Ο Ιβάν Μαΐσκι, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, είναι από τους εκλεκτότερους εκπρόσωπους της σοβιετικής διπλωματίας. Από το 1932 ώς το 1943 ήτανε πρεσβευτής της ΕΣΣΔ στη Μεγάλη Βρετανία. Από τη θέση του αυτή εγνώρισε και εσχετίσθηκε σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες της Δύσης, και πήρε άμεσα μέρος στα μεγάλα διεθνή γεγονότα της προπολεμικής δεκαετίας και της περιόδου του πολέμου. Βασιζόμενος σε επίσημα στοιχεία και στις προσωπικές του αναμνήσεις, ο Μαΐσκι στο βιβλίο του τούτο δίνει με εξαιρετική γλαφυρότητα τα προρτραίτα των Άγγλων, Γάλλων και Αμερικανών πολιτικών, που με την κοντόφθαλμη πολιτική τους, τη γεμάτη μίσος για την ΕΣΣΔ, βοήθησαν τον Χίτλερ στην εξαπόλυση του Β παγκόσμιου πολέμου και έριξαν την ανθρωπότητα σε πρωτοφανή καταστροφή.

 
ΠΟΙΟΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ  

ΓρηγοριάδηςΓιος του δημοκρατικού στρατηγού Νεόκοσμου Γρηγοριάδη, γεννήθηκε το 1912 στην Έδεσσα της Μακεδονίας όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και σπούδασε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού, απ' όπου αποφοίτησε με το βαθμό του μάχιμου σημαιοφόρου το 1932, σε ηλικία 20 ετών. Ωστόσο, δεν ακολούθησε μόνο καριέρα αξιωματικού, αλλά τον κέρδισε παράλληλα και η δημοσιογραφία. Από το 1935 άρχισε τη δημοσιογραφική του καριέρα ως αρθρογράφος στην εφημερίδα Έθνος σε θέματα διεθνούς στρατηγικής, πολιτικής και οικονομίας.

Κώστας ΑυγητίδηςΟ Κώστας Αυγητίδης ανήκει στη δεύτερη προσφυγική γενιά Γεννήθηκε στον Ακρίτα το 1926. Την περίοδο της φασιστικής κατοχής πήρε δραστήρια μέρος στον αντιστασιακό αγώνα ενάντια στους κατακτητές της Ελλάδας. Το 1941 έγινε μέλος του ΚΚΕ, τίτλο που τον τίμησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και το 1944 κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ.

Τζον ΡιντΟ Τζον Ριντ (22 Οκτωβρίου 1887 - 17 Οκτωβρίου 1920) ήταν Αμερικανός ποιητής και δημοσιογράφος.
Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο Ριντ εργάσθηκε αρχικά στο περιοδικό American Magazine. Επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σοσιαλιστικές ιδέες, τις οποίες ενστερνίσθηκε, ενώ διακρίθηκε για σειρά άρθρων του σχετικά με τη Μεξικανική επανάσταση και τον ηγέτη της Πάντσο Βίλα (1914). Το 1917 νυμφεύθηκε τη Λουΐζ Μπράιντ. Το ζεύγος ταξίδεψε στη Ρωσία, όπου ο Ριντ κάλυψε δημοσιογραφικά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο Ριντ ήταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, αλλά και δημιουργός του έργου Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο, το οποίο αναφέρεται στην επανάσταση των μπολσεβίκων. Το 1919 κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές αρχές για ανταρσία, κατάφερε να διαφύγει στην ΕΣΣΔ, όπου και πέθανε από τύφο, τρεις ημέρες πριν συμπληρώσει τα 33 του χρόνια. Η κηδεία του έγινε με μεγάλες τιμές και τάφηκε στην Κόκκινη Πλατεία.

ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

MargaritisΟ Γιώργος Μαργαρίτης (γεν. Αθήνα, 1954) είναι Έλληνας καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας και συγγραφέας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, στη Γαλλία, όπου το 1981 ανακηρύχθηκε διδάκτορας.Διδάσκει «Σύγχρονη Πολιτική και Κοινωνική Ιστορία» στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2004, ενώ τα προηγούμενα είκοσι χρόνια εργαζόταν επίσης ως καθηγητής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει πάρει μέρος ως εισηγητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια ενώ έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά σχετικά με την περίοδο της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης και συμμετάσχει σε συλλογικά πονήματα. Από τα γνωστότερα έργα του είναι η δίτομη "Ιστορία του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, 1946–1949.