Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Πωγωνίου καταγγέλλει την προκλητική απόφαση της δημοτικής αρχής να αυξήσει τα τέλη στους δημότες, την ίδια ώρα που εξασφάλιζε απαλλαγές για το εργοστάσιο του Βίκου.

Τη στιγμή που οι λαϊκές οικογένειες αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για τη ζωή τους, τη στιγμή που η συγκυβέρνηση τις φορτώνει με ακόμα περισσότερους φόρους  και χαράτσια (ΕΝΦΙΑ κλπ), που παρατάει τις παραμεθόριες περιοχές στο έλεός του, αποδυναμώνοντας κάθε κοινωνική υπηρεσία, που χτυπάει βάναυσα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. αγρότες και κτηνοτρόφους, η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν στέκεται στο πλευρό των δημοτών, αλλά παίρνει κι αυτή το πόστο της στο χτύπημα τους!

 

Mε την πρώτη ευκαιρία, απέδειξε περίτρανα σε ποιανού το πλευρό βρίσκεται, ποιους εκλέχτηκε να εξυπηρετήσει. Αύξησε τα τέλη για τους δημότες, αλλά φρόντισε να μειώσει το κόστος στο νερό για το μεγαλοεπιχειρηματία Σεπετά, κάτω από τα όρια που θέτει ο νόμος. Το πάγιο του νερού για τα λαϊκά νοικοκυριά πήγε από 16 σε 18 ευρώ το χρόνο, ενώ αυξήθηκαν και τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 0,10 ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό γιατί όπως ξεκάθαρα ειπώθηκε από τα χείλη και του ίδιου του Δημάρχου, ο Δήμος χρειάζεται περισσότερα έσοδα αλλά και να …αποδείξει ταυτόχρονα στο κράτος ότι κάνει προσπάθειες να τα εξασφαλίσει. Αυτά τα λένε οι ίδιοι που τάσσονταν ξεκάθαρα υπέρ του Καλλικράτη, του νόμου που έφερε μείωση πάνω από 75% της κρατικής επιχορήγησης στους δήμους και προέτρεψε τους δημάρχους να χαρατσώσουν το λαό. Η δημοτική αρχή του Πωγωνίου φαίνεται ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να παίξει αυτό το ρόλο.

Αποδεικνύοντας μάλιστα την ταύτισή της με τις κυβερνήσεις που δίνουν γη και ύδωρ στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τάζουν μόνο ψίχουλα στο λαό, φρόντισε να ελαφρύνει το μονοπώλιο του Βίκου από τα δικά του «βάρη». Όρισε το τέλος που πρέπει να πληρώνει το εργοστάσιο στο Δήμο για την εμπορία πόσιμου νερού στο 2,7 τοις χιλίοις επί των πωλήσεων του και στο 1,8 τοις χιλίοις για τους χυμούς, πιο κάτω από τα ούτως ή άλλως απαράδεκτα όρια που θέτει ο νόμος (3 τοις χιλίοις για το νερό και 2 για τους χυμούς). Όπως είπε ο Δήμαρχος «τα 3-4 χιλιάρικα (ευρώ) που γλιτώνει έτσι ο Βίκος δεν θα σώσουν το Δήμο… και μπορεί να τα πάρουμε πολλαπλάσια πίσω από χορηγίες σε εκδηλώσεις… Ο κος Σεπετάς είναι ένας πολύ καλός και πολύτιμος συνεργάτης όλα αυτά τα χρόνια»… Αυτή είναι η βάση της πολιτικής τους: στήριξη με κάθε μέσο στο κεφάλαιο κι ας ψωμολυσσάει ο λαός! Το εργοστάσιο που πλουτίζει εκμεταλλευόμενο ένα φυσικό αγαθό να δίνει όσο το δυνατόν λιγότερα και όλοι οι υπόλοιποι να πούμε το νερό νεράκι!

Είναι ενδεικτικό ότι φέτος στα συνολικά έσοδα του Δήμου σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το 10% υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί από τα τέλη στους δημότες. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν στο 6,9%. Αυτοί είναι οι Καλλικρατικοί δήμοι, με τη …φιλοσοφία των οποίων συμφωνεί η δημοτική αρχή και η μείζονα αντιπολίτευση. Έχουν αποστολή να χαρατσώνουν τους δημότες για να εξασφαλίζει ο Δήμος δικά του έσοδα, την ώρα που αποδέχονται τις πετσοκομμένες κρατικές επιδοτήσεις. Κάθε χρόνο η επίθεση στα λαϊκά νοικοκυριά θα εντείνεται. Ως εδώ!

Πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η μείωση των τελών του νερού, να αντιστοιχηθούν δηλαδή με την τεράστια μείωση που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια τα λαϊκά εισοδήματα.

Ανάλογη πρέπει να είναι και η μείωση στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στα λαϊκά νοικοκυριά και στα μικρομάγαζα, αλλά να αυξηθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι πολύτεκνοι, οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 Ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί, τα Αμεα, καθώς και κοινωνικοί φορείς (σωματεία κλπ) να απαλλαγούν από αυτά τα τέλη!

Παλεύουμε για την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση στην Τοπική Διοίκηση! Δε συμβιβαζόμαστε με τους σημερινούς εξευτελιστικούς πόρους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Να φορολογηθεί με 45% το μεγάλο κεφάλαιο!

Η Λαϊκή Συσπείρωση το λέει καθαρά! Η δημοτική αρχή έχει διαλέξει μπάντα από καιρό! Οι δημότες του Πωγωνίου οφείλουν να ενισχύσουν τη δική τους! Να δυναμώσουν τους αγώνες τους, να οργανωθούν, με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο πλευρό τους να απαιτήσουν τη ζωή που τους αξίζει χωρίς να κάνουν βήμα πίσω απ’ τις ανάγκες τους!

πηγή: Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πωγωνίου