Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

               Αξίζει να το διαβάσετε
Καλό παιδί ο Μήτσος ...
... αριστερός απο φοιτητής. Μεγάλωσε σε πασοκόσπιτο υπαλλήλων ... αλλά την έκανε την επαναστασή του. Σπούδασε ... δεν πήγε στο δημόσιο ενώ του είχαν εξασφαλισμένη θέση στον ΟΤΕ ... σπούδασε μαθηματικά και οικονομικά. Δυό πτυχία ... δυό δουλειές. Διαθέτει ορθάδικο καφέ στο downtown σε μιά τρύπα που κληρονόμησε απ΄την γιαγιά του ... και κάμποσα στρέμματα στο χωριό (απ΄την άλλη γιαγιά) που φυτεύει εποχιακά και εκτρέφει κοτόπουλα.
Παλεύει όλη μέρα με τα χαρμάνια του καφέ για να βγάλει ένα-δυό εικοσάρια ... το μεσημέρι ανεβαίνει στο χωριό για πότισμα στα άνθη (έτσι λέει τα μπρόκολα) ... και τάισμα στα μανεκέν (αυτά είναι τα κοτόπουλα). Τα μεσημέρια, τις Πέμπτες και τα Σάββατα ... στην μηχανή του καφέ βρίσκουμε τη Σούλα (ο δεσμός του Μήτσου ... πασόκα με ωραίο κ…. που παρ΄ότι δεν μπόρεσε να μπεί στο δημόσιο ... με το βύσμα του τοπικού βουλευτή κατέλαβε θέση ταμία σε αλυσίδα supermarket).

Τις Πέμπτες και τα Σάββατα ο Μήτσος παρανομεί. Φορτώνει ένα παλιό Datsun και πουλάει τα προιόντα του ... “μαύρα” στις λαικές. Σκληρός ανταγωνισμός αλλά όλο και κάτι βγαίνει. Και επειδή λέμε αλήθειες ... έχει και τρίτη δουλειά ο Μήτσος. Ως μαθηματικός και προγραμματιστής ... έχει βρεί έναν ελληνοαμερικάνο λογιστή απ΄την Καλιφόρνια ... του φτιάχνει προγραμματάκια με λογιστικές φόρμες ... τις στέλνει μέσω Internet … και λαμβάνει “μαύρα” 500 $ παρακαλώ τον μήνα. Μάλιστα τώρα που έπεσε το euro, ο Μήτσος παίρνει περισσότερα ευρώπουλα στο χέρι.

Κνίτης και ΠΣΚ ο Μήτσος στο πανεπιστήμιο. Απογοητεύτηκε το επαναστατικό του γονίδιο το ΄90 με την εμπλοκή του ΚΚΕ στις κυβερνήσεις ... και αποχώρησε πικραμένος για την δεξιά παρέκκλιση του κόμματος. Τα χρόνια της “ανάπτυξης” ο Μήτσος δούλεψε σε ιδιωτική εταιρεία (στην μηχανοργάνωση) και σε ιδιαίτερα μαθήματα. Το 2010 απολύθηκε ... και ένας “επιχειρηματίας” γεννήθηκε.
- Την ώρα που άρχιζε η κρίση ερχόταν και η ανάπτυξη !!! Ετσι λέει ο Μήτσος, όταν είναι στα καλά του.
Οταν έχει τις κακές του ... ορκίζεται πως οι επιχειρήσεις του θα επιβιώσουν στην κρίση ... και όλο περιμένει την κρίση να τελειώσει. Δεν του βγάζεις απ΄το μυαλό με τίποτα πως ... είναι επιχειρηματίας.
- Και καλά ρε Μήτσο ... τι σκατά επιχειρηματίας είσαι χωρίς εργαζόμενους να εκμεταλλευτείς ?? Γίνεται επιχειρηματίας χωρίς υπεραξία ??
- Και η Σούλα, τι είναι η Σούλα ?? ... απαντά αλλά δεν πείθει ούτε τον εαυτό του. Τον ρωτάμε που και που ...
- Ρε Μήτσο είναι δυνατόν στην καπιταλιστική ανάπτυξη να είσαι μισθόδουλος και στην καπιταλιστική κρίση να είσαι επιχειρηματίας ?? Τρελλάθηκε ο καπιταλισμός ??
- Αντε γα…… ρέ !!! στις κρίσεις είναι οι ευκαιρίες !!! Και όσο του μιλάς για ... Μάρξ ... σου γυρεύει άλλο ένα μισόευρο για τον εσπρέσσο !!

