Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων στην κύρια αρτηρία σύνδεσης με την Αλβανία και πάνω σε έναν περίοπτο λόφο δεσπόζουν τα Δολιανά. Κέντρο της περιοχής την περίοδο του Μεσοπολέμου, με τα αρχοντικά τους, παραπέμπουν μέχρι σήμερα τις μνήμες στις εποχές των ξενιτεμένων στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, στα χρόνια που οι δαιμόνιοι αυτοί έμποροι έφερναν εκτός από πλούτο την αισθητική και την τεχνική άλλων λαών στον τόπο τους.  

   

Είναι διαπιστωμένο ότι περνώντας τα χρόνια χάνονται, μαζί με τους ανθρώπους που φεύγουν από κοντά μας, πληροφορίες, γνώσεις, έθιμα, παραδόσεις … Συνήθως, εκ των υστέρων, αναρωτιόμαστε γιατί δε ρωτήσαμε, δεν τα καταγράψαμε, να μείνουν για τους επόμενους. Έχοντας βιώσει την αμέλεια αυτή καταγράψαμε τα τοπωνύμια των Δολιανών, ώστε να τα θυμηθούμε οι μεγαλύτεροι και να τα γνωρίσουν οι νεότεροι όταν αισθανθούν την ανάγκη. Η δουλειά αυτή είναι αποτέλεσμα συνεργασίας αρκετών συγχωριανών. Είναι πολύ πιθανόν, αν όχι σίγουρο, ότι υπάρχουν και άλλα ονόματα που δεν βρήκαμε. Όποιος γνωρίζει κάποια που δεν τα καταγράψαμε ας μας τα επισημάνει για να τα συμπληρώσουμε ή και να διορθώσουμε. Στο διαδίκτυο αλλά και πολύ πριν από αυτό οι άνθρωποι πρόσφεραν γνώσεις, πληροφορίες χωρίς να σκέφτονται τον κόπο τους και χωρίς καμιά αμοιβή.
Έτσι είναι οι άνθρωποι. Οι περισσότεροι αν όχι όλοι.
Αυτή την τεράστια διαχρονική κοινότητα προσπαθεί να διευρύνει και το www.remen.gr με τη συμβολή του.

Η επεξεργασία του χάρτη ολοκληρώθηκε. Τελευταία διόρθωση 5 Απριλίου 2017

ToponimiaDolianon

Πατήστε στο χάρτη για μεγέθυνση. Μπορείτε να τον εκτυπώσετε μέχρι 50Χ50 εκ.

 Εδώ μπορείτε να δείτε το χάρτη online και με περισσότερες λεπτομέρειες

 * Συμπληρώσεις ή διορθώσεις στείλτε όσο γίνεται πιο συγκεκριμμένα στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..