Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

«Δύναμη Ενότητας Δολιανά, 09/05/2013

και

Ευθύνης για το Πωγώνι»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9 ΜΑΙΟΥ 1945: Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

9 ΜΑΙΟΥ 2013: ΣΤΟ ΠΩΓΩΝΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 68 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Είναι επέτειος μνήμης και τιμής προς όλους όσους αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό.

Ο Ελληνικός  Λαός, με το Έπος του ’40-’41 και την Εθνική Αντίστασή, την πιο μαζική στην κατεχόμενη Ευρώπη, είχε μεγάλη συμβολή στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, καταβάλλοντας και ο ίδιος βαρύ φόρο αίματος.

Σήμερα που η χώρα μας δοκιμάζεται και ο άγριος οικονομικός πόλεμος οδηγεί αθόρυβα σε κοινωνική γενοκτονία, τα μηνύματα της αντιφασιστικής νίκης των λαών είναι επίκαιρα και οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις μνήμες , είναι χρέος και καθήκον μας να τις μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές .

Εκτός όμως από τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι και μια ευκαιρία να ζητήσουμε δημόσια να ικανοποιηθεί άμεσα το δίκαιο αίτημα για πολεμικές αποζημιώσεις και για επιστροφή όσων οι Γερμανοί μας έκλεψαν τότε.

Ο πρώην Δήμος Δελβινακίου, προς τιμή του, είχε καθιερώσει τον εορτασμό αυτής της σημαδιακής ημέρας στο Χάνι Δελβινακίου.

Να θυμίσουμε ότι στις 9/5/2010 ως εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου παρεβρισκόμενη στην καθιερωμένη εκδήλωση στο Χάνι Δελβινακίου μεταξύ άλλων τόνιζε :

«Επειδή το παρόν και το μέλλον έχουν βαθιές τις ρίζες τους στο παρελθόν, είμαι πεπεισμένη ότι οι μνήμες των αγώνων θα αποτελέσουν φωτεινό οδηγό για όλους μας, ώστε μέσα από την αισιοδοξία και την αναδημιουργία να διαφυλάξουμε και να φέρουμε εις πέρας τη βαριά κληρονομιά και τις παρακαταθήκες που μας άφησαν».

Γιατί λοιπόν φέτος αυθαίρετα και σιωπηρά καταργήθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Πωγωνίου; Ποιόν ρώτησαν;

Γιατί στο Πωγώνι πια γιορτάζουμε μόνο την είσοδο της χώρας μας στον πόλεμο αυτό και ΟΧΙ το τέλος του πολέμου;

Mε ποια Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου καταργήθηκε ο καθιερωμένος εορτασμός της 9ης Μαίου στο Χάνι Δελβινακίου;

Δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση, υπάρχει μόνο η αντίληψη του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του Δημάρχου και των αρμόδιων συνεργατών του.

Ο φασισμός στο Πωγώνι ζει και βασιλεύει. ΝΤΡΟΠΉ!!!

Ο επικεφαλής της Παράταξης και
Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης

Γιάννης Ντόντης