας:
Τα θρακικά φύλα Γέτες- πληθυσμός του κάτω ρου του Δούναβη - και Δάκες - κάτοικοι των βορειοδυτικών και δυτικών περιοχών της Ρουμανίας- είχαν αναπτύξει στενές σχέσεις με τις ελληνικές αποικίες που είχαν ιδρυθεί από Μιλήσιους κυρίως τον 7ο-6ο αι. π.Χ.στα σημερινά παράλια της χώρας....
....Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση (106-271 μ.Χ.) στην" αυτοκρατορική επαρχία Δακίας" ο Τραϊανός προσελκύει εποίκους. Στη συνέχεια εισβάλλουν Γότθοι, Γέπιδες, Ούννοι, Αβάροι, Σλάβοι, Ούγγροι, Κουμάνοι, Τάταροι. Οι Σλάβοι εισβολείς (6ος-7ος αι.) δανείζουν πολυάριθμες λέξεις στη γλώσσα των Δακορωμαίων....

Νίκος Βαρδιάμπασης(΄Εψιλον-ιστορικά τεύχος 90-5/7/01 σελ. 5)
 
Ποιά όμως η καταγωγή των Γετών, των Δάκων, των ..., των...
 
Ένα το βέβαιο και αδιαμφισβήτητο:
Η βλάχικη γλώσσα μιλιέται.
Αξίζει να τη γνωρίσετε.

 Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που έχει μια τέτοια προσπάθεια, ζητάμε την συμβολή σας στο εγχείρημα αυτό. Στείλτε μας οποιαδήποτε παρατήρηση, πατώντας απλά τον φάκελο αλληλογραφίας που βρίσκεται στην άνω δεξιά γωνία του ιστότοπου.

 Μπορείτε να "κατεβάσετε" τη Γραμματική-Λεξικό στον υπολογιστή σας και να την διαβάσετε ή να την μελετήσετε χωρίς να χρειάζεστε σύνδεση στο Διαδίκτυο, πατώντας εδώ. Ανοίξτε το με Internet Explorer. Πρέπει να έχετε εγκαταστήσει το Adobe Flash Player δωρεαν από εδώ. Εναλλακτικά μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το SWF Opener (μόνο για windows) από εδώ. Είναι πιο γρήγορο.

Όσοι επιμένουν στην παραδοσιακή ανάγνωση μπορούν να το κατεβάσουν πατώντας το εικονίδιοpdfκαι να το τυπώσουν