Είναι πολιτικοποιημένος ο Μήτσος. Μάλλον δεν καταλάβατε. Ο τιμοκατάλογος των καφέδων είναι πιό ακριβός για τους κουκουέδες !!! Τον κουράζουμε παραπάνω απ΄τους άλλους – λέει – και πρέπει να αμοιφθεί !!! Του βγάζουμε την ψυχή ... μέχρι να τον πιούμε και να φύγουμε. Τον αγαπάμε όμως. Οι πιό “σπαστικοί” απ΄το κουκουέδικο μερικές φορές φεύγοντας του δηλώνουν ...
- Μήτσο στην διχτατορία του προλεταριάτου ... θα σε αναλάβω εγώ !! ... και εκείνος απαντάει ... με ένα σωρό γαμοσταυρίδια. Μετανοιώνει όμως και όταν ξαναπάς ... μπορεί να σε κεράσει καφέ λέγοντας ...
- Να το θυμάσε όταν θα φτιάχνεις τους καταλόγους για τα γκουλάγκ !!
- Ασε ρε Μήτσο ... στα γκουλάγκ θα πάνε μόνο εκείνοι που δεν θα δεχτούν τις αποφάσεις του λαού !!
- Εγώ δεν ήμουνα και δεν θα είμαι ποτέ τέτοιος !! απαντά. Αν θέλεις να σπάσει τα μισά φλυντζάνια του μαγαζιού ... η σωστή απάντηση είναι ...
- Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που ποτέ δεν ήσουνα και ποτέ δεν θα γίνεις επιχειρηματίας.
Τέτοιες τοποθετήσεις τις αποφεύγουμε πολύ τελευταία.

Απο τότε που διαγράφτηκε απο την ΚΝΕ είχε πάψει να ασχολείται με τα ζητήματα του κινήματος. Τα παλιά πολιτικά βιβλία δεν τ΄άνοιγε ποτέ ... μάλλον τα είχε κρύψει σε κάποιο πατάρι. Δεν δικαιολογείται αλλοιώς όλη αυτή η σκόνη και η μούχλα που είχε οριστικά κολλήσει πάνω σε ένα βιβλιαράκι που εμφάνισε ο Μήτσος ... και άφησε δήθεν τυχαία αλλά σχεδόν επιδεικτικά στην γωνιά του μπάρ ... ένα βράδυ στα τέλη του Μάη του 2012. Ολοι κρυφοκοιτάξαμε για να δούμε περί τίνος πρόκειται μα κανένας δεν έκανε το παραμικρό σχόλιο. Ο ηλεκτρισμός της ατμόσφαιρας δεν θα μας επέτρεπε ποτέ να αρπάξουμε την πρωτοβουλία απ΄τον ίδιο τον Μήτσο. Περνούσε η ώρα, οι κουβέντες κυλούσαν αδιάφορες μα κανένας ... δεν άνοιγε το ζέον θέμα. Βρισκόμασταν στην προεκλογική περίοδο του Ιουνίου του ΄12 ... και περιέργως κανένας απ΄το κουκουέδικο εκείνο το βράδυ – προφανώς τεχνηέντως – δεν έδινε την αφορμή που επιζητούσε ο Μήτσος. Ομως κάποια στιγμή ... δεν άντεξε ... την πήρε την πρωτοβουλία !!
- Μα είναι δυνατόν να υπάρχουν κομμουνιστές που δεν συνεργάζονται με άλλους αριστερούς ??
- Ρε Μήτσο που τόδες γραμμένο πως οι κομμουνιστές πρέπει να συνεργάζονται με άλλους αριστερούς ??
- Εδώ !!!
... και με μιά μεγαλειώδη αργόσυρτη κίνηση πάνω σε μιά φανταστική ελλειπτική τροχιά δείχνει αργά-αργά σε όλους τους θαμώνες το μουχλιασμένο βιβλιαράκι ... Λένιν ... Αριστερισμός ... παιδική αρρώστια !!! Προφανώς δεν χρειάζεται να περιγράψω την πολιτική κονταρομαχία αναλύσεων και τσιτάτων που ακολούθησε για κάμποσες ώρες ... αλλά εκείνο το βράδυ έχει καταγραφεί στην μικροιστορία των κύκλων μας ... σαν την αναβάπτιση ενός παλιού κομμουνιστή στην σύγχρονη αριστερή κολυμπήθρα. Ο Μήτσος ήταν επισήμως ... Σύριζα.

Το βράδυ εκείνο δεν θα είχε κάποια ιδιαίτερη αξία (εξάλλου εκείνες τις μέρες υπήρξαν εκατοντάδες χιλιάδες παρόμοιες “εξομολογήσεις” σαν του Μήτσου) ... αν δεν είχε υπάρξει και μια δέσμευση του Μήτσου με πολύ σημασία για τα παρακάτω.
- Ρε Μήτσο τον Μάη τι ψήφισες ??
- Προφανώς ΚΚΕ ... είναι να ρωτάς ??
- Και γιατί τώρα το γυρνάς στο Σύριζα ??
- Για να αναγκαστεί να συνεργαστεί με το ΚΚΕ και το ΚΚΕ να αναγκαστεί και εκείνο !! Στο Σύριζα πάω για να μην φύγει προς τα δεξιά και απ΄το ΚΚΕ φεύγω για να μην απομονωθεί !!!
- Θα μας τρελλάνεις ρε Μήτσο. Αν το ΚΚΕ συνεργασθεί με τον Σύριζα ... δεν θα έχει πάει δεξιά ??
- Να πάει όσο χρειάζεται. Οσο πήγε και το ΄89 !!
- Ρε Μήτσο είσαι με τα καλά σου ?? Το ΄90 δεν ξανάφυγες απ΄το ΚΚΕ επειδή πήγε δεξιά ??
- Οι καταστάσεις είναι διαφορετικές τώρα. Την πρώτη στιγμή που ο Τσίπρας θα αρνηθεί το ΚΚΕ ... για μένα τελείωσε !!!

Κι΄όμως τον Γενάρη του 2015 ... δευτεριάτικα πρωί-πρωί μετά τις εκλογές ... όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε την κυβέρνηση με τον Καμμένο ... πίσω απ΄την μηχανή του καφέ ιδρωκοπούσε χειμωνιάτικα η Σούλα. Πουθενά ο Μήτσος. Η Σούλα τον δικαιολόγησε ... πως μιά διάρροια είχε πέσει στα κοτόπουλα ... αλλά όλοι καταλάβαμε την βαθύτερη αιτία της απουσίας. Ο Μήτσος ξαναφάνηκε στο στέκι πέντε-έξι μέρες αργότερα ... κάποιο βράδυ. Ο Τσίπρας είχε ήδη κουβαλήσει κάτι άνθη στην Καισαριανή και οι υποψήφιοι υπουργοί του (σχεδόν το μισό παλιό ΚΚΕ) ... είχαν κηρύξει τον σοσιαλισμό στα όρθια, στα κανάλια στο πεζοδρόμιο του μεγάρου Μαξίμου. Η Σούλα ... ξεπατωμένη και αγανακτισμένη απο την αδιάκοπη, τόσα μερόνυχτα μάχη του καφέ. Η εμφάνιση του Μήτσου ήταν δυσανάλογα θεατρική για την περίσταση και ιδιαζόντως επιθετική για τα μέτρα του ανδρός. Ηταν προφανές πως είχε διαλέξει για την στιγμή μιά τακτική ... επιθετικής άμυνας. Μπούκαρε φορώντας ένα παλιό στρατιωτικό τζάκετ ... πολλοί θαμώνες ορκίζονται πως φορούσε και μαύρο μπερέ με κόκκινο αστέρι ... και πετώντας κομψά μα και βίαια πάνω στο μπάρ κάτι παλιά φυλλάδια ... πολλοί ορκίζονται πως ήταν παλιά τεύχη της Κομέπ ... στάθηκε στο κέντρο του χώρου δηλώνοντας αργά και με φορτισμένο τονισμό ...
- Τι έκανε ωρέ ο Λένιν όταν κινδύνευε ??
... δίνοντας χωρίς χρονοτριβή άμεσα ... σε μιά κατάσταση σχεδόν απόκοσμης αποσύνδεσης - απελευθέρωσης απο την πραγματικότητα ... την απάντηση στον εαυτό του ...
- Μπρέστ – Λιτόφσκ !!!
Η απόλυτη ... παγωμάρα. Τα χρονόμετρα απόκτησαν για κάμποσο χρόνο άλλον ιδιορρυθμό. Το ίδιο και οι ανάσες μας. Ο Μήτσος με την πλάτη στριμμένη στο μπάρ και στη Σούλα ... με το βλέμμα καρφωμένο κάπου στο βάθος του δρόμου ... αρχίζει αργά και σταθερά να σκανάρει τις αντιδράσεις με το σαγώνι προμελετημένα σηκωμένο. Τα μυαλά όλων μας ... προσπαθούσαν μέσα σε μιά κατάσταση σαστιμάρας ... να επιλέξουν την καλύτερη απάντηση. Σε τέτοιες “έκρρυθμες” καταστάσεις η πλημμύρα των σκέψεων ... βραχυκυκλώνει την γρήγορη λογική ανάλυση της κατάστασης. Ολοι αργήσαμε !!! Ολοι εκτός απο την αγανακτισμένη Σούλα που η συνεχιζόμενη μάχη της φλυντζάνας την προφύλαξε τελικά και την συγκράτησε στην πραγματικότητα ...
- Χέσε μας ρε Μήτσο ... μας έχεις ζαλίσει τ΄αρ….. με τον Λένιν. Αμα νομίζεις πως το ξεβράκωμα με τον Καμμένο και όλο το πρώην Πασόκ ... θα το κρύψεις με Λένιν ... εγώ αυτή την στιγμή ... δηλώνω ΚΚΕ !!!
Μα τους χίλιους κεραυνούς !! Δεν περιγράφω άλλο.

Κανείς δεν ξέρει αν εκείνο το βράδυ το κόμμα κέρδισε μιά επιρροή (την Σούλα) ... αλλά όλοι καταλάβαμε πως “απόκτησε” έναν ορκισμένο αντίπαλο ... έναν παθιασμένο μύστη της “ανάπτυξης” και της “επιχειρηματικότητας” ... έναν γενίτσαρο του Τσίπρα. Σε λίγες μέρες επιχείρησε να επεκτείνει το μενού του καφέ ... με ομελέτα απ΄τις κότες του και σαλάτα απ΄το μποστάνι. Η μαύρη αλήθεια είναι πως η ομελέτα με ρόκα και κολοκυθάκι ... ήταν άπαιχτη αλλά η τιμή που καθόρισε ο Μήτσος ... ο αναδυόμενος επιχειρηματίας ... ήταν σχεδόν αισχροκερδική. Η σταθερή του απάντηση ήταν ...
- Να πάτε να την βρείτε αλλού φτηνότερη ... η ελεύθερη αγορά τόσο πουλάει κύριοι !!!
Βέβαια ο βήχας του κόπηκε όταν εμφανίσθηκε ο πρώτος έλεγχος που γύρευε την επέκταση της άδειας του καφέ και το πρώτο άγριο “αριστερό” τσεκούρι που του έριξαν. Οι κακές γλώσσες λένε πως την καρφωτή την έκανε η ίδια η Σούλα που τελευταία είχε φορτωθεί και νέα καθήκοντα στο κτήμα όπως και στην αναβαθμισμένη λάντζα της “επιχείρησης”. Δεν ήταν όμως αλήθεια. Η Σούλα τον αγαπάει ακόμα ... παρότι σε λίγο διαφορετικές διαστάσεις ...
- Φεύγω ... αν δεν παντρευτούμε τώρα και αν δεν μου πάρεις βοηθό !! Τι να κάνει και ο Μήτσος έκανε την ανάγκη πείσμα ... έσφιξε τα δόντια και ... μείωσε την ανεργία κατά έναν άνεργο. Η αλήθεια είναι πως απευθύνθηκε μόνο στο κουκουέδικο για την αναζήτηση προσωπικού. Κατά βάθος δεν ήθελε να ακούει για Σύριζα. Ο πατέρας του νεοπροσληφθέντα άνεργου κνίτη (απ΄τα παλιότερα μέλη της ομήγυρης) σαφώς ευχαριστημένος με την εξέλιξη ... δεν παρέλειψε να θέσει το θέμα λίγο πιό πολιτικά και ελαφρώς δηλητηριωδώς ...
- Μπράβο ρε Μήτσο ... επιτέλους έχεις καταλάβει πως οι επιχειρηματίες ανήκουν στον Σύριζα ... και οι εργαζόμενοι στο ΚΚΕ
- Αντε γα……. ρε ... μην αρχίσω απο τώρα τις απολύσεις !!!

