Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

6 Απριλίου 1941. 5:45 π.μ. ξεκινάει η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της Ελλάδας. Κωδική ονομασία Μαρίτα. Τον διμέτωπο αγώνα κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας ανέλαβε η γερμανική 12η Στρατιά υπό τον στρατάρχη Βίλχελμ Λιστ, ο οποίος είχε στη διάθεσή του 680.000 άνδρες, 1.200 τανκς και 700 αεροπλάνα. Η χώρα μας παρέταξε 70.000 άνδρες στα οχυρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μπακόπουλο, καθώς ο κύριος όγκος του ελληνικού στρατού μαχόταν τους Ιταλούς στην Αλβανία. Οι υπερασπιστές των Οχυρών (Νυμφαία, Εχίνος, Λίσε, Ιστίμπεη, Περιθώρι, Ρούπελ, Πυραμιδοειδές, Παλουριώνες κ.ά.) αμύνθηκαν σθεναρά για τρεις ημέρες στις αλλεπάλληλες επιθέσεις των υπέρτερων γερμανικών δυνάμεων.

Κάμφθηκαν μόνο όταν οι τεθωρακισμένες γερμανικές μεραρχίες, μετά την αστραπιαία κατάρρευση του νότιου Γιουγκοσλαβικού μετώπου, εισέδυσαν στα Σκόπια και από την κοιλάδα του Αξιού πέρασαν τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα στις 8 Απριλίου. Οι υπερασπιστές της Γραμμής Μεταξά, περικυκλωμένοι πλέον, έλαβαν εντολή από τον αρχιστράτηγο Παπάγο να συνθηκολογήσουν (9 Απριλίου). Τον ηρωισμό τους αναγνώρισαν ακόμη και οι αντίπαλοί τους, με εκδηλώσεις θαυμασμού και τιμητικά αγήματα για τους αιχμάλωτους έλληνες μαχητές. Οι ελληνικές απώλειες σε όλο το μέτωπο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανήλθαν σε περίπου 1.000 νεκρούς και τραυματίες. Οι αντίστοιχες γερμανικές ανήλθαν σε 555 νεκρούς, 2.134 τραυματίες και 170 αγνοούμενους, αριθμός που αντιστοιχεί στο μισό των συνολικών απωλειών τους στη διάρκεια της επιχείρησης Μαρίτα, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της ελληνικής αντίστασης.
Στις 20 Απριλίου 1941, ημέρα του Πάσχα, ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου, σε συνεννόηση με τον αντιστράτηγο Παναγιώτη Δεμέστιχα, τον αντιστράτηγο Γεώργιο Μπάκο, και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα που ήταν ο κατ΄ εξοχήν φορέας και υποκινητής της δυσάρεστης αυτής απόφασης υπέγραψε πρωτόκολλο ανακωχής στο Βοτονόσι του Μετσόβου.
Τον Ιούνιο του 1943 ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας (με επίσημη ονομασία Τάγματα Ευζώνων ή γνωστά με τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό Γερμανοτσολιάδες, εξ αιτίας του δωσιλογισμού τους, ή αλλιώς, Ράλληδες). Στόχος τους:

  • να «τιμήσουν» έμπρακτα τη θυσία των ελλήνων στρατιωτών που πολέμησαν και θυσιάστηκαν σαν σήμερα, στην ελληνική μεθόριο, κατά των Γερμανών
  • να «τιμήσουν» έμπρακτα τη θυσία των ελλήνων στρατιωτών που πολέμησαν και θυσιάστηκαν, στα Αλβανικά βουνά, κατά των Ιταλών.

Αυτά είναι τα Τάγματα Ασφαλείας για τα οποία πολύ δάκρυ χύθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Οι πατριώτες που σφαγιάστηκαν από τους αιμοβόρους Ελασίτες.

Αν ήταν πατριώτες οι ταγματασφαλίτες, που δρούσαν υπό τις διαταγές του αντιστράτηγου των Waffen SS, Βάλτερ Σιμάνα, τότε οι στρατιώτες που αντιστάθηκαν στην επιχείρηση Μαρίτα ήταν προδότες;