Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Αγωνιστική Συσπείρωση

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, την «αμαρτωλή» σύμβαση με την αμερικάνικη πολυεθνική εταιρία Cisco, για την παροχή της «σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» σε όλα τα σχολεία της χώρας στην περίοδο της πανδημίας.

Από την ίδια τη σύμβαση προκύπτουν σοβαρά ζητήματα που είχαν καταγγείλει με δημόσιες ανακοινώσεις τους μία σειρά πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών αλλά και φορείς του γονεϊκού κινήματος, ήδη από την έναρξη ακόμα της τηλεκπαίδευσης.

Με την δημοσιοποίηση της σύμβασης αποκαλύφθηκε το τεράστιο μέγεθος του ψέματος και της υποκρισίας της κυβέρνησης ότι η τηλεκπαίδευση «δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο» και ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αξιοποίησης στοιχείων από την χρήση των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών».

Είναι πρόκληση να μιλάει το Υπουργείο Παιδείας για δωρεάν χρήση του webex τη στιγμή που αυτή έγινε με αντάλλαγμα το ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της σύμβασης που συνυπέγραψαν το Ελληνικό Δημόσιο και η Cisco, στα πλαίσια του προγράμματος «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ»!!  Επιπλέον, η «δωρεάν» χρήση αφορά την περίοδο μέχρι τον Γενάρη του 2021. Το υπόλοιπο διάστημα κατά το οποίο παραμένει η ανάγκη χρήσης αυτών των υπηρεσιών δεν καλύπτεται. Αυτές οι χρυσοπληρωμένες υπηρεσίες δεν ήταν λίγες οι φορές που «κατέρρευσαν», «κόλλησαν» και μας ταλαιπώρησαν.

Είναι απολύτως δικαιολογημένοι οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών για το πως αξιοποιούνται τα προσωπικά δεδομένα, τα δεδομένα χρήσης και τα υπόλοιπα στοιχεία που καταγράφονται μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Η Cisco, όπως και κάθε άλλη εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής δικτυακών υπηρεσιών, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, αξιοποιεί δεδομένα και μεταδεδομένα από την χρήση των υπηρεσιών της χωρίς καν την συναίνεση ή και την ενημέρωση των πάνω από 1,5 εκατομμύριων χρηστών (εκπαιδευτικών και μαθητών) του webex. Παρά τις συνέχεις παρεμβάσεις και τα ερωτήματα το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα!!!

Από τη σύμβαση, όμως, αποκαλύπτεται, μεταξύ άλλων, ότι η «Cisco» μπορεί να αποκαλύπτει δεδομένα τηλεμετρίας και υποστήριξης σε τρίτους και να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους δεδομένα για δικούς της επιχειρηματικούς σκοπούς. Επίσης, δεν απαιτείται να επιστρέψει ή να καταστρέψει δεδομένα και μπορεί να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί υπό συγκεκριμένους όρους. Ένα πραγματικό «χρυσορυχείο» για την αμερικάνικη πολυεθνική που μπορεί να αποκομίσει αστρονομικά ποσά κέρδους από την χρήση τέτοιων δεδομένων.

Το ακόμα μεγαλύτερο «σκάνδαλο» είναι ότι η χρήση όλων των παραπάνω δεδομένων μπορεί να γίνει «νόμιμα» μέσα από την εφαρμογή της νομοθεσίας περί «προσωπικών δεδομένων» της Ε.Ε.  (GDPR Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων) που ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο είναι που λύνει τα χέρια των εταιριών.

Η υπογραφή της σύμβασης με την πολυεθνική των ΗΠΑ φέρνει στην επιφάνεια τους σοβαρούς επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και τις συγκρούσεις συμφερόντων.

Οι αρχικές συμβάσεις με την Cisco υπεγράφησαν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και περιλάμβαναν πληθώρα προϊόντων και υπηρεσιών από την εν λόγω εταιρία, σε αντικατάσταση αντίστοιχων υπηρεσιών που έως τότε παρείχε η κινεζική Hauwei! Αυτές τις συνεργασίες επέκτεινε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και στην Παιδεία με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας και την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης. Όλα τα παραπάνω αποτελούν βήματα υλοποίησης του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η Ν.Δ. και αφορά συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στην εκπαίδευση για την προώθηση των «αξιών» των ΗΠΑ και την «άμβλυνση του αντιαμερικανισμού», αλλά και για την προώθηση τεράστιων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Για όλα αυτά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κάνουν πραγματικά τον «Κινέζο»!!!

Σκανδαλώδης δεν είναι μονάχα η σύμβαση με τη Cisco, αλλά η πολιτική της υποβάθμισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας!

Είναι το γεγονός ότι δεν πάρθηκαν μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στα σχολεία, τους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ. Ότι ακόμα και σήμερα, με χιλιάδες κρούσματα και διασωληνωμένους, η κυβέρνηση δεν «αγγίζει» τα ιδιωτικά μεγαθήρια της υγείας.

Είναι το γεγονός ότι για μήνες τα σχολεία παραμένουν κλειστά, με τους μαθητές πίσω από μία οθόνη (όσοι έχουν πρόσβαση) και τους εκπαιδευτικούς χωρίς καμία στήριξη, να προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό τον δίαυλο της παιδαγωγικής σχέσης.

Είναι τα τεράστια εκπαιδευτικά, κοινωνικά και ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα που διογκώνονται από τον συνεχόμενο εγκλεισμό και την αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Είναι πραγματικά σκανδαλώδης η διαχρονική απαξίωση των δημόσιων και τεχνολογικών υποδομών, που έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων.

Σήμερα, υπάρχουν υποδομές, τεχνογνωσία και επιστημονικό προσωπικό, ώστε να διαμορφωθεί μία δημόσια πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης που θα σχετίζεται με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Ταυτόχρονα, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν αποφασιστικά οι τεχνολογικές υποδομές των σχολείων.

Καλούμε τα σωματεία και τους εκπαιδευτικούς να μπουν μπροστά στον αγώνα για να ανατραπούν οι πολιτικές που έχουν κριτήριο το κέρδος των ιδιωτών.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Να στηριχτεί η δια ζώσης μορφωτική διαδικασία όλων των μαθητών με σχέδιο κάλυψης της ύλης. Καμία σκέψη για επέκταση της τηλεκπαίδευσης εκτός πανδημίας.
  • Καμία παραχώρηση, επεξεργασία και αξιοποίηση για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς των δεδομένων των χρηστών ειδικά χωρίς την συναίνεση τους.
  • Κατάργηση κάθε διάταξης που θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά ή άλλα δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών.
  • Απόδοση όλων των ευθυνών και σε όλα τα επίπεδα για τη συλλογή των δεδομένων των χρηστών χωρίς την συναίνεσή τους.
  • Να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση στις Σχολικές Επιτροπές για αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού ηλεκτρονικών μέσων σε όλα τα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Να αναβαθμιστούν εδώ και τώρα οι τεχνολογικές υποδομές των σχολείων με ενίσχυση σε πόρους και υλικό όλων των ψηφιακών λειτουργιών που θα υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και δεν θα την υποκαθιστούν.
  • Την απεμπλοκή των ιδιωτών από τις διάφορες λειτουργίες του σχολείου που τους έχει παραχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας.

Τέρμα πια! Αρκετά πληρώσαμε εμείς, οι γονείς και οι μαθητές μας για την λειτουργία των σχολείων!