Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Πραγματικά πρωτοπόρα η ενορία Δολιανών. Ενώ η Εκκλησία δεν έχει ξεκάθαρη θέση εδώ και αιώνες για το ζήτημα του καρναβαλιού, στα Δολιανά επέκτειναν το Καρναβάλι πέρα από την Καθαρή Δευτέρα, μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή. Έτσι λοιπόν, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί μέσα και έξω από την εκκλησία για την περιφορά του Επιταφίου, είδαν έκπληκτοι να κρατάνε τον Επιτάφιο κάτι τύποι μασκαρεμένοι σε στρατιώτες, με φαιοπράσινες στολές, σήματα στα μανίκια, αστέρια στις επωμίδες και τέτοια.
Συνηθισμένοι να βλέπουν τους νέους του χωριού μια ζωή να περιφέρουν τον Επιτάφιο, τώρα έτριβαν τα μάτια τους. Δεν είναι βέβαιο αν του χρόνου θα γιορταστεί το Καρναβάλι μέχρι την Πεντηκοστή, αλλά θα πρέπει να γίνει μια καλή διαφήμιση από την Ενορία και να κόβουν και εισιτήρια ώστε να έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών και να κονομήσουμε και ΄κανα φράγκο συγχρόνως.
Το φαινόμενο είχε ξεκινήσει από το 2016. Πάλι μετά την Καθαρή Δευτέρα, μέσα στη Σαρακοστή. Ίσως γινόταν προσπάθεια σφυγμομέτρησης των αντιδράσεων από μεριά της Εκκλησίας. Και φέτος όμως δεν οργανώθηκε σωστά. Δεν υπήρξε διαφήμιση, σωστή φωταγώγηση και άλλες λεπτομέρειες. Ας μην είμαστε όμως μίζεροι. Την άλλη φορά θα στηθεί καλύτερα.
 
Επειδή όμως κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τι συνέβη ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:
  •  ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣτις 17/4/2016 είδαμε έκπληκτοι μια ομάδα ανθρώπων με στολές παραλλαγής, βαμμένα πρόσωπα, και καμουφλάζ να περιδιαβαίνουν τα δρομάκια του χωριού με προτεταμένα όπλα. Στις γωνίες να παρατηρούν άλλοτε  σκυφτοί άλλοτε μισοκρυμένοι. ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΥπήρξε ένα μούδιασμα. Κάποιοι έδωσαν την εξήγηση ότι πρόκειται για άσκηση των μονάδων τύπου ΤΕΑ. Επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε ποτέ. Οι μεγαλύτεροι όμως θυμούνται ότι ακόμα και μετά τον εμφύλιο, στα πέτρινα χρόνια, ούτε ο στρατός ούτε τα ΤΕΑ, έκαναν ασκήσεις σε κατοικημένες περιοχές.
  • Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ όπως κάθε χρόνο, νέοι του χωριού πήγαν να σηκώσουν τον Επιτάφιο για να γίνει η περιφορά. Τους είπαν ότι η περιφορά θα γίνει από μια ομάδα ανδρών, ντυμένους με στολές παραλλαγής. Γιατί; Κανείς δεν τους εξήγησε.
Μάλιστα κάποιοι λένε ότι ακούστηκε ευχαριστώ από μικροφώνου στην ομάδα αυτή.

ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές στο χωριό κανείς δεν γνωρίζει, πώς βρέθηκαν αυτοί στο χωριό, γιατί σήκωσαν τον Επιτάφιο και έκανα την περιφορά και το κυριότερο γιατί τους ευχαρίστησαν. Τα Δολιανά είναι χωριό που έχει τον απαραίτητο αριθμό νέων ανθρώπων και κάθε χρόνο προσφέρονται για την διαδικασία αυτή. Δεν υπήρχε έλλειψη.Γιατί λοιπόν τους ευχαρίστησαν;
Είναι πάλι άσκηση των ΤΕΑ;
Αν ναι, γιατί δεν πήγαν να "ασκηθούν" σε κάποιο μικρότερο χωριό, που πιθανόν να υπήρχε πρόβλημα στην περιφορά;
Αν όχι ποιοι είναι αυτοί που, με την άδεια της εκκλησίας, μπορούν να αλλοιώνουν τα τοπικά έθιμα;
Ας ελπίσουμε ότι κάποιος θα μας ενημερώσει υπεύθυνα.