Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

cebbcebfceb3cebfcf84cf85cf80cebf-cf80ceb5ceb1ceb5ceb1 

                                                 Προς τους μαθητές -τριες, νέους νέες

Τις μέρες αυτές τιμάμε τον νικηφόρο, μαζικό ηρωικό αγώνα του λαού της Αθήνας και όλης της Ελλάδας ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Αγώνας ο οποίος άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, γαλούχησε πολλές γενιές αγωνιστών, πρωτοπόρων εργατών.

Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ ιδρύθηκε τον Αύγουστο του ’41 το Εργατικό Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο, και τον Σεπτέμβρη του ’41 το ΕΑΜ. Τον Φλεβάρη του ’42 ιδρύθηκε το ένοπλο τμήμα του ο ΕΛΑΣ με καπετάνιο τον Αρη Βελουχιώτη. Λίγο αργότερα το Φλεβάρη του ’43 ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η ΕΠΟΝ.

Ο ΕΛΑΣ έδωσε πάνω από 600 μάχες. Οι ΕΑΜίτες και οι ΕΠΟΝίτες έδιναν καθημερινά την μάχη με σαμποτάζ και το όπλο στο χέρι, με απεργίες και συλλαλητήρια. Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων το ’42 ήταν η πρώτη στην κατεχόμενη Ευρώπη, και είχε τέτοια αποφασιστηκοτητα που ανάγκασε τις κυβερνήσεις κατοχής – συνεργάτες των ναζί, να υποχωρήσουν και να δεχτούν τα αιτήματα των απεργών. Ομοίως οι μεγάλες απεργίες των εργατών το ’43 ματαίωσαν την πολιτική επιστράτευση.

Όπως σήμερα, έτσι και τότε, δεν ήταν όλοι ο Έλληνες μαζί.Από την μία ήταν αυτοί που πολέμησαν τον φασίστα κατακτητή και δώσαν ακόμα και την ίδια τους την ζωή τους μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του κύριου αιμοδότη τους το ΚΚΕ. Από την άλλη ήταν αυτοί που συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή, δοσίλογοι και ταγματασφαλίτες, χτίζοντας μάλιστα και αμύθητες περιουσίες πάνω στην πείνα του λαού. Ήταν και κάποιοι, που έμεναν αμέτοχοι περιμένοντας από το εξωτερικό και από το εσωτερικό τις εξελίξεις, ραδιουργόντας και συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την επόμενη ημέρα.

Όση προσπάθεια και αν κάνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αστικά κόμματα, οι Χρυσαυγίτες – σημερινοί απόγονοι των δοσίλογων, δεν μπορούν να διαγράψουν τις μνήμες και την τεράστια πείρα αυτών των αγώνων. Η Καισαριανή, η Ηλιούπολη, ο Βύρωνας αποτέλεσαν μνημεία μαζικού λαϊκού ηρωισμού. Σε αυτές τις εργατογειτονιές αναπτύχθηκαν χαρακτηριστικά όπως η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η περιφρούρηση των γειτονιών από τους δοσίλογους και τους μαυραγορίτες. Πάνω από όλα αναδείχτηκε η σημασία του οργανωμένου αγώνα, η ταξική ενότητα, η δύναμη της εργατική τάξης.

Σήμερα που ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την καπιταλιστική βαρβαρότητα, που το τέρας του ναζισμού – φασισμού με τη μορφή της Χρυσής Αυγής, των υμνητών των προδοτικών ταγμάτων ασφαλείας, εκτρέφεται από το σύστημα για να αξιοποιηθεί σε βάρος του λαού. Σήμερα που πυκνώνουν τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή, η ΕΑΜική Αντίσταση, ο ανυπέρβλητος μαζικός λαϊκός ηρωισμός, αποτελούν πηγή έμπνευσης, αλλά και διδαγμάτων. Ετσι ώστε ο λαός να οικοδομήσει τη δική του συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, συνολικά το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τις κρίσεις, τους πολέμους και το ναζισμό – φασισμό.