Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

«Ελληνες αξιωματικοί - υπαξιωματικοί, έφεδροι πολεμιστές, Ανάπηροι!!! Προσφέρετε τις γνώσεις σας, την πείρα σας,τη δοκιμασμένη τόλμη σας στην οργάνωση των εθνικών δυνάμεων. Το παράδειγμα των καπεταναίων, των καραβοκυραίων, των ναυτών του 1821, του Κολοκοτρώνη, του Μιαούλη, του Κανάρη, του Οικονόμου, του Καρατζά, ας είναι οδηγός σας».

ΕΑΜ

ΕΛΑΣ 3
 Αντάρτες του ΕΛΑΣ, με το φλάμπουρο του ΚΚ Ε ν' ανεμίζει

                                                     

16 Φλεβάρη 1942,μέρα ίδρυσης του θρυλικού ΕΛΑΣ.Τη μέρα αυτή κυκλοφόρησε η ιδρυτική διακήρυξη του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ),του στρατού του ηρωικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ).

στην οποία διατυπώνονταν με σαφήνεια οι σκοποί του:

Ενοπλος αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας από το ζυγό της τριπλής κατοχής

Περιφρούρηση των καταχτήσεων και των ελευθεριών του λαού από κάθε επιβουλή. 

Η τακτική του ΕΛΑΣ πρόβλεπε την όσο το δυνατόν πιο συντονισμένη διεξαγωγή του ανταρτοπολέμου και τη βαθμιαία ανάπτυξή του σε παλλαϊκό πόλεμο κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους. Τη συνεχή απασχόληση και τη φθορά του εχθρού. Την προοδευτική απελευθέρωση της υπαίθρου, αρχίζοντας από τις ορεινές περιοχές και στη συνέχεια τη διεύρυνσή τους και τη μετατροπή τους σε βάσεις εξόρμησης του ΕΛΑΣ για τη μεταφορά του πολέμου όλο και πιο κοντά στα κέντρα και τις συγκοινωνιακές αρτηρίες του κατακτητή.

ΕΛΑΣ 2
Το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ

 Με την ίδρυση, στις 2 Μάη του 1943, του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, που το αποτελούσαν ο συνταγματάρχης Στέφανος Σαράφης,στρατιωτικός διοικητής, ο Αρης Βελουχιώτης,καπετάνιος και ο Ανδρέας Τζήμας,αντιπρόσωπος του ΕΑΜ, ο λαϊκός απελευθερωτικός στρατός απέκτησε κεντρική διοίκηση, που εξασφάλιζε ενιαία και συντονισμένη καθοδήγηση και διεύθυνση του ένοπλου αγώνα. 

ΕΛΑΣ 4
Λύση και αρμολόγηση όπλου σ' ένα Ελασίτικο έμπεδο

 Ο ΕΛΑΣ απελευθέρωσε την Ελλάδα πριν αποβιβαστούν οι αγγλικές δυνάμεις του Σκόμπι, οι οποίες στην πραγματικότητα έρχονταν, όχι για να πολεμήσουν, αλλά για να αφοπλίσουν τον ΕΛΑΣ, πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε με τα γεγονότα του Δεκέμβρη του '44 και όσα ακολούθησαν.  

 

ΕΛΑΣ
 

«Εγώ, παιδί του Ελληνικού Λαού,

ορκίζομαι ν' αγωνιστώ πιστά στις τάξεις του ΕΛΑΣ

για το διώξιμο του εχθρού από τον τόπο μας,

για τις ελευθερίες του Λαού μας, κι ακόμα,

να είμαι πιστός και άγρυπνος φρουρός προστασίας στην περιουσία και το βιος του αγρότη.

Δέχομαι προκαταβολικά και την ποινή του θανάτου αν ατιμάσω την ιδιότητά μου ως πολεμιστής του Εθνους και του Λαού και

υπόσχομαι να δοξάσω και να τιμήσω το όπλο που κρατώ και

να μην το παραδώσω εάν δεν ξεσκλαβωθεί η Πατρίδα μου

και δεν γίνει ο Λαός νοικοκύρης στον τόπο του».

(Ο Ορκος των ανταρτών του ΕΛΑΣ