Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

ΓρηγοριάδηςΓιος του δημοκρατικού στρατηγού Νεόκοσμου Γρηγοριάδη, γεννήθηκε το 1912 στην Έδεσσα της Μακεδονίας όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και σπούδασε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού, απ' όπου αποφοίτησε με το βαθμό του μάχιμου σημαιοφόρου το 1932, σε ηλικία 20 ετών. Ωστόσο, δεν ακολούθησε μόνο καριέρα αξιωματικού, αλλά τον κέρδισε παράλληλα και η δημοσιογραφία. Από το 1935 άρχισε τη δημοσιογραφική του καριέρα ως αρθρογράφος στην εφημερίδα Έθνος σε θέματα διεθνούς στρατηγικής, πολιτικής και οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής προσχώρησε στο ΕΑΜ. Έδρασε ως αξιωματικός και διοικητής μοίρας του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού (ΕΛΑΝ) και ως συντάκτης στον παράνομο αντιστασιακό Τύπο, ενώ μετείχε στις πολιτικές ζυμώσεις ως εθνοσύμβουλος (πληρεξούσιος Έδεσσας) στο Εθνικό Συμβούλιο που συνήλθε στους Κορυσχάδες της Ευρυτανίας το 1944. Ήταν επίσης πολεμικός ανταποκριτής και κάλυψε με αποστολές του πάρα πολλά σημαντικά γεγονότα, όπως τον πόλεμο του Βιετνάμ, την εξέγερση στην Τσεχοσλοβακία (1968) κτλ.

Ειδικότερα, ήταν ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που πήγε στο Βιετνάμ (1965) ως πολεμικός ανταποκριτής και φέρεται να πήρε συνέντευξη από τον Χο Τσι Μινχ ο οποίος γνώριζε την Έδεσσα και την περιοχή της από την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ύφος του χαρακτηρίζεται από συνδυασμό ιστορικής ακριβολογίας και γλαφυρότητας της αφήγησης, καθοριστικός παράγοντας της εκδοτικής επιτυχίας των έργων του. Πολλά άρθρα του για τη διεθνή στρατηγική και πολιτική δημοσιεύθηκαν στο διεθνή Τύπο και σε επίσημες στρατιωτικές επιθεωρήσεις.

Στο συγγραφικό του έργο (για το σύνολο του οποίου τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Αθανασίου Μπότση) περιλαμβάνονται τα πονήματα Η Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας 1941-1974, Δεκέμβρης-Εμφύλιος 1944-1949, Συνοπτική Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, Οικονομική Ιστορία Ελλάδας, Επεισόδιο Κέρκυρας κ.α.

Απεβίωσε το 1994, σε ηλικία 82 ετών. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΤΟΜΩΝ

Periexomena1  Periexomena2   Periexomena3

 

      ΤΟΜΟΣ 1ος        ΤΟΜΟΣ 2ος        ΤΟΜΟΣ 3ος        ΤΟΜΟΣ 4ος
     
        ΤΟΜΟΣ 5ος          ΤΟΜΟΣ 6ος          ΤΟΜΟΣ 7ος         ΤΟΜΟΣ 8ος
       
ΤΟΜΟΣ 9ος ΤΟΜΟΣ 10ος ΤΟΜΟΣ 11ος ΤΟΜΟΣ 12ος