Remen
(Ραιμέν)
Μ' αυτή τη λέξη αυτοπροδιορίζεται ο βλάχος στη γλώσσα του.Ούτε Αρμένιοι, ούτε Aρρωμούνοι.Πιστεύουμε ότι αυτή η έκφραση είναι η παλιότερη γιατί οι πληθυσμοί που την χρησιμοποιούν ανήκουν σε κείνο το κομμάτι των βλάχων το οποίο εξ' αιτίας της φύσης του επαγγέλματος -κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφοι- ήρθαν σε λιγότερες επαφές με άλλες γλώσσες και "δανείστηκαν" ή αλλοίωσαν σε μικρότερο βαθμό την προφορά τους. Ζούσαν σε κλειστές κοινωνίες λόγω της νομαδικής κτηνοτροφίας,οι επαφές με τους ντόπιους αλλόγλωσσους πληθυσμούς περιορισμένες, λόγω της αμοιβαίας ξενοφοβίας και απόρριψης, με αποτέλεσμα να κρατήσουν "καθαρότερη" τη γλώσσα τους.
Μια γλώσσα η οποία μέχρι και σήμερα μιλιέται χωρίς να γράφεται.
Κάνουμε μια προσπάθεια να γράψουμε αυτή τη γλώσσα και για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε σύμβολα και λεξικό το οποίο και σας προσφέρουμε.
Καταγραφή βλάχων
Νιώθοντας περηφάνια για τους προγόνους σου, μη στερήσεις αυτήν τη δυνατότητα και απ' τους απόγονούς σου .
Με γνώμονα αυτήν την άποψη, που λέγεται ότι ειπώθηκε από τον Κικέρωνα, έναν από τους μεγαλύτερους ρήτορες της Αρχαίας Ρώμης, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια καταγραφής οικογενειών και ατόμων, βλάχικης καταγωγής. Ξεκινάει από τα Δολιανά Πωγωνίου και απλώνεται και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Καταγράφονται επίσης οικογένειες και άτομα που εμπλέκονται με βλάχους λόγω των μεικτών γάμων που έχουν γίνει. Η άποψή μας για την καταγωγή των Βλάχων έχει διατυπωθεί ήδη.
Το εγχείρημα αυτό – της καταγραφής-, δυστυχώς καθυστέρησε πολύ. Δυστυχώς, γιατί οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν «φύγει» με αποτέλεσμα η αναδρομή να φτάνει μερικές μόνο γενιές πίσω. Όμως κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει.
Αυτό επέβαλε η αίσθηση του χρέους όπως είχε φωλιάσει μέσα μας, που απαιτούσε επιτακτικά την υλοποίησή του. Ήρθε επικουρικά και η προτροπή του Κικέρωνα για το καθήκον μας προς τους απογόνους μας πια και η προσπάθεια άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.
Πατήστε το εικονίδιο για να το επισκεφτείτε