Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

06/06/1944
Ξεκινά η απόβαση των Συμμαχικών στρατευμάτων στις Γαλλικές ακτές της Νορμανδίας, ανοίγοντας έτσι το δεύτερο μέτωπο στην Ευρώπη.
Το άνοιγμα του δεύτερου μετώπου, που είχε ζητηθεί από τη Σοβιετική Ένωση ήδη από το 1942, παρά τις σχετικές «δεσμεύσεις» των Βρετανών, άργησε σχεδόν δύο χρόνια να γίνει πραγματικότητα, αφήνοντας την ΕΣΣΔ να αντιμετωπίσει ουσιαστικά μόνη της τις δυνάμεις του Άξονα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Το δεύτερο μέτωπο πραγματοποιήθηκε τελικά, αφού όμως είχαν προηγηθεί οι εποποιίες του Στάλινγκραντ, του Κουρσκ, κ.ά. μάχες, που σήμαναν την αλλαγή του ρου του πόλεμου κατά του Άξονα. 
Παρακολουθήστε στο βίντεο τις επιχειρήσεις όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι η επέλαση του Κόκκινου Στρατού έχει ξεκινήσει και έχει απελευθερώσει το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης. Μέχρι την τελευταία στιγμή περίμεναν να αντιστραφεί το κλίμα και η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα να στεφτεί με επιτυχία. Δεν τους βγήκε όμως. Βέβαια ο δημιουργός του βίντεο από κάποιο σημείο και μετά δίνει το ίδιο χρώμα στις συμμαχικές δυνάμεις, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα πότε άρχισε η ανησυχία των άλλων συμμάχων. Οι αστικές τάξεις των ΗΠΑ - Βρετανίας δικαιολογημένα φοβούνταν ότι ο Κόκκινος Στρατός μπορούσε να μπει πρώτος στο Βερολίνο. Όπως και έγινε.