Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Μαζεύτηκαν την Κυριακή 26/09/2010 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολιανών «Ο ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ» κι αποφάσισαν, όπως μαθεύτηκε, ότι δε θα πραγματοποιήσουν τα «ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΑ 2010» τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Τα «ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΑ» είναι μια σειρά εκδηλώσεων που καθιερώθηκαν την τελευταία 15ετία να γίνονται στα Δολιανά με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας. Ίσως να είναι η σπουδαιότερη από τις εκδηλώσεις που διοργανώνεται με τη συνεργασία κι άλλων φορέων της περιοχής και γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται σωστός προγραμματισμός, μεγάλη συμμετοχή των μελών του Συλλόγου και πολλή δουλειά. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, τις όλες δυσκολίες κι εργασίες της εκδήλωσης τις επωμίζονταν τα μέλη των Δ.Σ., κάποιοι συγγενείς και φίλοι τους και τα ελάχιστα μέλη του Συλλόγου, που πάντα πρόθυμα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κι η κούραση να έρθει κι η αγανάκτηση αλλά και να γίνουν «άστοχες ενέργειες» μπροστά στο φόβο να μην πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις όπως π.χ. να πληρώνουν τους εργάτες που θα βγάζουν το ρακί, τους σερβιτόρους του παραδοσιακού γλεντιού, τις καθαρίστριες της αίθουσας που γίνονταν το γλέντι, κλπ.

 

Οι παραπάνω λόγοι, ίσως, κατά τη γνώμη μου, να οδήγησαν τα μέλη του σημερινού Δ.Σ. του Συλλόγου μας να πάρουν την απόφαση να ΜΗΝ πραγματοποιηθεί φέτος η εκδήλωση. Αν έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διαπίστωσαν ότι πράγματι δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου να προσφέρουν εθελοντικά, όπως υποχρεούνται, τις υπηρεσίες τους τότε συμφωνώ μαζί τους σ’ αυτήν τους την απόφαση.

Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι μόνο να ενημερώσω, να «συμβουλεύσω» ή να καταγγείλω αλλά και να προτείνω. Οι τελευταίες εκλογές του Συλλόγου μας (22/08/2010) ανέδειξαν τα παρακάτω μέλη του σημερινού Δ.Σ. :

- Δύο μάλλον νέα πρόσωπα (ως προς την ανάμειξή τους με τα του Συλλόγου), τη Χριστίνα Τζαβέλα και τον Ηλία Κοκκινόπουλο με όρεξη για δουλειά,

- Τον έμπειρο (διετέλεσε παλιά και Πρόεδρος του Συλλόγου) το Γιώργο Κάλλο,

- Τη Ρούλα Κουτουλίδου με πολυετή ενασχόληση με τα κοινά κι εμπειρία, και τέλος

- Το Φάνη Παππά (επίτιμο Πρόεδρο της Αδελφότητας Δολιανιτών της Αθήνας), που μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στους ντόπιους συγχωριανούς μας και τους απόδημους Δολιανίτες.

Αυτοί, λοιπόν, πήραν την απόφαση να μη γίνουν φέτος τα ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΑ.

Η «δικαιολογία» ότι αυτοί ανέλαβαν τη διοίκηση του Συλλόγου μόνο και μόνο για να μη διαλυθεί αυτός, δεν πείθει κανένα. Στη Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) του καλοκαιριού, όταν εκλέχτηκαν, ας έλεγαν γι’ αυτήν τους τη σκέψη κι ας αποφάσιζε η Γ.Σ. για την πραγματοποίηση ή όχι της εκδήλωσης. Κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε. Μάλιστα ακούστηκε κι η πρόταση, προς το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου, του Τάκη Κουτουλίδη τα ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΑ να γίνουν χρονικά λίγο αργότερα, κοντά στις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη, για να μην ταξιδεύουν δυο φορές όσοι θα θέλουν να είναι στην εκδήλωση και να ψηφίσουν στο χωριό.

Πιστεύοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά κι από τη θέση του μέλους της Ελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου προτείνω :

- Άμεσα να συγκληθεί πάλι το σημερινό Δ.Σ. και να ανακαλέσει την απόφαση του να μη πραγματοποιηθεί η εκδήλωση,

- Σ’ αυτήν του τη συνεδρίαση τα μέλη του Δ.Σ. να κάνουν σωστό προγραμματισμό και καταμερισμό των εργασιών της εκδήλωσης, π.χ. (οι αριθμοί είναι τυχαίοι και σχετικοί) Χρειάζονται : 3 άτομα για την αγορά των σταφυλιών, 5 ν’ αγοράσουν τα υπόλοιπα που χρειάζονται για το παραδοσιακό γλέντι, 5 για το μούστο και τα ζμπέκια, 4 για την τακτοποίηση της αίθουσας, 2 για την είσοδο, 5 για το σερβίρισμα, 1 για την πώληση των ειδών, 2 για τη διακίνηση των κουπονιών της οικονομικής ενίσχυσης, 4 για το τελικό καθάρισμα, κλπ.

- Να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου όπου θα αναφέρουν τον παραπάνω καταμερισμό εργασιών, ν’ ακούσουν τις όποιες προτάσεις τους κι οι εθελοντές να γραφούν σε λίστα, όπου μπορεί να προστεθούν και τα ονόματα όσων αργότερα θέλουν να βοηθήσουν.

- Τα μέλη του σημερινού Δ.Σ. να έρθουν σε επαφή με τη διοίκηση της Αδελφότητας και να ζητήσουν την προσφορά εργασίας όσων μελών της θέλουν και να σταματήσει η «νοοτροπία» (ευτυχώς ολίγων) : ήρθαμε στα Δολιανά, γλεντήσαμε, φάγαμε, άντε ενισχύσαμε οικονομικά και το Σύλλογο και …γεια σας. Φυσικά ο σχολιασμός από τη φυλλάδα τους ήταν πάντα σε συγχωριανικά πλαίσια και η κριτική τους καλοπροαίρετη.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο απαραίτητος, κατά την εκτίμηση του Δ.Σ. του Συλλόγου, αριθμός των ατόμων να βοηθήσουν είμαι ο πρώτος που θα σεβαστώ και θα ενισχύσω την απόφασή του να μην πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Αν, όμως, υπάρχουν τα άτομα που θέλουν να βοηθήσουν;

Από τη δικιά μου μεριά προσφέρομαι κι αναλαμβάνω από τώρα τη διακίνηση των κουπονιών της οικονομικής ενίσχυσης (σε συνεργασία με τον Ταμία του Συλλόγου) και το καθάρισμα της αίθουσας στο τέλος της εκδήλωσης καθώς και ότι άλλο προκύψει και μπορώ στη συζήτηση της Γ.Σ., που πρέπει να γίνει.

Στο Σύλλογό μας, όπως δυστυχώς και στην κοινωνία μας, η συλλογικότητα κι η αλληλεγγύη πάει να χαθεί. Ο εθελοντισμός κατάντησε δυσεύρετο είδος. Όμως, πρέπει να γίνει μια νέα αρχή. Να ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ. Τα Ρακοκάζανα είναι μια νέα αρχή, μια ευκαιρία για προσφορά, για δράση, για όραμα, για την πραγματοποίηση των στόχων του Συλλόγου μας.

Τα μέλη του σημερινού Δ.Σ. του Συλλόγου ας γίνουν «μπροστάρηδες». Ας συγκαλέσουν το συντομότερο Γ.Σ. Ας πάρουν τα μέτρα της έγκαιρης ενημέρωσης των μελών του, για να λάβουν μέρος σ’ αυτή.

Αν τελικά δεν υπάρξει αποτέλεσμα σ’ αυτή τη φάση, ας μην απελπιστούμε. Υπάρχουν εκείνοι που θα τραβήξουν μπροστά για το «καλό» του Συλλόγου, των συγχωριανών μας, των Δολιανών, της ευρύτερης περιοχής. Νάτοι! Είσαι εσύ, η γυναίκα του, τα παιδιά μας, οι συγγενείς και φίλοι σου, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Μπορούμε...