Τάπαμε είναι καλό παιδί ο Μήτσος ... καλή ψυχή ... αλλά λίγο γκαντέμης. Η ημερομηνία του γάμου που όρισε η Σούλα ... έπεσε πάνω στο δημοψήφισμα του Τσίπρα ... και στα capital controls που είχαν προηγηθεί !!! Ζήσαμε ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο. Γάμος θρησκευτικός μεν ... αλλά με πολιτικές περιπλοκές. Τρέχαμε ολόκληρη την Κυριακή να ψηφίσουμε και να είμαστε έτοιμοι το βραδάκι στην τελετή. Ο Μήτσος βεβαίως ... ένθερμος αντιστασιακός του ΟΧΙ, πίστευε πως η νίκη του ΟΧΙ θα αναγκάσει τον ήρωα Αλέξη να μας απαλλάξει απο το ευρώ και σκυλόβριζε το ΚΚΕ ολόκληρη τη βδομάδα ... επειδή δεν συμβάλλει στην λαική αυτή ανάταση. Τις στιγμές που ανακοινώθηκε το 62% ΟΧΙ ... είχαμε σχεδόν καθίσει στο τσιμπούσι του γάμου. Κάνα-δυό συριζαίοι και ένας ξαναμμένος αντάρσυος με μικρά λογίδρια μετέφεραν τον αγωνιστικό ενθουσιασμό στην αίθουσα και την βεβαιότητα των καλύτερων ημερών που θα μας ξημερώσουν. Ο γαμπρός έκλεισε την σεμνή αυτή “πολιτική” εισαγωγή ... στο ίδιο κλίμα ανάτασης και με την πρέπουσα σοβαρότητα προχώρησε στην υλοποίηση του καθηκοντολογίου της τελετής που είχε σχεδιάσει η Σούλα σχολαστικά στην κάθε του λεπτομέρεια. Τα πάντα έγιναν ... και σαμπάνιες και βάλς και δημόσιοι όρκοι πίστης και συγκινητικές εξάρσεις και ακραίο φαγοπότι ... αλλά η στιγμή της κορύφωσης δεν μας είχε προκύψει ακόμα. Την ώρα που ο Μήτσος χόρευε ... “θα ζήσω ελεύθερο πουλί κι΄όχι κορόιδο στο κλουβί” και η Σούλα με τις φιλενάδες της τον ειρωνεύονταν κατόπιν εορτής και χονδροειδώς ... σκάει μύτη στο γυαλί ένας Τσίπρας σαν μ…. κλαμμένο ... και μετατρέπει στο άψε σβήσε το περήφανο ΟΧΙ σε ένα ξεγυρισμένο ΝΑΙ.
Τέτοια σκηνικά σαν αυτά που ακολούθησαν δεν τα βλέπεις συχνά σε γάμους. Μέσα σε μιά κατάσταση μεταξύ υστερίας και μοιραλατρικής αποδοχής του πεπρωμένου ... το μέχρι εκείνη την στιγμή συμπαγές συριζαίϊκο μπλόκ της συνάθροισης ... άρχισε να εκρήγνυται σαν πολύχρωμο βεγγαλικό πρός κάθε πιθανή κατεύθυνση. Ο ένας μονολογούσε "Τι μαλακία έκανα και έφυγα απ΄το πασοκ !!!" ... άλλος μοιρολογούσε προσπαθώντας να εξωτερικεύσει κάθε ικμάδα αισιοδοξίας απο τα μέσα του "Για σταθείτε ρε παιδιά, δεν μπορεί να τα κάνει τόσο σκατά όσο οι άλλοι" ... ένας άλλος σκυλόβριζε τον Λαφαζάνη που τον παρέσυρε ... στο βάθος της αίθουσας ακούστηκε οργανωμένα το "προδότη Τσίπρα" ... η Σούλα με το αυστηρά επιβλητικό ύφος της επίσημης πιά συζύγου απευθύνθηκε αποκλειστικά στον παραζαλισμένο γαμπρό απο μικροφώνου με στύλ καραόκε μέσα σε μιά κρίση εξωπραγματικής ευφυίας ...
- Μήτσο τελικά, το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι !!!
... ο πριν απο λίγες ώρες γεμάτος σιγουρία και “κινηματική” αυτοπεποίθηση αντάρσυος δήλωνε πως
- Δεν μου μένει άλλος δρόμος παρά ο αντιεξουσιαστικός ... για να πάρει πληρωμένη απάντηση που ομολογουμένως τον εκνεύρισε, απο τον νεαρό κνίτη που δούλευε στον Μήτσο
- Μα είστε σοβαρός κύριε ? Εσείς μέχρι πριν απο λίγο δεν ορκιζόσασταν στην εξουσία του λαού ? Τώρα ξαφνικά σας ενοχλούν οι εξουσίες και θα τις γκρεμίσετε παρεούλα με τα μπατσοχλέπια ?
Ενας κυριούλης-πασοκόφατσα θειός της νύφης προσπάθησε να καθησυχάσει τα πνεύματα εκφωνώντας ένα μικρό συμβιβαστικό λογίδριο του στύλ ... "ο μικρός ήρωας Τσίπρας θα διαπραγματευθεί με τα μεγαθήρια και κάτι καλό θα βγεί και για μάς" ... εισπράττοντας κάτι μεταξύ θυμηδίας και χλεύης. Κάποιος άλλος πρόβλεψε την συριζοδιάσπαση Λαφαζάνη και σχεδόν αμέσως άρχισαν τα στοιχήματα για το ποιοί επώνυμοι θα εγκαταλείψουν τον Τσίπρα και ποιοί όχι. Μάλιστα πολλοί απο τους παρόντες άρχισαν να δηλώνουν τις προθέσεις τους για την επόμενη μέρα ... αναγκάζοντας κάποιον απ΄το κουκουέδικο να ρωτήσει ...
-Ρε παιδιά ούτε ένας δεν φεύγει κατά ΚΚΕ μεριά ? Ούτε ένας ? Τι διάολο τηλεκατευθυνόμενοι με φύλλο πορείας είστε όλοι ? Μέσα στο μυαλό του Μήτσου οι διεργασίες πρέπει να αποκτούσαν πυρετώδεις ρυθμούς στην προσπάθεια να κατανοήσει τις εξελίξεις αλλά και να βρεί λογικές απαντήσεις. Τελικά άρπαξε το μικρόφωνο ... ανακοίνωσε την λήξη των πολιτικών συζητήσεων και ζυμώσεων για εκείνο το βράδυ ... και έριξε παραγγελιά την ... “Πριγκηπέσσα” !!!

