LaikiSispirosiΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Κυρίες και κύριοι, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κε πρόεδρε, Κε Δήμαρχε:
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πωγωνίου έχοντας ως προμετωπίδα αυτό που και προεκλογικά υμνούσε τον¨ Καλλικράτη  τον υλοποίησε χωρίς παρέκκλιση.


Ο νόμος αυτός ,ο  Καλλικράτης,  βαθιά αντιδραστικός, έφερε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα σε όλη τη Τοπική Διοίκηση, έδωσε νέες αρμοδιότητες στους Δήμους που δεν μπορούσαν να διεκπεραιωθούν.
Η λογική του ¨Καλλικράτη ¨ – το λέγαμε σε όλους – ήταν να μεταφέρει στους Δήμους νέες αρμοδιότητες, χωρίς τους αναγκαίους πόρους, χωρίς κονδύλια.
Με βάση αυτή τη πολιτική η έλλειψη χρηματοδότησης και προς το Δήμο μας ήταν αναμενόμενη, εξάλλου αν ήθελαν οι Κυβερνήσεις να δώσουν χρήματα για κοινωνικούς σκοπούς θα κρατούσαν τις αρμοδιότητες για την Κεντρική Εξουσία.
Επιμένουμε, ότι ήταν και είναι αντιδραστικός- απάνθρωπος -ο Καλλικράτης, και πρέπει να τονίσουμε εδώ , τη προπαγάνδα που στήθηκε προεκλογικά, σχετικά με την αυξανόμενη χρηματοδότηση που θα είχαν οι νέοι Δήμοι και δη των ορεινών , των παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών , όπως και ο δικός μας.
Πιστεύουμε ότι γνώριζαν πολύ καλά τι θα γινόταν στην πράξη, τι σήμαινε ο Καλλικράτης και συνειδητά  συμφώνησαν από την προεκλογική περίοδο. Το πιστεύουμε αυτό, και ισχύει για όλες τις παρατάξεις του Δήμου, γιατί τουλάχιστον οι επικεφαλής τους  ήταν πολιτικά έμπειροι και Δήμαρχοι στους Καποδιστριακούς τους Δήμους, αλλά με αυτό τον τρόπο ως στελέχη των κομμάτων εξουσίας βοηθούσαν να περάσει αυτή η πολιτική,
Κυρίες και Κύριοι
Λόγω και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης η ΣΑΤΑ είναι μειωμένη, θα συνεχίσει να μειώνεται κάθε χρόνο, όπως και οι ΚΑΠ, όπως μειωμένα θα είναι τα χρήματα για όλες τις υπηρεσίες που μεταβιβάστηκαν στο Δήμο. Και όσο η πηγή χρηματοδότησης από την Κεντρική Διοίκηση στερεύει, ο Δήμος , θα φτάνει μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία η λύση που προτείνεται και υπηρετείται είναι οι περικοπές και η ανταποδοτικότητα. Νέες περικοπές θα έχουμε το επόμενο διάστημα και η ΚΕΔΕ κάνει έκτακτο συνέδριο τέλους του μήνα , γιατί ήδη 40 Δήμοι δεν μπορούν να πληρώσουν μισθούς, και ο Δήμαρχος δεν ανέφερε τίποτε γι' αυτό το θέμα , όντας ο ίδιος μέλος της ΚΕΔΕ!
Σήμερα ούτε λόγος δεν γίνεται για τα μεγάλα έργα. Αυτά έχουν παραπεμφθεί για το αόριστο μέλλον, μετά την οικονομική κρίση. Τότε θα ανοίξουν οι κρουνοί, λένε, των ταμείων . Κάτι που δεν πρόκειται βέβαια να γίνει με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση. Οι κρουνοί ανοίγουν για
παροχές- μίζες στο Κεφάλαιο.

Τα μικρά έργα που εδώ και χρόνια βρίσκονται σε εξέλιξη, πολλά δεν παραδίνονται, γιατί οι εργολάβοι δεν έχουν πληρωθεί. Τα ελάχιστα νέα έργα σε καμιά περίπτωση   δεν είναι ικανά να ικανοποιήσουν τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής μας.
