Ρίτσαρντ Ντόκινς

Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 11 Μάιος 2017

Ο Κλίντον Ρίτσαρντ Ντόκινς (γεν. 26 Μαρτίου 1941) είναι Βρετανός ηθολόγος, εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης. Μέχρι το 2008 διατηρούσε την Έδρα Charles Simonyi για την Λαϊκή Κατανόηση της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πέρασε δύο χρόνια ως επίκουρος καθηγητής Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, πριν επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1970.

Διαβάστε περισσότερα: Ρίτσαρντ Ντόκινς

Λιλή Ζωγράφου

Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 28 Απρίλιος 2017

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 17 Ιουνίου του 1922, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Κατάγεται απο την Νεάπολη Λασιθίου. Ο πατέρας της ήταν εκδότης εφημερίδας «Ανόρθωση», με ιδιαίτερα φιλελεύθερες ιδέες για την εποχή του και πάθος για τη δημοσιογραφία. Η Λιλή Ζωγράφου φοίτησε στο «Λύκειο Κοραής» και στο «Καθολικό Γυμνάσιο Ουρσουλινών» της Νάξου. Σπούδασε φιλολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής και ενώ ήταν έγκυος, φυλακίστηκε για αντιστασιακή δράση και γέννησε στην φυλακή την θυγατέρα της, μετέπειτα ποιήτρια Ρένα Χατζηδάκη (1943–2003). Μετά την απελευθέρωση, εργάσθηκε ως δημοσιογράφος σε γνωστά περιοδικά και εφημερίδες, ταξιδεύοντας παράλληλα πολύ στην Ευρώπη και στις Ανατολικές χώρες. Την περίοδο 1953–1954 έζησε στο Παρίσι.

Διαβάστε περισσότερα: Λιλή Ζωγράφου

Εμμανουήλ Γιαροσλάβσκι

Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 22 Ιανουάριος 2017

Εμμανουήλ ΓιαροσλάβσκιΠρωταρχικός σκοπός της εργασίας αυτής είναι να δείξω τη λαϊκή προέλευση όλων των θρησκευτικών αντιλήψεων και παραστάσεων, μιας κι όλοι οι θεοί είναι αποκύημα της φαντασίας των ανθρώπων. Θέλησα ν’ αποδείξω συγκριτικά, ότι μέσα σε ταυτόσημες συνθήκες ζωής, εμφανίστηκαν στους διάφορους λαούς παρόμοιες θρησκευτικές αντιλήψεις, δοξασίες και λατρείες. ότι οι λαοί, όταν έρχονται σ’ επαφή, παίρνουν ο ένας απ’ τον άλλον τις θρησκευτικές δοξασίες και ότι, συχνά, κάθε νέα θρησκεία είναι σε μεγάλο βαθμό, μια παραλλαγή των θρησκειών που υπήρχαν ως τότε.

Διαβάστε περισσότερα: Εμμανουήλ Γιαροσλάβσκι

Φρίντριχ Νίτσε

Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 06 Ιανουάριος 2017

Φρίντριχ ΝίτσεΟ Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε (Ραίκεν, 15 Οκτωβρίου 1844[1] – Βαϊμάρη, 25 Αυγούστου 1900 ήταν σημαντικός Γερμανός φιλόσοφος, ποιητής, συνθέτης και φιλόλογος. Έγραψε κριτικά δοκίμια πάνω στη θρησκεία, την ηθική, τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες, δείχνοντας ιδιαίτερη κλίση στη χρήση μεταφορών, ειρωνείας και αφορισμών.
Οι κεντρικές ιδέες της φιλοσοφίας του Νίτσε περιλαμβάνουν τον «θάνατο του Θεού», την ύπαρξη του υπερανθρώπου, την ατέρμονη επιστροφή, τον προοπτικισμό καθώς και τη θεωρία της ηθικής κυρίων - δούλων. Αναφέρεται συχνά ως ένας από τους πρώτους «υπαρξιστές» φιλοσόφους. Η ριζική αμφισβήτηση από μέρους του της αξίας και της αντικειμενικότητας της αλήθειας έχει οδηγήσει σε αμέτρητες διαμάχες και η επίδρασή του παραμένει ουσιαστική, κυρίως στους κλάδους του υπαρξισμού, του μεταμοντερνισμού και του μεταστρουκτουραλισμού.

Διαβάστε περισσότερα: Φρίντριχ Νίτσε

Νίκος Μπογιόπουλος

Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 04 Ιανουάριος 2017

Νίκος ΜπογιόπουλοςΟ Νίκος Μπογιόπουλος (Αθήνα, 1967) είναι Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας.Σπούδασε στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Εργάστηκε από το 1992 έως το 2013 ως δημοσιογράφος στο Ριζοσπάστη. Επιπλέον, έχει συνεργαστεί με την εφημερίδα Real News, τον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, περιοδικά και διάφορες ιστοσελίδες. Επί σειρά ετών, βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΚΚΕ, στο οποίο είναι μέλος μέχρι σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα: Νίκος Μπογιόπουλος