Η άλλη μέρα βρήκε τους νεόνυμφους να ετοιμάζονται το απόγευμα για μιά σύντομη γαμήλια απόδραση στην Κέρκυρα με το βραδυνό καράβι. Είχε σχεδόν τελειώσει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όταν ο Μήτσος διευθετούσε τις τελευταίες λεπτομέρειες της φροντίδας του κήπου, των κοτόπουλων και του μαγαζιού με τον νεαρό κνίτη υπάλληλο ... όταν ο προκλητικός πιτσιρικάς ξεστόμισε ...
- Μήτσο άσε τις δουλειές, ξέρω, κατάλαβα, μπορώ· με τον μαλάκα τον δικό σου που πήρε εντολή απ΄όλους εκτός απ΄τον δικό μου και πάει να υπογράψει μνημόνιο τι θα κάνουμε ?
- Θυμησέ μου όταν γυρίσω να σε δείρω και να σε απολύσω φτωχέ και μόνε εργάτη !!
- Σιγά τα αίματα ... σε πιστέψαμε ... όπως πιστεύουμε οτι θα διαπραγματευθεί ο Τσίπρας
- Αυθαδιάζεις μικρέ ... δεν σέβεσαι ένα νεόνυμφο αφεντικό και έναν αριστερό πρωθυπουργό ... που και οι δυό ξεκινάμε για την πιό δύσκολη αποστολή
- ... ααα καλά έχει ξεφύγει αυτός ... μονολόγησε ο “παραγιός”

