Στο χώρο αυτό θα δημοσιεύονται άρθρα με θέμα τον Καλλικράτη. Μπορεί να δημοσιεύει ο καθένας ελεύθερα χωρίς λογοκρισία την άποψή του αρκεί να είναι ενυπόγραφη. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να εγγραφεί μέλος και να ζητήσει δικαιώματα αρθρογράφου από τον διαχειριστή στέλνοντας email.

KKE

Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ

Για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ)

Η πρόταση…

Το πρόγραμμα της ελληνικής Λαϊκής Δημοκρατίας βάζει τη βάση για τη λύση και του προβλήματος της κοιλάδας του Καλαμά.
Η Λαϊκή Δημοκρατία απ’ την πρώτη στιγμή θα εκτιμήσει την γεωγραφική οικονομική ενότητα και πάνω σ’ αυτή θα στηρίξει την ανοικοδομητική της πολιτική. Από τώρα μπορούμε να φανταστούμε το άνθισμα δυο αγροτο-βιομηχανικών κέντρων. Η γεωγραφικο-οικονομική της ενότητα επιτρέπει στο λαϊκό καθεστώς την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνικής και της συνειδητής δημιουργικής δουλειάς των κατοίκων.
Η αξιοποίηση της κοιλάδας Καλαμά πρέπει να βασιστεί σε μελετημένο επιστημονικό σχέδιο που θα σκαρωθεί από επιστήμονες ειδικούς και έμπειρους και τους βαθυστόχαστους αγρότες.
Παράλληλα μ’ αυτό πρέπει να γίνει σοβαρή διαφωτιστική προπαγανδιστική δουλειά για να πραγματοποιηθεί με την ανατολή του Λαϊκού κράτους το συλλογικό σύστημα καλλιέργειας. Οι δυσκολίες δε θα ‘ναι τόσο τρομερές γιατί ο θεσμός της συντροφικότητας στην καλλιέργεια και συγκομιδή που επικρατεί, αποτελεί και τη βάση για τη μετατροπή του σε κολχοζικό σύστημα καλλιέργειας. Το κολχοζικό σύστημα είναι ακουστό και αποδοτικό.

Όταν καβγαδίζουν κάποιοι που δεν έχουν καμιά πολιτική και ιδεολογική διαφορά, που δεν έχουν διαφορετική αντίληψη για την κοινωνία και τον κόσμο, για ποιο λόγο μπορούν να καβγαδίζουν;

euro eyrw xoyfta

Για μια χούφτα ευρά!..

Θα μπορούσε να είναι και για δυο χούφτες ευρά και για τρεις και για παραπάνω, αλλά εδώ στην κυριολεξία ο καβγάς γίνεται για μια χούφτα ευρά και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και γελάνε με το γεγονός….;

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι γίνεται και για την εκλογική πελατεία που έχει κάποιος στρογγυλοκαθήμενος σε μία θέση.

Ας δεχτούμε ότι υπάρχει και μία τέτοια διάσταση, αν και είναι πολλή μικρή.
Ο καβγάς, ως επί το πλείστον, γίνεται για μια χούφτα ευρά!

Η ανάπτυξη έρχεται.
Η ανάπτυξη ήρθε.
Η ανάπτυξη ξαναέρχεται.
Πόσες και πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή τη φράση. Μια φράση κενή περιεχομένου. Για όλους εμάς που την ακούμε αλλά δε βλέπουμε το αποτέλεσμα της. Δημόσιες επιχειρήσεις ξεπουλιούνται. Δημόσιες εκτάσεις ξεπουλιούνται. Το υπέδαφος ξεπουλιέται. Το νερό ξεπουλιέται. Ο αέρας ξεπουλιέται. Ντόπιοι και ξένοι «επιχειρηματίες» θησαυρίζουν σε βάρος μας. Κι’ όταν σταματάνε να κερδίζουν όσα είχαν υπολογίσει, δηλώνουν πτώχευση. Επιδοτούνται από εμάς για να ξανακερδίσουν. Όταν τα κέρδη και πάλι δεν είναι αρκετά, επιδοτούνται ξανά. Ένα έργο που παίζεται στις πλάτες μας συνέχεια.
Ας δούμε τώρα τι εννοούσαν ανάπτυξη κάποιοι άλλοι. Κάποιοι που κυνηγήθηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν και αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς στις Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τον Αύγουστο του 1949.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιωαννίνων, Όλυ Τσουμάνη, απείχε από την εκλογή προεδρείου και επιτροπών, από θέση αρχής. Για τη Λαϊκή Συσπείρωση, το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΚΚΕ, το νέο, ακόμα πιο αντιδραστικό, θεσμικό πλαίσιο που είναι δημαρχο-κεντιρκό και προεδρο-κεντρικό, καθιστά πρακτικά αδύνατο για τη μειοψηφία, να συμμετέχει στη διαμόρφωση ημερήσιας διάταξης, και φυσικά στην προετοιμασία της, και την συζήτηση, σοβαρών θεμάτων, που αφορούν χιλιάδες Γιαννιώτες.