Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

STALIN

ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ 9η ΤΟΥ ΜΑΗ     

      ΄Ισως δεν είναι τυχαίο ότι η ημέρα αυτή ακολουθεί την επέτειο  της ζωής, την ημέρα της μητέρας. Επιβεβαιώνοντας ότι η ζωή  συνεχίστηκε, γιατί υπήρξε η συντριβή της φασιστικής υποδούλωσης.

Στις αρχές Απρίλη 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα άρχισαν τη μαζική τους επίθεση κατά του Βερολίνου.       Την πρώτη ημέρα της επίθεσης, 40.000 πυροβόλα έριξαν 1.250.000 οβίδες. Λίγες εβδομάδες μετά, σοβιετικοί στρατιώτες ύψωσαν την κόκκινη σημαία στο κτίριο του Ράϊχσταγκ και στις 30 Απριλίου, ο Χίτλερ αυτοκτόνησε. Δύο ημέρες πριν, ο Μουσολίνι είχε εκτελεστεί από ιταλούς κομμουνιστές. Το βράδυ της 8ης προς 9η του Μάη, το ναζιστικό τέρας παραδόθηκε στους συμμάχους άνευ όρων.

           Η μέρα αυτή ήταν, είναι και θα είναι ημέρα μνήμης και τιμής της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Η Νίκη αυτή φέρει τη σφραγίδα των λαών που αντιστάθηκαν, κυρίως του Εργατικού κράτους της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού της, με την ηγεσία του Ι. Στάλιν. Από την άλλη, οι φασισμός-ναζισμός φέρουν τη σφραγίδα του καπιταλισμούπου τους ανέδειξε και τους επέβαλε για τα συμφέροντά του, ανεξάρτητα του ότι η κατάσταση κατάληξε ανεξέλεγκτη. Οι λαοί όμως πλήρωσαν το αιματηρό τίμημα και όχι οι πλουτοκράτες.Η Ε.Ε., ως συμμαχία υπό την ηγεμονία του γερμανικού κεφαλαίου, είναι ο πρωτεργάτης στην εκστρατεία σπίλωσης του σοσιαλισμού, παραχάραξης της Ιστορίας. Επέλεξε την 9η Μάη για να γιορτάζει την ίδρυσή της (!)  Για να συγκαλύψει τι έγινε τότε, για να μην αποτελεί αυτή η ημέρα πηγή διδαγμάτων για τους λαούς της Ευρώπης και του Κόσμου. Για  να αποκρύψει τις ευθύνες των καπιταλιστών για τον πόλεμο, όχι μόνο των μονοπωλίων του άξονα Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας αλλά και της  Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ. Αυτών, που με πολλά μέσα ενίσχυσαν τους Χίτλερ- Μουσολίνι - Γιαπωνέζους στρατοκράτες. Το έκαναν και  για τη  κερδοσκοπία  τους αλλά κυρίως για να χρησιμοποιήσουν τους δικτάτορες ενάντια στη Σ.Ε. και το εργατικό κίνημα. Μετά τον πόλεμο, εξακολούθησαν να στηρίζουν τους Φράνκο-Σαλαζάρ-Χιροχίτο.

Οι ιμπεριαλιστές της Ε.Ε. και οι ντόπιοι συνεργάτες τους θέλουν να ξεχάσουμε τη μεγάλη μέρα της συντριβής του ναζισμού, συντριβή που έσωσε και έφερε την ευημερία για πολλά χρόνια σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους. Μόνο κατά τη μάχη του Βερολίνου απελευθερώθηκαν από στρατόπεδα εργασίας των ναζί 800.00 ξένοι εργάτες και εκατοντάδες χιλιάδες από  τα στρατόπεδα εξόντωσης. Ζωντανοί σκελετοί ….

           Η 9η του Μάη ενοχλεί γιατί καταρρίπτει τους ισχυρισμούς περί μονόδρομων και επιβεβαιώνει ότι, όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν να ανοίξουν άλλους δρόμους προς τα μπρος, ακόμα και ενάντια σε πανίσχυρους αντιπάλους.  Ενοχλεί γιατί θυμίζει ότι ο καπιταλισμός γεννάει το φασισμό, μαζί με κρίση, πόλεμο και αντικομμουνισμό, όπως γίνεται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή μας. Όπως γίνεται και στη χώρα μας, που το σύστημα χαϊδεύει τους εγκληματίες Χρυσαυγίτες, ως τη χρυσή εφεδρεία της σαπίλας και ταυτόχρονα άλλοθι της ψευτοδημοκρατίας τους.  …………………………………

 Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το άρθρο «Το πρωινό της ειρήνης» του Ιλιά  Έρενμπουργκ:

«Ο Κόκκινος Στρατός έσωσε την ανθρωπότητα από θανατηφόρο κίνδυνο. Δε θα αμαυρώσω αυτή τη στιγμή με τις εικόνες των φασιστικών ανοσιουργημάτων. Δε θα ξεχάσουμε όσα περάσαμε. Φυλάει σκοπιά, προστατεύοντας το μέλλον, ο στρατιώτης του Στάλινγκραντ ....

             Σαν αρουραίοι τρύπωναν οι τελευταίοι Γερμανοί φασίστες στους υπόγειους διαδρόμους του Βερολίνου, στις χαραμάδες, στους σωλήνες. Οι πανουκλιασμένοι αρουραίοι, κλονισμένοι από τη γιορτή του φωτός, προσπαθούν να συνεχίσουν τη νύχτα. Ξύνονται, τσιρίζουν, απειλούν με το δηλητήριό τους σε διάφορα υπόγεια του Παλιού και του Νέου Κόσμου. Αλλά δεν θα έχουν σωτηρία, αρκετά νοστάλγησαν οι άνθρωποι το φώς, την αλήθεια, τη λογική ….

Δεν σώσαμε μόνο την Πατρίδα μας, σώσαμε την πανανθρώπινη κουλτούρα, τις αρχαίες πέτρες της Ευρώπης, τους βιοπαλαιστές της, τα μουσεία της, τα βιβλία της. Αν η Αγγλία γεννήσει νέο Σαίξπηρ, αν υπάρξουν στη Γαλλία νέοι εγκυκλοπαιδιστές, αν δώσουμε στην ανθρωπότητα έναν νέο Τολστόι, τότε αυτό θα γίνει επειδή οι στρατιώτες της ελευθερίας περπάτησαν χιλιάδες χιλιόμετρα και  πάνω από την πόλη του σκότους ύψωσαν τη σημαία της ελευθερίας, της αδελφοσύνης, της ειρηνικής δουλειάς, της αλληλεγγύης όλων των εργαζόμενων.

Όλοι οι λαοί θα βρουν μια θέση κάτω από τον ήλιο. Θα ζήσει και ο γερμανικός λαός, καθαρισμένος από τη φασιστική αισχρότητα. Αλλά δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει στη γη μέρος για τους φασίστες: είναι ο  όρκος μας, ο όρκος των νικητών. Οι ελεύθεροι άνθρωποι δε θέλουμε να υποδουλώσουμε κανέναν. Θέλουμε άλλο: να κάψουμε την απαίσια μάστιγα, να σώσουμε τα παιδιά από την επιστροφή της καφετιάς πανούκλας ..

                   

                                                                                   Θεμελής Αγγελος

                                                                                 Δημοτικός Σύμβουλος

                                                                  «ΛΑΪΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