Οι ανάγκες του Δήμου σε προσωπικό είναι μεγάλες, (μόνιμοι υπάλληλοι έχουν φύγει και χαίρεται ο Δήμαρχος , γιατί μειώνει το κόστος),  οι προσλήψεις που έγιναν είναι ορισμένου χρόνου, ο Δήμος έγινε το όχημα για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε όλη τη κοινωνία, 2μηνα, 5μηνα, ή 7 μεροκάματα το μήνα!! Ένα μωσαϊκό εργασιακών σχέσεων μεσαίωνα σε βάρος και των παρεχόμενων υπηρεσιών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή η ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών του Δήμου π.χ. η καθαριότητα, ενώ ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να τη δώσει σε ιδιώτες , δεν είναι αλήθεια, γιατί όταν ο ίδιος Δήμαρχος Καλπακίου για πολλά χρόνια δεν έφτιαξε αυτή την υπηρεσία ,ενώ τώρα  την διέλυσαν και εκεί που λειτουργούσε σε δύο πρώην Καποδιστριακούς  Δήμους.  Αυτή η πολιτική τους  θέση είναι που δεν μπορεί να στηρίξουν   τις προτάσεις που καταθέσαμε κατά καιρούς π.χ. για την υγεία και την συρρίκνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η Δημοτική Αρχή θέλει δημοτικό Πολυιατρείο και εθελοντισμό!!!! Φανταστείτε τους Δημοτικούς Γιατρούς με συμβάσεις  και απλήρωτους για 6-7 μήνες, όπως γίνεται με  άλλους εργαζόμενους στο  Δήμο αλλά και τον Ιδιωτικό Τομέα.
Για την ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης , του πνεύμονα της κτηνοτροφίας ίδια στάση κράτησαν  , όπως και με τις άλλες υπηρεσίες. Για την Αγροτική Τράπεζα , που ενώ την πουλούσαν ο καβγάς γινόταν για τα υποκαταστήματα,
η για τους επί μήνες απλήρωτους εργαζόμενους του Δήμου .Όταν λοιπόν έχεις θέση υπέρ της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου σου  , δεν μπορείς να αντιπαλέψεις αγωνιστικά ιδιωτικοποιήσεις ή συρρίκνωση υπηρεσιών της Κεντρικής Εξουσίας , πέρα από μερικές ανακοινώσεις.
Και όταν ακούμε λόγια για θέσεις , για ανάπτυξη, έχουμε παραπέρα συρρίκνωση και εγκατάλειψη. Ουσιαστικά έχει εγκαταλειφτεί η προσπάθεια δημιουργίας ΒΙΟΠΑ στη περιοχή μας . Προτεραιότητα τώρα της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία της περιβόητης Ειδικής Οικονομικής Ζώνης
(ΕΟΖ )στην περιοχή μας. Κύριο κριτήριο της ΕΟΖ είναι αυτό που λέγανε εδώ και δύο χρόνια Γερμανοί ιθύνοντες, ότι στην Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθούν ΕΟΖ. Τώρα, είπε ο Δήμαρχος ,το επικαλέστηκε και ο Ολι Ρεν , αυτοί οι¨ καλοί άνθρωποι ¨ που ¨μας αγαπάνε ¨τόσο πολύ και θέλουν ¨την ανάπτυξή μας¨ !!!
Η αμοιβή των εργαζόμενων, οι συνθήκες εργασίας θα είναι σύμφωνα με το διεθνή περιβάλλον που βρίσκεται η χώρα. Διαλέξτε αγαπητοί φίλοι :
μισθούς Αλβανίας; Σκοπίων ; Βουλγαρίας; Τουρκίας; Αυτό είναι το ¨περιβάλλον¨ της δικής μας χώρας . Όσοι λένε ότι δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο δεν λένε την αλήθεια, συνειδητά  κατά τη γνώμη μας. Σήμερα υπάρχει μεγάλη εμπειρία από αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, που εφαρμόστηκε και στηρίχτηκε και από τις Τοπικές Διοικήσεις και έχουμε  φτάσει , ως εδώ ,δηλαδή στην εξαθλίωση μεγάλης μερίδας του λαού που δυστυχώς διευρύνεται.  Απαντάει ο Δήμαρχος  σε όλους τους τόνους ,  ότι είναι ευλογία να γίνει ΕΟΖ στην περιοχή μας και θα εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία της χώρας μας και ¨δεν θα επιτρέψουμε εμείς  να γίνουν αυτά που λέτε¨. Αλήθεια, έκανε καμιά παρέμβαση η Τοπική Διοίκηση  στις  επιχειρήσεις που έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους 6-7 μήνες και πολλούς ανασφάλιστους και θα κάνουν παρέμβαση στην ΕΟΖ; Ποιον κοροϊδεύουν ;
Από τη μεριά μας επιχειρούμε να κάνουμε κριτική στα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής στη βάση θεμελιωδών Αρχών και κατευθύνσεων σε επίπεδο πολιτικής στη στρατηγική και όχι τόσο σε διαχειριστικά ζητήματα ,που βέβαια έχουν και αυτά τη σημασία τους, ωστόσο ενέχουν τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί κανείς σε λεπτομέρειες και να χάσει το ουσιώδες. Είναι πρόβλημα σοβαρό η έλλειψη του νερού τους καλοκαιρινούς μήνες , η  χωματερή στο Κεφαλόβρυσο που έκαιγε 6, 7 μήνες γεμίζοντας διοξίνες την περιοχή , είναι τα βοσκοτόπια , είναι η ξύλευση κ.λ.π.
