Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

ΖΩΙΔΗΣ

 Ο Γιώργος Ζωίδης γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Αρίστη Ζαγορίου της Ηπείρου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ιστορική Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και εργάστηκε σαν καθηγητής στα Δολιανά.

 

Ο σύντροφος Γιώργης Ζωίδης από νεαρή ηλικία ανέπτυξε δράση συμμετέχοντας στον αγώνα κατά της Μεταξικής δικτατορίας.

 

Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της Εθνικής Αντίστασης στην Ηπειρο, ενώ συμμετείχε ενεργά στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

 

 

Η πλούσια και πρωτοπόρα αντιστασιακή του δράση τον καιρό της χιτλεροφασιστικής κατοχής, του                                                   στοίχισε την ίδια του τη θέση στο ελληνικό δημόσιο σχολείο.

Το 1946 βγήκε στο βουνό και πολέμησε μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ.

Μετά την ήττα πέρασε στις σοσιαλιστικές χώρες και εκεί, για σχεδόν τριάντα χρόνια, δούλεψε για τη μόρφωση, την ταξική και πατριωτική διαπαιδαγώγηση των παιδιών των πολιτικών προσφύγων.

Συμμετείχε σε ένα επιτελείο σημαντικών επιστημόνων και παιδαγωγών, ανάμεσά τους: η Ελλη Αλεξίου, ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Γιώργης Αθανασιάδης.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Γραφείου της "Επιτροπής για τη Βοήθεια του Παιδιού" και από το 1968 πρόεδρος της Συντονιστικής Εκπαιδευτικής Επιτροπής, πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικών Προσφύγων, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Ελλάδας, μέλος του Γραφείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών, της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων και της Διεθνούς Επιτροπής Αουσβιτς.

Ο σύντροφος Γ.Ζωίδης άφησε πίσω του πλούσιο συγγραφικό, ιστορικό έργο, μεγάλο μέρος του οποίου ανάγεται στα χρόνια της προσφυγιάς.

Πολλά από τα έργα του διδάσκονταν σαν αναγνωστικά στα Ελληνόπουλα της προσφυγιάς, συντελώντας στη διατήρηση της γλώσσας, αλλά και της ιστορικής μνήμης των αγώνων του ελληνικού λαού και όλων των λαών των Βαλκανίων.

Δούλεψε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, συνδυάζοντας την κομματική του προσφορά με την αξιόλογη επιστημονική του δραστηριότητα και από τη θέση του μέλους του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ, του οποίου υπήρξε για ένα διάστημα υπεύθυνος. Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια της Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Αντίστασης, της Εταιρείας της Παγκόσμιας Ιστορίας και της Εταιρείας Σπουδών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της οποίας υπήρξε και ιδρυτικό μέλος.

Ο Γ. Ζωίδης μέχρι το τέλος της ζωής του στάθηκε πιστός στην υπόθεση του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος

"Εφυγε" από κοντά μας στις 9/8/1999

                       "Σύντροφε, θα συνεχίσουμε τον αγώνα

                        μέχρι να 'ρθουν οι μέρες που λαχτάρησες"...