Παίρνοντας αφορμή από το άρθρο του Γ. Τσούβαλη στην εφημερίδα της Αδελφότητας « Δολιανίτικα Νέα» Σχόλια-Παρατηρήσεις με αφορμή τη Συνέλευση και τις αναφορές στο ίδιο θέμα του «2ου Καλοκαιρινού χρησμού» που κυκλοφόρησε στο χωριό, νοιώθω την υποχρέωση να καταθέσω την δικιά μου μαρτυρία μιας και στο διάστημα που αναφέρονται σαν μέλος της Αδελφότητας παρακολούθησα όλες τις Γενικές Συνελεύσεις.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
Ο πρόεδρος του Δ.Σ ανακοινώνει στη Γενική Συνέλευση αίτημα της τότε Κοινότητας Δολιανών για οικονομική συνδρομή με στόχο την μεταφορά-επέκταση του νεκροταφείου. Η συνέλευση κάνει αποδεκτή την πρόταση του Δ.Σ. και έτσι ξεκινάει ο έρανος.
Η μεταφορά τελικά δεν έγινε αλλά οι συγχωριανοί συνεχίζουν να προσφέρουν χρήματα.
Συγκεντρώθηκε έτσι ένα αρκετά μεγάλο ποσό.
Το Δ.Σ. ζητάει από την Γενική Συνέλευση να αποδεσμευτούν τα χρήματα μιας και ο λόγος για τον οποίο συγκεντρώθηκαν δεν υφίστατο και να δοθούν για άλλο σκοπό. Η Συνέλευση εγκρίνει.
Το Δ.Σ. προχωράει σε αγορά του οικοπέδου, παράτυπα, και ζητά από την Συνέλευση έγκριση εκ των υστέρων. Η Γενική Συνέλευση μη μπορώντας να κάνει αλλιώς, εγκρίνει. Στην Συνέλευση εκείνη γίνεται μεγάλη συζήτηση για την χρησιμότητα του οικοπέδου και τι πρέπει να γίνει. Οι γνώμες πολλές (πολιτιστικό κέντρο, μουσείο, αίθουσα για συνεστιάσεις κ.λ.π.). Γίνεται συγκεκριμένη πρόταση από τον αείμνηστο Τάκη Σώτο και την επικροτούν και άλλοι (Τζούτζος, Κουτουλίδης, Τσίκος, ο υπογράφων και άλλοι),συγνώμη για όποιον δεν ανέφερα αλλά δεν θυμάμαι καλά, που λέει το εξής: Να γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση με μοναδικό θέμα την τύχη του οικοπέδου όπου ο καθένας μας θα έκανε συγκεκριμένη πρόταση στην οποία θα ανέφερε και την χρησιμότητα και τον τρόπο που θα λειτουργούσε αυτό που θα πρότεινε. Για παράδειγμα αυτός που πρότεινε μουσείο έπρεπε να έχει σκεφτεί και πώς θα λειτουργήσει, αν θα έχει εισιτήριο, τι θα γίνει με την εφορία κ.λ.π. Αυτή η Συνέλευση δεν έγινε ποτέ. Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους Έπεσαν τα μπετά και το οικοδόμημα σταμάτησε. Μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:
1)Αν υπήρχε αυτή η απόφαση όπως την διατυπώνει ο Γ. Τσούβαλης ποιος την πήρε και γιατί όλο αυτό το παιχνίδι στις Γενικές Συνελεύσεις;
2)Αφού ήταν αποφασισμένο να γίνει Ξενώνας, και με δεδομένη την αδυναμία της Αδελφότητας να το τελειώσει (λόγω οικονομικής κατάστασης) και να το λειτουργήσει (λόγω εφορίας), μήπως ήταν από την αρχή για δώρο στον ΑΣΜΕΚ;
3)Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι με μια απόφαση Συνέλευσης μπορεί να δωρίζει ακίνητα της Αδελφότητας;
4)Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι ο ΑΣΜΕΚ είναι φορέας;
5)Αφού πήραν απόφαση να το δωρίσουν γιατί συνεχίζεται ο έρανος;
Και κάτι για εκείνους που είχαν βάλει υποψηφιότητα στο Δ.Σ.. Δεν είναι υβριστικό να τους αποκαλούν φοβιτσιάρηδες; Πιστεύει κανείς ότι δεν είχαν τα κότσια, τις γνώσεις και τα οράματα να διοικήσουν με τον ίδιο αν όχι καλύτερα την Αδελφότητα; Δεν είναι εγωιστικό να πιστεύει κανείς ότι μετά απ’ αυτόν έρχεται το χάος;
Σχετικά με την πρόταση που διατυπώνεται στον «2ο Καλοκαιρινό Χρησμό» για την τύχη του οικοδομήματος διαφωνώ. Θα μπορούσαν να διατυπωθούν διάφορες προτάσεις,όπως:
1)Να το κρατήσει η Αδελφότητα και σιγά-σιγά ας το τελειώσει.
