Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

1).Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι των Δολιανών του Δήμου Πωγωνίου. Οι λογαριασμοί ύδρευσης, για το α΄ εξάμηνο του 2010 (που τους ήρθαν τώρα να πληρώσουν) παραείναι λένε…φουσκωμένοι!

Ζήτησαν να μάθουν το λόγο και…κανείς δεν τους εξηγεί το γιατί!

Άλλοι έμαθαν ότι στο α΄ εξάμηνο προστέθηκαν και τα κυβικά νερού που καταναλώθηκαν και την περίοδο του καλοκαιριού του ’10!! Αν έγινε αυτό μπορεί ο λογαριασμός του 2ου εξαμήνου του ’10 να είναι μικρότερος, αλλά το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που η κοστολόγηση γίνεται ανάλογα με την κατανάλωση και υπάρχει συντελεστής χρέωσης για αριθμό κυβικών νερού, που σημαίνει ότι ο Δήμος συνειδητά τους…έκλεψε!

Άλλοι έμαθαν ότι έχουν χαθεί οι καταστάσεις της καταγραφής των κυβικών μέτρων! Και μη χειρότερα…!

Άλλοι έμαθαν (από πληροφορίες μου από αιρετό παράγοντα) ότι διαπίστωσαν ότι κι…οι σημερινές ενδείξεις των υδρομετρητών τους είναι μικρότερες από τις … περσινές ενδείξεις, που έχει στις καταστάσεις του ο Δήμος!! Μπάχαλο…!

Ας σοβαρευτούμε.

Πρέπει να γίνεται υπεύθυνη καταμέτρηση της κατανάλωσης νερού του κάθε δημότη. Να διορθωθεί το λάθος και τα παραπάνω χρήματα, που παρακρατήθηκαν να υπολογιστούν στο δεύτερο εξάμηνο του ’10. Μπορεί να μην έγινε αύξηση της τιμής του κυβικού νερού αλλά ας μην ψάχνουν να βρουν τρόπους να μας χαρατσώνουν με…έμμεσους τρόπους.

2). Ξαναήρθε στο προσκήνιο η «αντιπαλότητα-διαμάχη» ανάμεσα στον ΑΣΜΕΚ Δολιανών και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πωγωνίου! Αφορμή το έργο της διαμόρφωσης της Κεντρικής πλατείας της παλιάς Κοινότητας Δολιανών.

Ως γνωστόν ο ΑΣΜΕΚ διεκδικούσε (υπάρχουν σχετικά έγγραφα) από παλιά, όλη την πλατεία του χωριού. Μετά τη γενική κατακραυγή κατοίκων υπαναχώρησε και τώρα ζητάει την κυριότητα ΜΟΝΟ ενός τμήματός της (υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις και συνεχής δικαστικός αγώνας!).

Η αλήθεια είναι ότι στο επίμαχο τμήμα της πλατείας έχουν γίνει κατά καιρούς παρεμβάσεις-επεκτάσεις από τις εκάστοτε κοινοτικές αρχές τις τελευταίες δεκαετίες (με χρήματα του ελληνικού λαού), όπου υπάρχει από χρόνια και το μνημείο Ηρώων Πεσόντων.

Ο ΑΣΜΕΚ αγόρασε! τελευταία το οικόπεδο, όπου πάνω του είχε γίνει η επέκταση της πλατείας (το διεκδικούμενο τμήμα) και ορθώς ζητεί και την κυριότητα και χρήση του αντίστοιχου τμήματος της πλατείας! Θέλει να αξιοποιήσει το μαγαζί, που πρόκειται να δημιουργήσει και να κατασκευάσει τη στέγη του (κεραμοσκεπή), που σύμφωνα με τα σχέδια του υπεύθυνου μηχανικού, είναι πάνω στην Κεντρική πλατεία! Αυτό δεν το δέχεται η σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Πωγωνίου και έχει αρχίσει νέος δικαστικός αγώνας.

Σήμερα στην Πλατεία γίνεται μια ακόμη διαμόρφωση από τον Δήμο (κακώς διαδίδεται ότι το έργο το κάνει ο ΑΣΜΕΚ!). Παρά τα όποια εμπόδια που έμπαιναν κατά καιρούς, ακόμη και από αιρετούς ντόπιους άρχοντες, για ματαίωση ή αναβολή του έργου, αυτό σχεδόν έχει τελειώσει.

