Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Στο οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» σε κέντρα φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων και μεταναστώνσε όλη τη χώρα, που ξεκίνησε στις 29 Μάη, τα στοιχεία για τον εγκλωβισμό, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τις πληγές που έχει αφήσει ο πόλεμος σε χιλιάδες ανθρώπους είναι συγκλονιστικά. Αυτό το δημοσιογραφικό οδοιπορικό θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με στόχο να αναδειχτούν όλες οι πλευρές του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος.

 Μία πλευρά, για παράδειγμα, είναι το τι συμβαίνει με τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες έχουν κυριολεκτικά τον απόλυτο έλεγχο μέσα στα κέντρα φιλοξενίας και κράτησης, δρουν ως κράτος εν κράτει.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει στα χέρια τους αυτές τις δομές, ενώ από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτούν αδρά, με πολλά εκατομμύρια ευρώ, αυτές τις ΜΚΟ. Διάφορες πρωτοεμφανιζόμενες και μη οργανώσεις έχουν αναλάβει όλες τις υπηρεσίες. Από τη σίτιση έως το παιχνίδι με τα προσφυγόπουλα. Από το Ελληνικό έως τη Ριτσώνα, τη Λάρισα και την Κεντρική Μακεδονία. Καλό είναι να θυμίσουμε ότι, όπως σημείωνε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η δράση τους (σ.σ. των ΜΚΟ) εκτείνεται στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων (...) αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ και η μεταναστευτική της πολιτική απορρίπτει τη διαμόρφωση υποδομών υποδοχής και ανθρώπινης φιλοξενίας...». Οι περισσότερες από αυτές συνεργάζονται με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και αυτό δεν ισχύει μόνο στη δράση τους με τους πρόσφυγες αλλά απλώνεται και σε άλλους τομείς. Είναι αλήθεια ότι συναντήσαμε πρόσφυγες και μετανάστες που φοβούνται να μιλήσουν για τα προβλήματά τους, προφανώς όχι γιατί δεν υπάρχουν αλλά γιατί κάποιοι τους λένε να μη μιλήσουν...

* * *

Ας δούμε, όμως, μερικά συγκεκριμένα στοιχεία:

--Η ΜΚΟ «Αρσις», που έχει εμφανιστεί στο Ελληνικό, έχει ως συνεταίρους - μεταξύ άλλων - τα ιδρύματα «Μποδοσάκη», «Λάτση» και «Σταύρος Νιάρχος», που τη χρηματοδοτούν κιόλας.

-- Η DRC (το Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων, δηλαδή) επισημαίνει στην ιστοσελίδα της πως «οι δραστηριότητές της χρηματοδοτούνται από τα χρήματα που συγκεντρώνονται από το κοινό της Δανίας και με την επιδότηση σχεδίου από την κυβέρνηση της Δανίας και άλλους διμερείς κυβερνητικούς χορηγούς, την ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη».

Σημειώνει πως χρηματοδοτείται επίσης από την «πώληση συμβουλευτικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας». Δίπλα της είναι συνολικά 30ΜΚΟτης Δανίας, ενώ στενή είναι η συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της αλλά και με υπηρεσίες της ΕΕ και του ΟΗΕ. Οι «δράσεις» της επεκτείνονται και σε Ιράν, Ιορδανία, Τουρκία και Ουκρανία. Στη χώρα μας δε διστάζει να τονίζει πως αναζητά άτομα για την «ανάπτυξη καινοτόμων, στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς, περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών αρχών, ανθρωπιστικούς φορείς, ηγέτες της βιομηχανίας, επιχειρηματιών αλλά και της κοινωνίας των πολιτών».

-- Η «Save the children», που έχει ως συνεργάτες την «Egon Zehnder», μία εταιρεία που «εξειδικεύεται στην εξεύρεση και στην αξιολόγηση διευθυντικών στελεχών καθώς και σε θέματα οργάνωσης επιχειρήσεων, σύνθεσης αλλά και ορθής λειτουργίας διοικητικών συμβουλίων εταιρειών», τη «Standard Chartered Bank» καθώς και δύο παγκόσμια δικηγορικά γραφεία. Το «Freshfields Bruckhaus Deringer LLP» και το «Baker & McKenzie».

-- Η «ECHO 100 PLUS» (από την Αυστρία με μέλη της, μεταξύ άλλων, την Ελένη Βαρβιτσιώτη, αδελφή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την Λίλιαν Εβερτ, σύζυγο του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα), η «Solidarity» της Εκκλησίας της Ελλάδος, η «Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών - Refugees Welcome to Piraeus!».

* * *

Η τελευταία ειδικά, με δράση - το τελευταίο διάστημα - μέσω διαδικτύου έχει αποδείξει τον άσχημο για τους πρόσφυγεςρόλοπου μπορούν να παίξουν οι ΜΚΟ. Ως αυτόκλητος «πορτιέρης» στο λιμάνι του Πειραιά, είχε προσπαθήσει να παρεμποδίσει την έκφραση της έμπρακτης ταξικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες από Λαϊκές Επιτροπές και σωματεία. Εφτασαν επίσης σε σημείο τα μέλη της να απαιτούν με θράσος να αποχωρήσουν από το λιμάνι τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και πραγματοποιούν εξόρμηση στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς αλλά και να απειλήσουν μέλη των σωματείων ότι αν δεν κατεβάσουν τις σημαίες του ΠΑΜΕ από το κιόσκι τους, «θα επιληφθούν οι αρχές». Οπως είπαν μετανάστες στον «Ριζοσπάστη» όταν βρέθηκε στην άτυπη δομή φιλοξενίας του Πειραιά, μέλη της συγκεκριμένηςΜΚΟέλεγαν πως το ΚΚΕ δε θέλει τους μετανάστες στη χώρα μας.

Είναι σαφές πως οι χώροι που προσπαθούν να επιβιώσουν οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι ακατάλληλοι και πως πρέπει να μεταφερθούν άμεσα σε αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, που να λειτουργούν με ευθύνη του κράτους και δε θα κάνουν κουμάντο οιΜΚΟ, και να καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες τους.

Είναι επίσης βασικό να δρομολογηθούν διαδικασίες για να μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι στις χώρες προορισμού τους. Με περιεχόμενο αυτά τα ζητήματα πρέπει να δυναμώσει η πάλη της εργατικής τάξης, των σωματείων, όλου του ελληνικού λαού, κόντρα στην προσφυγική - μεταναστευτική πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης - αστικών κομμάτων, ως επίσης στοιχείο αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες.