Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

Εχουμε μπει άτυπα, στην προεκλογική περίοδο των τοπικών εκλογών (Δημοτικές- Περιφερειακές) που θα γίνουν τον Μάϊο του 2014.

Ηδη έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες υποψηφιότητες, ενώ η συζήτηση

για την πιθανότητα νέου εκλογικού συστήματος σ’αυτές έχει ξεκινήσει,

χωρίς ακόμη να έχει γίνει καθαρό, εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί

και ποιες θα είναι οι λεπτομέρειες του.

Ηδη όμως από την κυρίαρχη προπαγάνδα, μέσω των μεγάλων ΜΜΕ, έχει αρχίσει η «προετοιμασία» των συνειδήσεων μας.

Αν κανείς για παράδειγμα διάβαζε σχετικά έρευνα της εφημερίδας “ΤΟ ΒΗΜΑ” θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων, υποτίθεται καταλήγουν στο εξής πρότυπο:

«Ζητείται 40άρης και άνω, ολίγον κεντροαριστερός, ακομμάτιστος, με γνώσεις μάνατζερ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για υποψήφιος δήμαρχος στις τοπικές εκλογές του 2014.

Προϋπηρεσία σε θέση περιφερειάρχη, δημάρχου, δημοτικού, περιφερειακού ή τοπικού συμβούλου, δεν είναι απαραίτητη».

Και βέβαια, είναι η πολλοστή φορά που μπροστά σε μια τέτοια εκλογική αναμέτρηση, επαναφέρει ο Τύπος

-και δεν αναφερόμαστε μόνο στη συγκεκριμένη έρευνα -

το ζήτημα των «ακομμάτιστων» και «άφθαρτων» υποψηφίων που «αυτούς θέλει ο κόσμος».

Και αφού καλλιεργήσουν στη συνείδηση του λαού ότι αυτό είναι που έχει ανάγκη, αφού διαμορφώσουν τέτοια πραγματικότητα, τότε ως διά μαγείας πλασάρονται με συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο οι «ανεξάρτητοι», «άφθαρτοι» και «ακομμάτιστοι» που βέβαια είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν πιστά την αντιλαϊκή πολιτική σε περιφέρειες και δήμους.

Μήπως αυτό δε συνέβη και στις προηγούμενες εκλογές; Μήπως  τα   μεγάλα  ΜΜΕ  δεν  συσκότιζαν το γεγονός ότι όλοι τους (από τους προβαλόμενους) στήριζαν με χέρια και με πόδια τον αντιδραστικό «Καλλικράτη» - την «ιστορική μεταρρύθμιση» όπως έλεγαν - που έφερνε, περισσότερους φόρους, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές, κλείσιμο υπηρεσιών;

Να θυμίσουμε για παράδειγμα ότι πολλοί από αυτούς που προβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα “ως ακομμάτιστοι”, η ίδια η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, έχει δηλώσει ότι θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία της λεγόμενης αξιολόγησης υπηρεσιών και προσωπικού στους δήμους σε συνεργασία με την κυβέρνηση.

Και αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο υπηρεσιών πρόνοιας, παιδικούς σταθμούς κ.ά. αλλά και σε μαζικές διαθεσιμότητες - απολύσεις εργαζομένων....

Για το λαό, λοιπόν, αυτό που είναι καθαρό είναι πως οι τοπικές εκλογές δεν είναι καλλιστεία προσόντων των υποψηφίων.

Και στις τοπικές εκλογές συγκρούονται πολιτικές.

Μάλιστα, η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν ο λαός ακούει περί «ανεξάρτητων» και «ακομμάτιστων» πρέπει να κουμπώνεται ακόμα περισσότερο...

Ολοι όσοι από τώρα εκκολάπτονται για να παίξουν τέτοιο ρόλο, θα φέρουν νέα δεινά στους εργαζόμενους.

Η Τοπική Διοίκηση, οι περιφέρειες, οι δήμοι, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κράτους, είναι στη ουσία οι μηχανισμοί υλοποίησης των αποφάσεων του σε τοπικό επίπεδο.

Εχουν πάψει προ πολλού να αποτελούν “αυτοδιοίκηση” και έχουν μετατραπεί πλέον αποκλειστικά σε “διοίκηση”.

 Οι κυβερνήσεις που πέρασαν, το ίδιο το σύστημα με βάση αυτό το δεδομένο σχεδιάζει όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις για την Τοπική Διοίκηση.

Από τον «Καποδίστρια» και τον «Καλλικράτη», μέχρι το νέο εκλογικό σύστημα που θέλουν να φέρουν. Και επειδή λειτουργούν ως μηχανισμοί του κράτους υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική.

Ετσι πρέπει να κριθούν όλοι τους.

Εργαζόμενοι, λαϊκά νοικοκυριά δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που ήδη έχει αρχίσει να στήνεται για τα καλά

και να κρίνουν όχι μόνο τα πρόσωπα

αλλά πρώτα και κύρια πολιτικές που αυτά-με λόγια και έργα- πρεσβεύουν !Αλέξανδρος Χατζηκώστας