Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Από την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη RealNews επιλέξαμε μια αναφορά του στα «παλαιά στελέχη της αριστεράς» απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

— Πολλοί -πρόσφατα και ο Άδωνις Γεωργιάδης- επιμένουν πως αν ο κομμουνισμός κέρδιζε στην Ελλάδα η χώρα θα είχε περίπου καταστραφεί. Επικαλούνται, μάλιστα, και παλαιά στελέχη της αριστεράς που δήλωναν περίπου «ευτυχώς που χάσαμε». Τι απαντάτε;

— Η ιστορία -δυστυχώς ή ευτυχώς- δεν γράφεται με «αν». Το σίγουρο είναι ότι ο λαός καταστρέφεται σήμερα, ενώ έχει υποστεί ουκ ολίγα δεινά στο παρελθόν, εξαιτίας του καπιταλισμού κι όχι του κομμουνισμού. Τώρα, όσον αφορά, τα «παλαιά στελέχη της αριστεράς», στα οποία αναφέρεστε, η ιστορία έχει αποδείξει ότι όσοι υπογράφουν δήλωση μετάνοιας στο σύστημα, γίνονται αργά ή γρήγορα οι καλύτεροί του υπηρέτες, σε σημείο μάλιστα να τους επικαλείται και ο κύριος Άδωνις.

Εμείς θυμηθήκαμε κάτι που έγραψε παλαιότερα ο δημοσιογράφος Γιώργος Μουσγάς, αυτήκοος μάρτυς των διαμειφθέντων, και αφορά τους κάθε φορά «πρώην αριστερούς»:

Ηταν το 1983. Το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε στη Βουλή το περίφημο “άρθρο 4” με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “περί κοινωνικοποιήσεων”, που περιόριζε το δικαίωμα της απεργίας στις ΔΕΚΟ (Για αυτόν το νόμο ο Μίκης Θεοδωράκης, βουλευτής τότε του ΚΚΕ, είχε πει το περίφημο, ότι “είναι νόμος τραβεστί”).

Η πλατεία Συντάγματος είχε γεμίσει από εργαζόμενους διαδηλωτές. Και στους διαδρόμους της Βουλής, ο Μ. Γλέζος – βουλευτής τότε του ΠΑΣΟΚ – διαμαρτυρόταν στο Μίμη Ανδρουλάκη – στέλεχος τότε του ΚΚΕ – για τη σκληρή κριτική που έκανε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο και το τσουβάλιασμα και του ίδιου, μαζί με τους άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Και η απάντηση του Ανδρουλάκη ήταν: “Εσείς είστε παλιοί συναγωνιστές και βρείτε τα μεταξύ σας, αλλά ο λαός λέει, να φυλάγεσαι από παλιά π… και από πρώην αριστερό”. Αλήθεια, τη θεωρεί ακόμη σωστή την παροιμία ο Μ. Ανδρουλάκης..;

(Ριζοσπάστης, Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996)