Το ζεύγος επέστρεψε στα καθ΄ημάς αφού ο Τσίπρας είχε ολοκληρώσει την δραματική 17ωρη διαπραγμάτευση με τα γνωστά αποτελέσματα. Οι πρώτες μέρες κυλούσαν ράθυμα στην πόλη μας μέσα στην καλοκαιριάτικη ντίρλα. Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβαινε νωχελικά ... σαν αμάξι γέρικο στην ανηφοριά. Στον μικρόκοσμο του Μήτσου ο μόνος που έθιγε ακροθιγώς θέματα της πολιτικής επικαιρότητας ... ήταν μόνο η Σούλα που μάλιστα πρόβλεψε ... ρεκόρ στην ψήφιση του Τσιπρομνημόνιου. Ο Μήτσος απέφευγε κάθε πολιτική τοποθέτηση χρησιμοποιώντας σαν όχημα διαφυγής ... την ανακήρυξη του Αι΄Γιώργη των Πάγων και της Γλυφάδας σαν τις top παραλίες της Κέρκυρας. Η τακτική αυτή του πρόσφερε μιά ολιγοήμερη απαλλαγή απο τον βραχνά της τοποθέτησης για τα τεκταινόμενα. Μια ολιγοήμερη ανάπαυλα μέχρι να φύγουν για τις σύντομες διακοπές τους και οι τελευταίοι ενοχλητικοί. Μάλιστα λίγες μέρες μετά ... χορήγησε άδεια ενός ολόκληρου μήνα στον νεαρό κνίτη ...
- Ανευ αποδοχών μικρέ, επειδή σήμερα με πετυχαίνεις στις καλές μου !!! Είναι φανερό πως ο Μήτσος βρισκόταν σε μιά διαρκή και παράξενη διαδικασία αυτοαποενοχοποίησης-αυτοεπιβεβαίωσης, μιά κατάσταση όμως διολίσθησης στον αυταρχισμό και στην δυστροπία, μιά ιδιόμορφη κατάσταση που έζησαν εκείνο το καλοκαίρι όλοι οι συριζαίοι (μηδενός εξαιρουμένου) αλλά και οι συνοδοιπόροι τους. Μόνο στην Σούλα δεν μπορούσε να περάσει και το παραμικρό ίχνος αυταρχισμού του κακότροπου πιά Μήτσου. Το δεκαπεντάγουστο, ο μόνος αυτόπτης μάρτυρας ενός σημαντικού επεισοδίου ήταν μόνο η Σούλα καθότι η πόλη και το μαγαζί παρέμεναν άδεια. Την προηγούμενη μέρα στην βουλή είχε ψηφιστεί το μνημόνιο Τσίπρα απο 222 βουλευτές. Απ΄το πρωί ο Μήτσος άρχισε να λαβαίνει στο κινητό του το ίδιο στερεότυπο επαναλαμβανόμενο μήνυμα. Επρόκειτο περί οργανωμένης σκευωρίας στην οποίαν συμμετείχε σχεδόν ολόκληρη η πελατεία του δυστυχή Μήτσου. Εξάλλου αυτό αποδείχνει και την αγάπη μας ... “222 παντόφλες απειλούν τον ελληνικό λαό ... 223 τον Μήτσο !!! Σούλα μην τον λυπάσαι !!!” Ο μύθος λέει (δηλαδή η Σούλα) οτι η έκρηξη του Μήτσου δεν προήλθε απο το μήνυμα αυτό καθ΄εαυτό, ούτε και απο την αιχμή περί το ποιόν του έγγαμου βίου που τον αναμένει ... αλλά απο τον μακρύ κατάλογο των αποστολέων που ορθώς ο Μήτσος εκτίμησε οτι του έστελναν αρνητικά πολιτικά υπονοούμενα. Απο την πρώτη στιγμή το οργανωμένο σχέδιο αποδόθηκε απο τον Μήτσο ... απευθείας στο κουκουέδικο. Αυτό είναι η αλήθεια ... παρότι η δυναμική του μηνύματος παρέσυρε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα του κύκλου μας και κυρίως ολόκληρο το αριστεροχώρι. Ο Μήτσος εξαγριώθηκε απο αυτό το μήνυμα επειδή κατά βάθος είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του. Οπως κάθε ταλαίπωρος συριζαίος εκείνο το καλοκαίρι ... έτσι και αυτός υπέστη το βάσανο του διλήμματος ... ή να μην αποδεχθεί το αισχρό δούλεμα που τους έκανε ο Τσίπρας και να διαλοστείλει τον Σύριζα για να απελευθερωθεί ... ή να επιμένει να υπερασπίζεται τις επιλογές του και συνεπώς να βυθίζεται στην συνενοχική με τον Τσίπρα θέση του πολιτικού καραγκιόζη. Ο Μήτσος είχε επιλέξει την θέση του πολιτικού ρεντίκολου που θα επέμενε να υπερασπίζεται τον Τσίπρα. Ητο αρκούντως εγωιστής ... αλλά όπως αποδείχθηκε υπήρχαν και δεύτερες σκέψεις. Πάντως ο Σεπτέμβρης προμηνυόταν πολύ θερμός.

