Dentro        Mprext     lexiko2    youtube1a    youtube2  mail

036

 

 

037

 

 

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του Δήμου Πωγωνίου στηρίζει το δίκαιο αγώνα των μαθητών, γονέων, φορέων, κατοίκων και εκπ/κών, ενάντια στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, που είναι ένας ακόμα παράγοντας ερήμωσης της περιοχής μας.

Το σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης είναι:

  1. Να εφαρμόσει τα «νέα πολυδύναμα σχολεία» στα πλαίσια διαφοροποίησης προγραμμάτων και σπουδών. Δηλ. άλλα γράμματα να μαθαίνει το παιδί στο Δελβινάκι ή στα Δολιανά και άλλα στην Πρέβεζα ή στην Αθήνα.
  2. Να μεταφέρει το κόστος λειτουργίας των σχολείων στους δήμους και τους γονείς
  3. Να συγκεντρώσει τους μαθητές σε μεγάλα σχολεία ώστε να έχει έτοιμη πελατεία για τις επιχειρήσεις που με τις χορηγίες
    θα μπουν στην εκπαίδευση πουλώντας ότι έχει σχέση με την γνώση (βιβλία,εξοπλισμό, υπηρεσίες κ.λ.π.)

Επιπλέον, με αφορμή το μνημόνιο καταργεί στην πράξη τις δικές της προτάσεις που αναφέρονται στο ότι : «για τις συγχωνεύσεις θα παρθούν σοβαρά υπόψη οι αποστάσεις των σχολείων, οι καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής, το οδικό δίκτυο, το ορεινό της περιοχής, κλπ».

Τα όσα αναφέρονται από τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ή του Υπουργείου Παιδείας, ότι οι συγχωνεύσεις των σχολείων γίνονται για παιδαγωγικούς λόγους, δεν πείθουν κανένα αφού η νέα μορφή και λειτουργία των σχολείων, που προτείνονται να δημιουργηθούν, δε θα αλλάξουν σε τίποτε από τα υπάρχοντα. Έτσι θα συνεχιστούν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται εξαιτίας της αντιπαιδαγωγικής, αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, των απαράδεκτων αναλυτικών προγραμμάτων, των άσχημων κτιριακών υποδομών, της στελέχωσής τους, κλπ. και γενικότερα των προσπαθειών για το ξεκλήρισμα της δωρεάν δημόσιας Παιδείας.

 

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταδικάζει τη στάση όλων αυτών των εκπ/κών της περιοχής Πωγωνίου, που μπορεί στα λόγια να στηρίζουν την πρόταση «να μην κλείσει κανένα σχολείο στο ακριτικό Πωγώνι» στην πράξη, όμως, «ρίχνουν νερό στο αυλάκι» στις
αποφάσεις της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις, με την απεργοσπασία τους. Αν και τα συνδικάτα τους, στις 30 Μαρτίου 2011, είχαν κηρύξει απεργία με κύριο αίτημα να μη γίνουν οι συγχωνεύσεις των σχολείων, αυτοί ήταν οι μεγάλοι απόντες από τον αγώνα και αποτέλεσαν έτσι το χειρότερο παιδαγωγικό παράδειγμα, για τους μαθητές τους και απογοήτευσαν την τοπική κοινωνία. Φυσικά
τη «χείριστη» εντύπωση προκάλεσε η απεργοσπασία των εκλεγμένων εκπ/κών στο Δημοτικό ή Τοπικά Συμβούλια του Δήμου μας.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, θεωρεί απαράδεκτη την άποψη του αντιδημάρχου Γ.Ντάλα, υπεύθυνου για θέματα Παιδείας στο Δήμο μας, που εξέφρασε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ότι οι μαθητές κακώς κάνουν καταλήψεις και αγωνίζονται. Ως εκπ/κός και ως πολιτικό άτομο γνωρίζει ότι οι μαθητές των λυκειακών τάξεων του Δελβινακίου είναι ώριμοι, γνωρίζουν το συμφέρον τους, το συμφέρον των γονιών τους και είναι η ελπίδα και το μέλλον της περιοχής.

Τέλος, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί το Δήμαρχο Κ.Καψάλη, όταν τα σοβαρά προβλήματα Παιδείας που υπάρχουν στην περιοχής μας αυξάνονται, να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση σύσταση και επάνδρωση της
Επιτροπής Παιδείας του Δήμου.

Όταν δεν εμπιστευόμαστε τους λίγους νέους που έμειναν στην περιοχή μας, τα οράματά τους και τις ανησυχίες τους. Όταν στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης δεν αντιστεκόμαστε. Όταν η Δημοτική μας Αρχή δικαιολογείται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει και να αντιδράσει, επειδή η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί να της συμπαρασταθεί. Τότε ο τόπος μας οδηγείται στην ερήμωση και ο λαός της στην εξαθλίωση.

Αυτό, όμως, δε θα γίνει αν η νεολαία, οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής αποφασίσουν να αγωνιστούν για μια καλύτερη κοινωνία, που θα εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και τα συμφέροντα της λαϊκής τάξης. Αν θα αγωνιστούν για την ανατροπή του σημερινού σάπιου συστήματος.

ΠΩΓΩΝΙ ΑΠΡΙΛΗΣ 2011