Από την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη RealNews επιλέξαμε μια αναφορά του στα «παλαιά στελέχη της αριστεράς» απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

— Πολλοί -πρόσφατα και ο Άδωνις Γεωργιάδης- επιμένουν πως αν ο κομμουνισμός κέρδιζε στην Ελλάδα η χώρα θα είχε περίπου καταστραφεί. Επικαλούνται, μάλιστα, και παλαιά στελέχη της αριστεράς που δήλωναν περίπου «ευτυχώς που χάσαμε». Τι απαντάτε;

— Η ιστορία -δυστυχώς ή ευτυχώς- δεν γράφεται με «αν». Το σίγουρο είναι ότι ο λαός καταστρέφεται σήμερα, ενώ έχει υποστεί ουκ ολίγα δεινά στο παρελθόν, εξαιτίας του καπιταλισμού κι όχι του κομμουνισμού. Τώρα, όσον αφορά, τα «παλαιά στελέχη της αριστεράς», στα οποία αναφέρεστε, η ιστορία έχει αποδείξει ότι όσοι υπογράφουν δήλωση μετάνοιας στο σύστημα, γίνονται αργά ή γρήγορα οι καλύτεροί του υπηρέτες, σε σημείο μάλιστα να τους επικαλείται και ο κύριος Άδωνις.

Εμείς θυμηθήκαμε κάτι που έγραψε παλαιότερα ο δημοσιογράφος Γιώργος Μουσγάς, αυτήκοος μάρτυς των διαμειφθέντων, και αφορά τους κάθε φορά «πρώην αριστερούς»:

Ηταν το 1983. Το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε στη Βουλή το περίφημο “άρθρο 4” με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “περί κοινωνικοποιήσεων”, που περιόριζε το δικαίωμα της απεργίας στις ΔΕΚΟ (Για αυτόν το νόμο ο Μίκης Θεοδωράκης, βουλευτής τότε του ΚΚΕ, είχε πει το περίφημο, ότι “είναι νόμος τραβεστί”).

Η πλατεία Συντάγματος είχε γεμίσει από εργαζόμενους διαδηλωτές. Και στους διαδρόμους της Βουλής, ο Μ. Γλέζος – βουλευτής τότε του ΠΑΣΟΚ – διαμαρτυρόταν στο Μίμη Ανδρουλάκη – στέλεχος τότε του ΚΚΕ – για τη σκληρή κριτική που έκανε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο και το τσουβάλιασμα και του ίδιου, μαζί με τους άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Και η απάντηση του Ανδρουλάκη ήταν: “Εσείς είστε παλιοί συναγωνιστές και βρείτε τα μεταξύ σας, αλλά ο λαός λέει, να φυλάγεσαι από παλιά π… και από πρώην αριστερό”. Αλήθεια, τη θεωρεί ακόμη σωστή την παροιμία ο Μ. Ανδρουλάκης..;

(Ριζοσπάστης, Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996)