« »

ΤΟ ΔΩΡΟ Τ’ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ

Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 31 Δεκέμβριος 2017

Μεγάλη φούρια είχε σήμερα την παραμονή της πρωτοχρονιάς ο Αη Βασίλης. Είχε φορτώσει με δώρα το αμαξάκι του· θάφερνε φέτος στα Αετόπουλα χίλια δυο ωραία παιχνίδια. Καβαλίκεψε και χτύπησε δυνατά τ’ άλογα για να φτάσουνε όσο μπορούσανε πιο γρήγορα. Πέρναγε ανάμεσα από μεγάλα σύγνεφα.

Σε λίγο άρχισε να βλέπει την Ελλάδα μας, τα ψηλά της χιονισμένα βουνά και σιγά σιγά κατέβαινε από τον ουρανό στη γη. Νάσου κείνη την ώρα και τον περικυκλώνουνε δέκα γερμανικά αεροπλάνα. Μουγκρίζουν άγρια τα φτερά τους που θα χτυπούσανε το αμάξι του Αη Βασίλη και θα μένανε και φέτος τα Αετόπουλα χωρίς δώρα. Τον ζυγώνουνε και του ρίχνουνε με το πολυβόλο, μα το αμαξάκι χώθηκε μέσα σ’ ένα σύγνεφο αμέσως και δε φαινότανε. Έτσι τα αεροπλάνα δε βλέπανε τίποτα, βαρεθήκανε να ψάχνουνε και φύγανε.

Τότε βγήκε απ’ το σύγνεφο ο Αη Βασίλης και κατέβηκε στα βουνά της πατρίδας μας. Ήταν μεσάνυχτα, φύσαγε βοριάς και τ’ ανέμιζε τα πυκνά άσπρα του γένια.

― Αλτ! του φωνάζουνε ξαφνικά. Εκείνος στέκεται και λέει:

― Ποιος είναι;

― Ο Ζέρβας και οι Γερμανοί!

Ο Αη Βασίλης σφίγγει τα δόντια από θυμό. Τους ρίχνει με την καραμπίνα του και το σκάει. Τον παίρνουνε στο κυνήγι. Μπαμ, μπουμ οι σφαίρες γυρίζανε κοντά του και καθώς ανέβαινε μια κορφή γίνεται το μεγάλο δυστύχημα. Μια κανονιά πετυχαίνει το καρότσι του και το κάνει κομμάτια. Τα άλογα σκοτωθήκανε. Ο ίδιος κύλησε χάμω μα δεν έπαθε τίποτα.

― Αχ σκυλιά, μουρμούρισε. Γιόμισε γρήγορα τον ντρουβά του μ’ ό,τι παιχνίδια είχε κι άρχισε να τρέχει.

Τώρα κόντευε να ξημερώσει. Πάει, δεν προλάβαινε να δώσει τα παιχνίδια στα Αετόπουλα, γιατί όταν θάβγαινε ο ήλιος, του καινούργιου χρόνου, έπρεπε να βρίσκεται στο σπίτι του. Θα γύριζε άπρακτος και κατακουρασμένος…

― Γεια σου μπάρμπα, τον ξαφνιάζει μια γλυκιά φωνή.

Γεμίζει την καραμπίνα του να ρίξει.

― Ε, μη βιάζεσαι, αποκρίνεται η ίδια φωνή, εμείς είμαστε! Και από κάτι πουρνάρια πρόβαλε ο καπετάν Άρης με τα παλικάρια του. Τον ζύγωσε, χαιρετιστήκανε κι ο Αη Βασίλης διηγήθηκε γρήγορα την περιπέτειά του.

― Έννοια σου μπάρμπα, του είπε ο Άρης τότε, κι αυτά τα παιχνίδια που σου μείνανε δώστα σε μένα να τα μοιράσω στα λεβεντόπαιδα τ’ Αετόπουλά μας. Και του χρόνου σου υπόσχομαι νάχει ξεκαθαρίσει ο δρόμος απ’ τους Γερμανούς και τους προδότες και νάρθεις μ’ όλα σου τα δώρα στην πατρίδα μας. Ώρα καλή!

Ο Αη Βασίλης χαμογέλασε, έσφιξε το χέρι στα παλικάρια και χάθηκε βιαστικά.

KATIOYSA

28η Οκτωβρίου 1940

Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 25 Οκτώβριος 2017

Επιστολή του ΠΑΜΕ Εκπ/κών με αφορμή την επάτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

 ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ       ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ 

Εκλογές για ΔΣ και ΔΟΕ - 2017

Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 30 Μάιος 2017

 

Ποιοι επωάζουν το αυγό του φιδιού

Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 20 Μάιος 2017

Είναι σε όλους γνωστό ότι, κάθε βιβλίο που γράφεται, χαρακτηρίζεται από την υποκειμενική ματιά του συγγραφέα. Εκείνος λοιπόν που γράφει θεωρεί ότι η δικιά του ματιά είναι πιο κρυστάλλινη, σωστή και πιθανόν περισσότερο αμερόληπτη. Αυτό ισχύει για όλα τα είδη. Ίσως θα μπορούσε να αποκλείσει κανείς τα βιβλία των θετικών επιστημών που στηρίζονται στην απόδειξη των γραφομένων.
Υπάρχουν «επικίνδυνα» βιβλία; Η απάντηση είναι προφανής. Όχι. Όπως και δεν υπάρχουν επικίνδυνες απόψεις, γνώμες κλπ.
Θα μπορούσε κάποιος να διαχωρίσει την κατηγορία των βιβλίων εκείνων που η θεματολογία τους διαμορφώνει πολιτικές, ιστορική συνείδηση κλπ. Ούτε αυτά τα βιβλία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επικίνδυνα. Με βάση την πιο πάνω αποδοχή. Ο καθένας γράφει ότι σκέφτεται, όπως το σκέφτεται, όπως τον βολεύει.

Διαβάστε περισσότερα: Ποιοι επωάζουν το αυγό του φιδιού

Πρωτομαγιά 2017: Σύντομο Ιστορικό

Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 30 Απρίλιος 2017

Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!

Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια,
Αύριο οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες του κόσμου θα τιμήσουν την Πρωτομαγιά και αισθανόμαστε την ανάγκη να συζητήσουμε μαζί σας το περιεχόμενο αυτής της μέρας.
Η 1η Μάη δείχνει, ότι οι εργαζόμενοι, έχουν τη δύναμη να αλλάζουν τα πράγματα, να έχουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα, όταν οργανώνουν τον αγώνα τους και παλεύουν για να απολαμβάνουν τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν.
Η πρωτομαγιά είναι μέρα-απεργία που αφιερώνεται στους εργαζομένους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, στους αγώνες που έκαναν, κάνουν και θα κάνουν για έναν καλύτερο κόσμο για αυτούς και τις μελλοντικές γενιές.
Γιατί όμως η 1η Μάη; Ήταν η μέρα της μεγάλης απεργίας στο Σικάγο των ΗΠΑ με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί “ της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε.

Διαβάστε περισσότερα: Πρωτομαγιά 2017: Σύντομο Ιστορικό