2)Αφού κατά το άρθρο του Δελτίου δεν θα τελειώσει στον αιώνα τον άπαντα, ας ακολουθήσουμε το πνεύμα των καιρών που όλα ξεπουλιούνται, και να το δώσουμε σ’ οποιονδήποτε ιδιώτη(ΑΜΕΚ, επιχειρηματία κ.λ.π.) να το λειτουργήσει με αυτοχρηματοδότηση για κάποια χρόνια και μετά να παραμείνει στην αδελφότητα.
3)Αν δεν μπορεί να γίνει τίποτε απ’ αυτά γιατί δεν το πουλάμε;
Και μια απορία για τον Αλέκο Σώτο. Ευεργέτης του ΑΣΜΕΚ ναι του χωριού γιατί;
Δημήτρης Φασούλας
Σχόλια - Παρατηρήσεις με αφορμή τη Συνέλευση
'0πως ήταν προγραμματισμένη, έγινε στις 10 Απριλίου 2005 ημέρα Κυριακή, η Γενική Συνέλευση της Αδελφότητας, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και εκπροσώπων στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα των φορέων της Ηπειρωτικής Διασποράς. Ένα από τα πλέον ευοίωνα στοιχεία της Συνέλευσης ήταν η συμμετοχή νέων του χωριού μας στα ψηφοδέλτια, αφού εμείς η παλιό φρουρό αποφασίσαμε να αποσυρθούμε από την ενεργό δράση. Με πρόεδρο της Συνέλευσης τον Γιώργο Γκαμήλη άρχισε η διαδικασία και ο πρόεδρος Φάνης Παππάς ανέλυσε τα πεπραγμένα του Δ.Σ. στη διετία που μας πέρασε. Στη συνέχεια ο υπογραφόμενος, με την ιδιότητα του ταμία, διάβασε τον οικονομικό απολογισμό και ανέλυσε λεπτομερώς τα έσοδα και έξοδα της Αδελφότητας.
Η Μαρία Οικονόμου, ως πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής, διάβασε το πρακτικό του ελέγχου των οικονομικών ότι όλα είναι εντάξει. Ύστερα από διάφορες ανταλλαγές απόψεων ζήτησα, ως ταμίας που είμαι και ο πλέον γνώστης των οικονομικών της Αδελφότητας, να ενημερώσω το υπό εκλογήν νέο Δ.Σ. για το τι θα αντιμετωπίσει άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του. Ξεκινήσαμε εμείς τα παλαιό συμβούλια με ένα όραμα, να κάνουμε στα Δολιανά έναν Ξενώνα, μια που μόνο τουριστικό θα μπορέσει το χωριό να δει άσπρη μέρα. Κάναμε έναν έρανο γι' αυτό το σκοπό, ο οποίος από το 1998 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, απέδωσε 29.000 ευρώ περίπου.
'0πως γνωρίζετε όλοι, ήταν απαίτηση εκείνων που έδωσαν χρήματα για τον έρανο να ξεκινήσει το έργο. Έτσι και έγινε. Όμως τα χρήματα δεν ήταν-πολλά και έτσι έπρεπε να βρούμε μια άλλη λύση για να συνεχιστεί το έργο. Πρότεινα στη Γενική Συνέλευση να εξουσιοδοτήσει το νέο Δ.Σ. όπως δωρίσει το ακίνητο της Αδελφότητας στον Συνεταιρισμό, ο οποίος είναι ο μόνος φορέας στο χωριό που μπορεί να τελειώσει το έργο αυτό μετά από λίγα χρόνια, γιατί η Αδελφότητα με έσοδα 5.000 ευρώ το χρόνο και λειτουργικό έξοδα 3.000 ευρώ περίπου δεν το τελειώνει στον αιώνα τον άπαντα.
Το δεύτερο θέμα προς ενημέρωση ήταν ότι η Γενική Συνέλευση της πολυκατοικίας, όπου είναι τα Γραφεία μας, αποφάσισε να επισκευάσει και να καλλωπίσει την πρόσοψη του κτιρίου (αντικατάσταση σπασμένων μαρμάρων, γυάλισμα κ.λ.π.) που αντιστοιχεί περίπου, στο μερίδιό μας, γύρω στα 2.500 ευρώ. Όλα αυτά απεθάρρυναν τους νέους υποψηφίους και η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα να παραμείνει το παλαιό Δ.Σ. να διεκπεραιώσει τις δύο υποθέσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2005, δηλαδή τη δωρεά στο Συνεταιρισμό και την πρόσοψη του κτιρίου και τότε θα γίνουν εκλογές.
Γ. Τσούβαλης