Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Η δολοφονία των Ρ. Λούξεμπουργκ και Κ. Λίμπκνεχτ με τις ευλογίες της σοσιαλδημοκρατίας
Ο Καρλ Λίμπκνεχτ μιλάει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο αντεπαναστατικό πραξικόπημα της 24ης του Δεκέμβρη 1918
Στις 15 Γενάρη του 1919 δολοφονήθηκαν οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας, Καρλ Λίμπκνεχτ καιΡόζα Λούξεμπουργκ.
Με την πράξη αυτή σφραγίστηκε η προδοσία της εργατικής τάξης από τους σοσιαλδημοκράτες, που, ξεκινώντας με τη στήριξη της αστικής τους τάξης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είχαν πια ταχτεί ολοκληρωτικά μαζί της, αν και ήταν κόμμα εργατικό.

Η δολοφονία των Λίμπκνεχτ - Λούξεμπουργκ δεν ήρθε στα ξαφνικά. Είχε προηγηθεί η εργατική επανάσταση στη Γερμανία, το Νοέμβρη του 1918. Το ξέσπασμά της ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς αντικειμενικών συνθηκών που συνέβαλαν στην ωρίμανση επαναστατικής κατάστασης. Ηταν η περίοδος του τέλους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η ιμπεριαλιστική Γερμανία ήταν ήδη ηττημένη, ενώ όλες τις φρικτές συνέπειες και τα βάσανα που ο πόλεμος έφερε τα φόρτωσαν το λαό της.

Το τέλος του πολέμου, τη Γερμανία τη χαρακτηρίζει η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων. Δύο εκατομμύρια Γερμανοί είχαν σκοτωθεί στα πεδία των μαχών και μαζί με τους τραυματίες και τους αιχμαλώτους οι απώλειες έφταναν τα εφτάμισι εκατομμύρια. Ο πόλεμος έφερε

καταστροφή στη βιομηχανία, πτώση της αγροτικής παραγωγής, έλλειψη τροφίμων, ενώ οι αρρώστιες επιδείνωναν την κατάσταση των λαϊκών μαζών, μαζί με την πείνα. Το μεροκάματο, που δεν έφτανε για τη ζωή των εργατικών οικογενειών, σε συνδυασμό με το ελάχιστο βοήθημα στις οικογένειες των στρατιωτών, αναδείκνυε την τεράστια ένταση των κοινωνικών αντιθέσεων, αφού την ίδια στιγμή οι μεγάλοι γαιοκτήμονες και οι βιομήχανοι, έμποροι και τραπεζίτες συσσώρευαν τεράστια κέρδη από τον πόλεμο.

συνέχεια