Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

     «Δύναμη Ενότητας                                                                                             

                     και 

Ευθύνης  για το Πωγώνι»                            

 

Δολιανά, 05/08/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ – Ο ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ

 ΦΟΥΜΑΡΑ ΜΕ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΛΤΑ ΣΤΟ ΠΩΓΩΝΙ

 Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 217 του Ν. 3463/2006 έπρεπε ήδη  μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, να έχει πραγματοποιηθεί Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα:«Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής οικον. έτους 2012», σε ότι αφορά την Οικονομική Κατάσταση, τη Διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος Δημοτικής δράσης».

 ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ κ. ΚΑΨΑΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.

 Να θυμίσουμε ότι και τον περασμένο χρόνο, μόνο κατόπιν δημοσιευμάτων και έντονων διαβημάτων της Παράταξής μας πραγματοποιήθηκε ο Δημόσιος Απολογισμός της Δημοτικής Αρχής για  το 2011, εκπρόθεσμα μεν, ωστόσο πραγματοποιήθηκε (5 Αυγούστου 2012) στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου.

Βεβαίως η ανοικτή αυτή συνεδρίαση αποτέλεσε Βατερλώ για τον κ. Καψάλη και καταλαβαίνουμε πολύ καλά γιατί αποφεύγει τη φετινή υποχρέωσή του να ενημερώσει τους πολίτες του Πωγωνίου.

 Σήμερα, τον καλούμε να δείξει έστω και τώρα το ελάχιστο πολιτικό θάρρος και να προχωρήσει στον επιβεβλημένο Δημόσιο Απολογισμό. Να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και να τους εξηγήσει, την τρύπα στα έσοδα του Δήμου, την ανυπαρξία έργου του μέσα στο 2012, την οσφυοκαμψία και την αμυντική του στάση απέναντι στο Κράτος των Αθηνών. Επίσης ξεκαθαρίζουμε ότι, δεν είναι στη διακριτική του ευχέρεια η πραγματοποίηση της συνεδρίασης αυτής, είναι υποχρέωση Νομική και Ηθική, είναι καθήκον του  απέναντι στους Πωγωνίσιους. Είναι μια διαδικασία που αποδεικνύει ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι ευθύνη όλων μας και όχι κάποιων «ειδικών» εκπροσώπων, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η ελπίδα για τη συλλογική και αλληλέγγυα διαδρομή προς μια δίκαιη, ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία που θα ευθυγραμμίζει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, με τις κατευθύνσεις των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που βαρύνεται τυπικά αυτής της ευθύνης.

 Δεν περιμένουμε και πολλά πράγματα βέβαια από κάποιον που θεωρεί το Δήμο ιδιοκτησία του, από κάποιον που στην είδηση για επερχόμενο κλείσιμο των ΕΛΤΑ στο Πωγώνι , αντί να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, έτρεξε κατά την προσφιλή του τακτική στα ΜΜΕ για να δικαιολογηθεί και να αποσείσει τις δικές του ευθύνες επικαλούμενος τις κατ’ ιδίαν υποσχέσεις  που δήθεν του έδωσαν οι αρμόδιοι περί του αντιθέτου. Με την τακτική των κρυφών συμφωνιών του σε σκοτεινούς διαδρόμους μέχρι σήμερα, το Πωγώνι έχει απογυμνωθεί από μια σειρά Υπηρεσιών, και δεν του δίνουμε λευκή επιταγή να χειρίζεται τις υποθέσεις της πολύπαθης περιοχής μας.

 Διαφωνούμε με την ένταξη των ΕΛΤΑ στο ΤΑΙΠΕΔ, και με το ξεπούλημά τους στους ιδιώτες.  Θεωρούμε ότι τα ΕΛΤΑ ως δημόσιος φορέας, έχει εκτός των άλλων υποχρέωση να επιτελεί τον κοινωνικο-αναπτυξιακό του ρόλο συμβάλλοντας στην διατήρηση και την ανάπτυξη της ζωής στην ελληνική ύπαιθρο. Η κατάργηση των καταστημάτων συμβάλει στο μαρασμό της τοπικής κοινωνίας, αφού είναι μια από τις τελευταίες υπηρεσίες που έχουν απομείνει. 

Τα καταστήματα των ΕΛΤΑ στο Πωγώνι καλύπτουν βασικές  ανάγκες των κατοίκων της περιοχής που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ηλικιωμένοι.

Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την επαναφορά των αναχρονιστικών θεσμών των «πρακτορείων», που θα λειτουργούν μέσα σε καφενεία και παντοπωλεία. Θεωρούμε ότι έτσι δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της αλληλογραφίας και δεν θα εξυπηρετούνται οι πολίτες (πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ , ΟΤΕ κλπ). 

Προτείνουμε τη δωρεάν διάθεση κατάλληλων Δημοτικών οικημάτων για την ανέξοδη λειτουργία των καταστημάτων ΕΛΤΑ στο Πωγώνι, ζητούμε τη μη εφαρμογή του θεσμού των Ταχυδρομικών Πρακτορείων και τη συνέχιση της λειτουργίας τους στη σημερινή τους μορφή.  

                                                                                         Ο επικεφαλής της Παράταξης και
                                                                                    Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης

                                                                                                         Γιάννης Ντόντης