Πρέπει να δοθεί βάρος στον πολιτισμό και στην ιστορία του τόπου μας. Η περιοχή μας είναι αυτοί που απέκρουσε τους εισβολείς του 1940, όμως και περιοχή που έδρασε η Εθνική Αντίσταση με σημαντικές μάχες για το διώξιμο του κατακτητή , όπως η μάχη της Καλλιθέας και χρειάζεται το μνημείο να συντηρηθεί και να αναδειχτεί .
Σήμερα είμαστε μια μέρα πριν από την επέτειο της βόμβας των Αμερικανών στη Χιροσίμα και συνεχίζεται η επέμβαση των ιμπεριαλιστών στη Συρία , θα πάνε  στο Ιράν και το κύμα μεταναστών από τους βομβαρδισμούς  , θα αυξηθεί στη χώρα μας και γι' αυτό μετακινούνται οι αστυνομικοί προς τον Έβρο. Με την συμμετοχή της χώρας  μας στις  επεμβάσεις , διώχνουμε τον κόσμο από τη χώρες τους και βοηθάμε στην αύξηση της μετανάστευσης
Εν κατακλείδι γι αυτό που κυρίως ελέγχεται η Δημοτική Αρχή είναι ,το  ότι αποδείχτηκε προεκλογικά αλλά κυρίως κατά την άσκηση των καθηκόντων της ,ότι θα εφαρμόσει πιστά ό,τι απαιτείται από την Κεντρική Διοίκηση, ότι δεν θα αμφισβητήσει τις κεντρικές κατευθύνσεις, θα υλοποιήσει μέτρα ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους και από το αν εξυπηρετούν ή όχι τις ανάγκες της περιοχής μας  και των κατοίκων της
Γι αυτό και δεν αντέδρασε σε καμία περίπτωση όσο σκληρά μέτρα και αν πάρθηκαν. Παρέμεινε ένας απλός θεατής των αρνητικών εξελίξεων. Αυτό βέβαια δεν μας εκπλήσσει, το περιμέναμε , γνωρίζαμε τους στόχους και τις κατευθύνσεις της Δημοτική Αρχής , για αυτό και την καταγγέλλαμε όταν μας δινόταν η ευκαιρία.
Εξάλλου και σήμερα δεν αναφέρθηκε καθόλου γι' αυτούς που έχουν την ευθύνη της σημερινής κατάστασης , για αυτούς που φτάσανε τα πράγματα ως εδώ, που είναι αυτοί που μας κυβέρνησαν οι χτεσινοί και συνεχίζει η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση
Η πολιτική  θέση ότι όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης , όλοι μαζί τα φάγαμε¨  είναι θέση που εξισώνει τα θύματα με το θύτη.
Κυρίες και Κύριοι
Η οικονομική καπιταλιστική κρίση θα βαθαίνει , τα κοινωνικά προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται. Οι λαϊκές οικογένειες έχουν ανάγκη από δουλειά, από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, από ασφάλιση, από κοινωνικές παροχές. Και από μια Δημοτική Αρχή συμπαραστάτη, συναγωνιστή , πρωτοπόρα.
Στο σημερινό σχεδιασμό της Οικονομίας που το κέντρο , η κινητήρια δύναμη, είναι η αύξηση των κερδών, όλοι οι τομείς που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων συνεχώς υποβαθμίζονται, να  αποτελεί μονόδρομο η ιδιωτικοποίηση.
Ο Αγώνας λοιπόν πρέπει να στρέφεται στη καρδιά του προβλήματος και να έχει στόχο  την αλλαγή της δομής της οικονομίας, ώστε να έχει κέντρο και κινητήρια δύναμη τον άνθρωπο και τα προβλήματα του.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΝΤΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ                                                                                          Αύγουστος 2012