Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Η πρώτη του Απρίλη, η Πρωταπριλιά, θεωρείται η μέρα που οι άνθρωποι επιτρέπεται να κάνουν μεταξύ τους φάρσες λέγοντας ψέματα. Υπάρχει η άποψη ότι αυτό πρέπει να απαγορεύεται στους εκάστοτε κυβερνώντες ή μέλλοντες να κυβερνήσουν, σαν μια ευκαιρία αποτοξίνωσης, γιατί ψεύδονται και κοροϊδεύουν τον κόσμο όλες τις υπόλοιπες ημέρες. Γίνονται σοβαρές προσπάθειες να μπει σαν ερώτημα σε δημοψήφισμα.
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την πατρότητα. 
  1. Από τους Κέλτες ψαράδες. (Δεν έχει τεκμηριωθεί γιατί την πληρώνουν οι Κέλτες, αφού σε όλους είναι γνωστό ότι όλοι οι ψαράδες, ανεξαρτήτου καταγωγής λένε ψέματα. Όπως και οι κυνηγοί επίσης).
  2. Από του Γάλλους, οι οποίοι  την 1η Απριλίου μέχρι το 1564 γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά. Τη χρονιά εκείνη ο Κάρολος ο 9ος την μετέφερε την 1η Ιανουαρίου. Κάποιοι όμως δεν συμφωνούσαν και συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά τον Απρίλη. (Κάτι σαν τους παλαιοημερολογίτες). Ε! Οι υπόλοιποι τους κάνανε πλάκα, στέλνοντας τους δώρα.
  3. Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα).
Σαν σήμερα έχουν συμβεί και κάποια σπουδαία γεγονότα:
Πρόκειται για επίσημη αργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εορτάζει την έναρξη του αγώνα(;) της Ε.Ο.Κ.Α. (Δεν είναι πρωταπριλιάτικο).
1924 – Ο Αδόλφος Χίτλερ καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκιση για τη συμμετοχή του στο "Πραξικόπημα της μπιραρίας", αλλά θα εκτίσει μόνο εννέα μήνες στη φυλακή.
1937 - Ισπανικός Εμφύλιος: Η Χαέν στην Ισπανία βομβαρδίζεται από γερμανικές φασιστικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τους εθνικιστές του Φρανθίσκο Φράνκο. (Η Γαλλία και η Αγγλία εφαρμόζοντας την πολιτική του "κατευνασμού", κάνουν την "πάπια" και κλείνουν τα σύνορα στη Δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση).
1968 - 22 ηγετικά στελέχη του Κ.Κ.Ε. που κρατούνται στις φυλακές της Αίγινας υπογράφουν διακήρυξη με την οποία αποκηρύσσουν την εγκατεστημένη στο εξωτερικό ηγεσία του κόμματος και συντάσσονται με την πτέρυγα Παρτσαλίδη.
1979 – Εγκαθιδρύεται το θεοκρατικό κράτος του Ιράν, μετά την ιρανική επανάσταση υπό τον Αγιατολάχ Χομεϊνί. (Κάτι τέτοιο ονειρεύονται μερικοί από τους "άγιους" Πατέρες και στη χώρα μας)
2001 – Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραδίνεται στις ειδικές δυνάμεις, για να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου.
Γεννήσεις:
1873 – Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Ρώσος συνθέτης και πιανίστας.
1902 – Μαρία Πολυδούρη, Ελληνίδα ποιήτρια.
πηγή: Βικιπαίδεια