Γι’ όλες αυτές τις ενέργειες η σημερινή διοίκηση του ΑΣΜΕΚ κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Πωγωνίου και σχεδόν…την απειλεί!

Μπορεί ο ΑΣΜΕΚ να διεκδικεί το χαρακτηρισμό «ΑΣΜΕΚ, το Βατοπέδι του Δήμου Πωγωνίου» και να χάνει τα όποια δίκαιά του, αλλά αυτό που πρέπει να κάνει η Δημοτική αρχή είναι ένα: Σε περίπτωση που ο δικαστικός αγώνας τελεσφορήσει και δικαιώσει τον ΑΣΜΕΚ πρέπει το συγκεκριμένο τμήμα της πλατείας να απαλλοτριωθεί και να δοθεί στους κατοίκους του χωριού. Και λέω σε περίπτωση που θα δικαιωθεί γιατί πρέπει να συμφωνήσω με φίλο μέλος του ΑΣΜΕΚ, που μου έγραψε ότι «ο ΑΣΜΕΚ στηρίζεται στους αστικούς νόμους της χώρας μας και στη συντηρητικότητα των συνεταίρων».

3). Αγανακτισμένη φαίνεται να είναι η δημοτική αρχή του Δήμου Πωγωνίου με το αποτέλεσμα της απογραφής των κατοίκων τον περασμένο Μάη. Δυστυχώς, για μερικές δεκάδες, δεν έγινε κατορθωτό να συμπληρωθεί ο αριθμός των 10.000 κατοίκων. Αυτό, λένε, θα έχει ως αποτέλεσμα το χάσιμο κάποιων επιχορηγήσεων αλλά σίγουρα και τη μείωση του αριθμού των αιρετών αντιπροσώπων στα Συμβούλια κατά τις επόμενες τοπικές εκλογές καθώς και την κατάργηση αρκετών φορέων ή υπηρεσιών του Δήμου.

Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί έβαλαν τα δυνατά τους να απογραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι στα χωριά του Δήμου. Ικανοποιητική ήταν η ανταπόκριση των αποδήμων (κυρίως του λεκανοπεδίου Αττικής) και θετικός ο ρόλος που έπαιξαν μερικές δραστήριες Αδελφότητες.

Πολλοί συνδημότες μας βρέθηκαν στο δίλημμα αν πρέπει να απογραφούν στον τόπο καταγωγής τους (στο Δήμο μας) ή μακριά του, στον τόπο διαμονής και εργασίας τους και έπραξαν ότι πίστεψαν πιο σωστό! Αυτό, όμως, που για μια φορά ακόμη έγινε φανερό είναι ότι μερικοί Δολιανίτες πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να μας πείσουν ότι αγαπούν περισσότερο από άλλους το χωριό τους με το επιχείρημα ότι αυτοί και η οικογένειά τους μένουν στο χωριό!! Το ότι άτομα της οικογένειάς τους, που η ζωή το έφερε να μένουν και να εργάζονται μακριά από τα Δολιανά, δεν απογράφηκαν στο χωριό αυτό σημαίνει ότι δεν το αγαπούν;

4). Αγανακτισμένος και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε ο Δήμαρχος του Δήμου Πωγωνίου Κώστας Καψάλης! Για όλα, λέει, φταίει η κεντρική εξουσία που…δεν ήταν έτοιμη να εφαρμόσει τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ!!

Τώρα διαμαρτύρονται για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, αλλά…άλλα μας έλεγαν πριν τις εκλογές! Τώρα λένε, κατάλαβαν! ότι τους κορόιδευαν και προσπαθούν να μας πείσουν ότι έπεσαν θύματα; Τελικά πού θα οδηγήσει η αγανάκτησή τους; Θα γίνουν το νέο ανάχωμα; Θα αγανακτούν για να δείχνουν ότι τάχα το καλό ΠΑΣΟΚ …υπάρχει και διαμαρτύρεται;
Το σίγουρο είναι ότι προσπαθούν να εγκλωβίσουν πάλι το λαό. Προσπαθούν η αγάνακτησή του να μην αποκτήσει προοπτική και να μη μετατραπεί σε οργανωμένη πάλη. Ας μη τους κάνουμε το χατίρι! Ο αγώνας αντίστασης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και στις μεθοδεύσεις ερήμωσης της περιοχής μας πρέπει να είναι μαζικός και με στόχο την ανατροπή του συστήματος.