Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Μέσα σε ένα τεράστιο πλήθος Γερμανών που έχουν σηκώσει το χέρι και χαιρετούν ναζιστικά τον Αδόλφο Χίτλερ, ένας άντρας κρατάει πεισματικά σταυρωμένα τα χέρια του.
Η παρακάτω φωτογραφία έχει τραβηχτεί τον Ιούνιο του 1936.
Την περίοδο που το ναζιστικό κόμμα κυριαρχεί στην Γερμανία και προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα όσα θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Έχει τραβηχτεί στα ναυπηγεία Blohm και Voss στο Αμβούργο και εμφανίζει τους εργαζόμενους σε αυτά να χαιρετούν ναζιστικά κατά την διάρκεια της τελετής καθέλκυσης του πλοίου «Horst Wessel».

ΚοιτώντΝΑΖΙας προσεκτικά στην φωτογραφία μπορεί κάποιος να διακρίνει ότι υπάρχει μέσα στο πλήθος που χαιρετά ένας άντρας με τα χέρια σταυρωμένα (στον κύκλο).

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε το 1991 στην εφημερίδα Die Zeit.
Βλέποντας την φωτογραφία η Ιρένε Έκλερ αναγνώρισε στο πρόσωπο του άντρα με τα σταυρωμένα χέρια τον πατέρα της Άουγκουστ Λαντμέσερ (August Landmesser) ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν ως λιμενεργάτης στα ναυπηγεία.
Η επιλογή του αυτή να αρνηθεί να πράξει ότι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είχε βαρύ τίμημα τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του.
Μέσα σε ένα τεράστιο πλήθος Γερμανών που έχουν σηκώσει το χέρι και χαιρετούν ναζιστικά τον Αδόλφο Χίτλερ, ένας άντρας κρατάει σταυρωμένα τα χέρια του γνωρίζοντας ότι το να μη χαιρετήσει τον Χίτλερ μπορεί να σήμαινε και τον θάνατό του.

Άουγκουστ ΛαντμέσερO Άουγκουστ Λαντμέσερ (August Landmesser, γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1910, πέθανε στις 17 Οκτωβρίου 1944).
Την περίοδο του μεσοπολέμου έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας στην προσπάθειά του να βρει δουλειά.
Έτσι λοιπόν το 1930, σε μια Γερμανία που σπαράσσεται από την οικονομική κρίση, ο μόνος όρος για να βρεις δουλειά είναι να γραφτείς στο ναζιστικό κόμμα.
Ο Λαντμέσερ γίνεται μέλος και παίρνει την κομματική κάρτα.
Από το ναζιστικό κόμμα εκδιώχθηκε το 1935, όταν έγινε γνωστό ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με την Ίρμα Έκλερ, μία γυναίκα εβραϊκής καταγωγής την οποία γνώρισε το 1934 και με την οποία απέκτησαν δύο κόρες.

Ίρμα Έκλερ Άουγκουστ ΛαντμέσερΟ γάμος τους (1935) απαγορεύτηκε με βάση τους ναζιστικούς ρατσιστικούς νόμους.
Δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το απαραίτητο «πιστοποιητικό καταλληλότητας» εξαιτίας των νόμων της Νυρεμβέργης που απαγόρευαν τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ Γερμανών και Εβραίων.
Το ζευγάρι προσπάθησε να αψηφήσει την ναζιστική νομοθεσία και συνέχισε την σχέση του έχοντας ήδη και δύο κοριτσάκια αψηφώντας τα προβλήματα, κάνοντας ακόμη και δημόσιες εμφανίσεις.
Καθώς περνάει ο καιρός τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα και έτσι το 1937 οι Λαντμέσερ κάνουν μια αποτυχημένη απόπειρα να διαφύγουν στη Δανία, αλλά γίνονται αντιληπτοί στα σύνορα από τους ναζί.
Ο Αουγκούστ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με την κατηγορία της «ατίμωσης της φυλής». Στο δικαστήριο το ζευγάρι αναφέρει ότι η Ίρμα έχει βαπτισθεί σε προτεσταντική εκκλησία πριν τον γάμο της.
Μετά από πολλές δικαστικές περιπέτειες ο Αουγκούστ τελικά θα σταλεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και δεν ξαναβλέπει ποτέ την γυναίκα του και τα παιδιά του.
Τον Ιανουάριο του 1941 ο Λαντμέσερ στάλθηκε στο μέτωπο με την μονάδα κρατουμένων «Strafdivision 999».Ίρμα Έκλερ

Την επονομαζόμενη και “Πειθαρχική” Μεραρχία 999 στην οποία στέλνονταν οι “ανεπιθύμητοι” Γερμανοί (πολιτικοί κρατούμενοι, συνδικαλιστές, κομμουνιστές, αντιφασίστες ή άλλοι, που, όπως ο Λαντμέσερ, είχαν καταδικαστεί για “φυλετικό ατιμασμό”).
Ο Λαντμέσερ σκοτώθηκε στο πεδίο μάχης στην Κροατία το 1944.

Αλλά και η Ίρμα οδηγήθηκε στη φυλακή. Συγκεκριμένα συνελήφθη από την Γκεστάπο το 1938 και φυλακίστηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για τέσσερα χρόνια. Από τότε τα ίχνη της χάθηκαν.
Πιθανολογείται ότι βρήκε τραγικό θάνατο το 1942 στο Κέντρο Ευθανασίας του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μπέρνμπουργκ όπου μεταφέρθηκε.