Και έτσι αποδείχθηκε αφού πριν καλά-καλά βγεί ο Αύγουστος ... είχαν προκηρυχθεί βουλευτικές εκλογές. Οπως ο Μήτσος εξομολογήθηκε πολύ αργότερα ένα κρύο βράδυ εκείνου του χειμώνα σε στενό (σχεδόν κουκουέδικο) κύκλο, σε μιά κρίση οινοπνευματώδους ειλικρίνειας ... ο λόγος που επέμενε να στηρίζει τον Τσίπρα ήταν οτι είχε πάρει απο ψηλά στην κυβέρνηση μια υπόσχεση εξασφάλισης άδειας πωλητή σε λαικές αγορές για την διακίνηση των προιόντων του κτήματος. Είδες η αριστερά !!! Αμ πώς !!! Μιά άδεια που όμως ... ποτέ δεν ήρθε. Πέρα όμως απο αυτή την κρυμμένη πτυχή εξαναγκασμού που θα μπορούσε θεωρητικά να επηρεάσει την κρίση του ... ο Μήτσος διέθετε έναν μυστήριο τρόπο να αποκωδικοποιεί τις διαθέσεις της μάζας. Πολλές μέρες πριν απο εκείνες τις εκλογές μας ανακοίνωσε τους πολιτικούς του υπολογισμούς που όπως αποδείχθηκε είχαν αποδώσει ... μιά τρομερά εύστοχη πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος ...
- Είναι πολύ νωρίς να ξαναγυρίσουν στην ΝΔ και στο Πασοκ και ειναι πολύ δύσκολο να ξαναψηφίσουν τον Τσίπρα. Χιλιάδες δεν θα πάνε να ψηφίσουν ... θ΄ανέβει η αποχή ... ο Τσίπρας θα κρατήσει τα ποσοστά του, εαν δεν τα ανεβάσει
Παρά το εύστοχο της προβλεψής του ... ο Μήτσος αυτός ο αριστερός ... είχε φτάσει στο σημείο (συνειδητά ή εξαναγκαστικά δεν έχει και πολύ σημασία) να θεωρεί την πρόβλεψη του νικητή των επόμενων εκλογών σαν βασικό στοιχείο καθορισμού της δικής του πολιτικής θέσης ... της δικής του τύχης. Το σωστό ποντάρισμα ... σε μιά ατέλειωτη ρουλέτα. Πριν φτάσουμε στην χειμωνιάτικη εξομολόγηση του ανδρός, κάπου μέσα στον Γενάρη του ΄16, ο Μήτσος ποτέ δεν παραδέχτηκε πως είχε πέσει στην ανάγκη της εξουσίας, σε μιά ανάγκη σαν εκείνη που όριζε τις ζωές εκατομμυρίων ελλήνων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεκαετίες τώρα. Ποτέ δεν παραδέχτηκε οτι και η παραμικρή στήριξη οποιασδήποτε μορφής πολιτικού οπορτουνισμού και οποιασδήποτε έκφανσης σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής, άσχετα απο το κάθε οικονομικό συμφέρον της στιγμής ... αργά και σταθερά σε ξευτιλίζει σαν προσωπικότητα, σε μεταμορφώνει σε ένα άβουλο πιόνι ή σε έναν αλήτη υπηρέτη του συστήματος ή εξαιρετικά σπάνια σε έναν εκμαυλισμένο παραγοντά του με ημερομηνία λήξης σχεδόν πάντα. Δεν παραδέχτηκε ποτέ οτι έτσι κόβεις συνέχεια δεσμούς απ΄την πραγματική κοινωνία, απομονώνεσαι απ΄την ουσία της, ψάχνεις κάστα και κύκλωμα να κρύψεις το σαρκίο σου ... κλείνεσαι στο κλουβί του ατομισμού. Παρά τις πολλές κοινωνικές τάχα σχέσεις ... γίνεται αντικοινωνικό το μεδούλι σου. Δεν παραδέχτηκε ποτέ ... πως απο εκεί και πέρα ... μέχρι να φτάσεις στον πραγματικό εκφασισμό είναι ένα μικρό βηματάκι.

Ο φασισμός είναι ... η άρνηση της κοινωνίας επειδή ο φασισμός είναι ... η εκτρωματική “κοινωνικοποίηση” του ατομισμού.

Ολα αυτά ο Μήτσος τα δέχτηκε σε εκείνη την χειμωνιάτικη εξομολόγηση.
- Ο καπιταλισμός πάντα προσπαθεί να σε κάνει φασίστα και καραγκιόζη. Τελικά πάντα να σε εκμεταλλευτεί θέλει.

Οχτώ μήνες τώρα απο εκείνο το βράδυ, εκεί στο κουκουέδικο προσπαθούμε να κάνουμε τον Μήτσο 

να ακούσει πραγματικά τι λέει το ΚΚΕ. Ακόμα αντιστέκεται.

Μέχρι τώρα δεν ήθελε ν΄ακούσει. Πάντως έκανε ένα μικρό βήμα στην αρχή του φετινού καλοκαιριού

                       - Τελικά το ΚΚΕ δεν τα λέει όπως τα είχα καταλάβει εγώ τότε !!!
                                     - Δεν έφταιγες μόνο εσύ Μήτσο

                         Καλό παιδί ο Μήτσος.........

                                                                                                                            Αντιγραφή από antivaro